På hundutställning

100828

Hundutställning i Eksjö stod på programmet denna dag. Det var inte bara vovvens första utställning utan också premiär för oss. I allra sista stund bestämde vi att det var jag som skulle ställa ut henne. Ganska dåligt väder var det med många regnskurar och väntan blev lång. När det till slut blev vår tur att kliva in i ringen var hon ganska trött. Lite yrväder var hon men på det stora hela sprang hon fint vid min sida. Lite krumbuktande var det när hon skulle inspekteras på bordet. Värst var när domaren tittade henne i munnen. Ett första pris fick hon och kan man begära mer för en debutant?

Både Dèsirée och vi fick träffa hennes pappa och hans matte och husse som också gladdes åt sitt "barnbarns" framgångar. Hon verkar likna sin pappa till temperamentet.


Med förstaprisets röda rosett och en stolt matte



Kroppsinspektion av domaren



Gå fint i ring.



Domaren tyckte hon rörde sig bra.



Möte med pappa; Gold-Queens Pripps Pärson

Fast anställning

100826

Nu är jag således fast - fast anställd på vårdcentralen efter 2 år som vikarire. Det känns gött. Vi har firat med att knäcka en flaska bubbel som legat och väntat i 2 år.

Ena sidan av ladugårdstaket är fint nu och snickarna är och jobbar på baksidan. Arbetet har legat nere under semestrarna.

I söndags ordnade vi en cykelutflykt med byalaget. Det var en trevlig eftermiddag där svenskar, danskar och tyskar - bofasta och sommargäster umgicks och hade det trevligt. Vi hade ordnat lite superstartävlingar och karlarna briljerade i slå i spik.

Ett roligt tillskott till gården är järnvägsklockan vi har satt på garaget. Den hittade jag i en fyndlåda i Värnamo förra vecka, de hade bara ett exemplar kvar och det knep jag.


Vi firar med bubbel


Det nya taket på ladugården


Järnvägsklockan som numera pryder Örjanstorps garage


Paus på väg


Fika smakar gott väl framme


Maken tävlar i spikislagning


Intresserad åskådare

Semesteralster

100824

Inte trodde jag att jag skulle skapa mera och kunna visa upp under sommaren men här är nästan hela produktionen, mest LO i vanlig ordning med ett kort också till en pigg 50-åring.


Teaterpjäs med historiskt tema


Astronomiska uret i Prag


Äggmålning


Julfirande


Grattiskort


Kurs i att mjölksyra grönsaker


Trädgårdspaviljongen som nu också fått väggar


Tjeckisk mat


Återförening med en kär f d arbetskamrat

Shoppingresa till Värnamo

100821

Min kära väninna och granne Karin bjöd med mig på en shoppingtur till Värnamo. Aldrig hade jag väl trott att det fanns så många affärer där så att vi blev sysselsatta en hel dag. En massa fynd gjorde vi också och hade trevligt. En riktig tjejdag. Halvvägs hemma, i Alvesta, stannade vi till och fortsatte shoppa.

Det viktigaste med veckan var ändå att jag började jobba efter semester. Att jag var rysligt ringrostig i måndags visar väl bara att jag verkligen kopplat av och haft semester.

16 augusti är en stor dag i varje jägares kalender. Då börjar pürschjakten på råbock. Maken, svågern och jag tog varsitt pass på kvällen och satt i ömsom regn och ömsom sol och njöt av naturen. Inga rådjur kom tilll mig men däremot hade jag sällskap i närmare en timme av en älg som klev omkring i kanten av "mitt" hygge och smååt. Han fattade aldrig att jag var där och därför blev det en fin stund på bara 40-50 meters håll. DET är en naturupplevelse som heter duga.

Jag har fått blåbär från mer än en snäll granne och njuter verkligen. Allt smaskar vi inte i oss utan fryser in en hel del också. Förutom björnbär gillar jag blåbär mest av alla bär.

Det har blivit en del påtande i trädgården också. En ny rabatt ska jag anlägga och en annan ska läggas igen. Växterna från den måste flyttas någon annanstans. Det är ständig rundgång och planerande och det är jätteroligt. Vi har nu avnjutit gurka, tomat, broccoli, rödlöd, mangold, rödbetor och sallad från egen odling. Inte alls dumt. Jag förväller och fryser in eller torkar för vintern.


Lunch på Café Snipen


Vid bron över Lagan


Storgatsbacken, Ströget i Värnamo

Sommaremestern är slut

100815

Söndagen 8 augusti var det 1000 öppna trädgårdar i Sverige. Vi satsade på tre helt gentemot varandra olika trädgårdar i Häradsbäck. På första stället var det dessutom vernissage med stickalster. Såhär kan man om man vill och har lust (?) pryda sina redskap. På ett av ställena var det dessutom växtförsäljning, 20 kronor för alla perenner så nog köpte jag en del roliga tillskott till mina egna odlingar.

Hulevik triathlon är alltid en rolig tillställning, speciellt första momentet när de tävlande ska kasta sig i vattnet. Åtskilliga huttrade och tvekade innan de plumsade i.

Veden är färdigstaplad i källaren och maken har målat klart panelen och fönstren i blivande badrummet. Han har också slitit med att flytta alla byggställningar från fram- till baksidan av ladugården lagom tills snickarna kommer tillbaka från semestern.

Kantarellsäsongen är i full sving och vi är många som konkurrerar om skogens gula guld. Jag har förvällt och fryst in ett par omgångar, men den som har fått vill ha mer.

Det har blivit flera sköna cykelturer, den längsta gick till Getnö. En gård som har vildmarkscamping, kanoting, tennis, ponnyridning etc etc och där svenskar är i klar minoritet. Det var nog en mil i vardera riktningen och vi belönades med fika när vi kom fram. Lite älgkramning passade vi också på att göra. Den riktiga varianten hoppas jag stöta på om två månader live.

Vovven har kostat mig ännu mer i veckan. Hon fick tag på mina glasögon och bet sönder skalmarna svårt och vad värre var repade glasen rejält. De går inte att laga och det är urjobbigt att använda dem sneda och repiga som de är. Optikern gav mig domen, inte helt oväntat behöver jag progressiva glasögon denna gång och de går på sisådär 8 000. Suck.

Imorgon är det tillbaka till jobbet och jag har knappt någon ågren alls i år, kanske för att jag vet att jag har mer semester att ta ut, redan i september planerar jag lite ledighet.


Trädgårdsdesign möter stickat



Simning - första delmomentet i Hulevik Triathlon.



Älgkramare

Fyra landskap på sju dagar

100807

Vi började hos släkten i Halmstad. Det blev grillat på kvällen och en promenad i omgivningarna där vi tittade på Prins Bertils forna sommarstuga. Den ser ganska förfallen ut nu tyvärr. Nästa anhalt var Göteborg och väl där kan man inte missa Liseberg. Blir man någonsin för gammal för att roas där? God mat, underhållning av Karl-Einar Häckner och många spelrundor på chokladhjulet. En attraktion åkte vi, Kållerado tror jag den hette. Det är en slags variant på forsränning.

En av höjdpunkterna var en tur vi gjorde i Göteborgs södra skärgård och till Brännö mer specifikt. Vi promenerade kors och tvärs på ön och där var så mycket frodigare än vad vi kunnat tro. Många fina, gamla, välbevarade hus längs huvudgatan. Bilarna är få men flakmopparna desto flera, jag räknade till att vi såg 45 under de få timmar vi var där.

Vi bodde på och utforskade Tjörn och Orust. På den senare ön har jag många anor som bott, men nu är det länge sedan. Min släkt fanns där under första halvan av 1700-talet. Jag har tidigare föreställt mig att de flesta var fiskare men nu när jag sett gårdarnas läge inser jag att de var bönder. Orust verkar mycket bördigt. De pittoreska fiskelägena duggade tätt och marinorna med dyra båtar var legio. Detta stod mig upp i halsen efter några dagar. Fiskelägena flöt ihop och det gick knappt att särskilja de olika orterna. I Skärhamn var kyrkan dock vacker och rolig med en smilie på. Här ligger också Nordens Akvarellmuseum som vi gjorde ett kort besök i.  Något bad blev det aldrig. Brännmaneterna var överallt och avskräckte tyvärr.

Hemvägen gick över Västergötland. SAAB-museet i Trollhättan stod på programmet och vi tog en tur över Hunneberg som var en besvikelse. Så mycket trevligare var Kinnekulle istället som vi åkte runt och där vi intog en härlig grillbuffé. Sista kvällen bodde vi på bondgård, ett Bed & Breakfaststället som ligger ett stenkast från både Husaby ruin och St Sigrifds källa där Olof Skötkonung enligt traditionen som förste svenske kung blev döpt. Sista dagen spatserade vi genom den vackra trästaden Hjo och fikade på Café Grönköping. Staden har fått något EU-pris för sin renovering och bevarande av trästadens miljö, mycket välförtjänt. Väster om staden ligger byn Örjanstorp. Det finns alltså två byar med detta namn i Sverige. Vi stannade och tittade och fotade hos vår namne.



Prins Bertils sommarstuga i Tylösand



Speldjävulen drabbar maken vid tobleronehjulet



Karl-Einar Häckner underhåller och TV spelar in



Lustiga huset på Liseberg



På Brännö brygga



Flakmoppe, vanligaste kommunikationsmedlet på Brännö



Brännmanet


Skärhamns kyrka komplett med smilie


På SAAB-museum i Trollhättan



St Sigfrids källa



Det andra Örjanstorp



Trästaden Hjo

Slott i väst

100806

Vi är hemkomna från en resa i väst. Genom Halland, Göteborg och Bohuslän och Västergötland har vi tagit oss under en veckas tid och det finns många bilder att ösa ur. Idag i del 1 koncentrerar jag mig på mitt specialområde, alltså vilka slott, herrgårdar, säterier, borgar, fästningar och ruiner av dessa uppräknade som vi besökt eller bara beundrat på avstånd.

Vi började med Gunnebo söder om Göteborg. Egentligen en sommarstuga men en rejäl sådan från slutet av 1700-talet. Skicklig visning av en guide klädd i tidsenliga betjäntkläder som bidrog till hela upplevelsen. Här odlas massor av kryddor och nyttoväxter och efter visningen intog vi en sommarbuffé baserad på deras egna råvaror. Det ger en extra dimension till upplevelsen.

På Mjörn, mellan Tjörn och Orust ligger Sundsby säteri med anor från 1500-talet. Här bodde och regerade Margareta Huitfeldt som ligger bakom en av Sveriges största donationer och häri ingår Huitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Även här visning som koncentrerade sig på trädgården och omgivningarna och även här en servering. Skaldjurssoppa – vad annars ska man äta på västkusten?

Tredje visningen var på Stola Herrgård inte så långt från Läckö. Det var höjdpunkten bland slotten. En liten fin pärla från början av 1700-talet som varsamt renoverats och utan alltför många moderniteter. Speciellt härlig var den breda stentrappan upp till andra våningen med bara en lykta som belysning. Tala om stämningsfullt.

Ruinen från Husaby gård, de katolska Skarabiskoparnas gård såg vi i stort sett från vårt Bed & Breakfastfönster vi foten av Kinnekulle. Här klev vi omkring i daggvått gräs och tittade på den del av huset som står kvar. Lite kusliga är alltid ruiner.

De andra objekten har vi bara beundrat på avstånd. De flesta är inte öppna för allmänheten och Läckö har vi sett tidigare.




Gunnebo


Gunnebo slottsträdgård


Karlstens fästning i Marstrand


Bohus fästning


Sundsby


Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott i Lidköping


Läckö


Stola


Trappan på Stola


Salongen på Stola


Hällekis


Mariedal


Höjentorp Drottningkullen


Husaby



Råbäck

RSS 2.0