Alla helgons dag

091031

Igår kväll tände vi ett ljus i trädgården och smyckade lite med granris. Jag tycker att man kan hålla traditionen vid liv hemma i sin trädgård och behöver inte dra iväg till en kyrkogård för att tända ett ljus. Speciellt när det är långt till de gravar där man har sina näraste och käraste.

Dagen har också bjudit på en dos av dramatik när svågerns mc fattade eld. Vi hade som tur var en brandsläckare till hands och kunde minimera skadorna innan förare, mc eller lada kom till skada.

Jag har skrivit ihop en inbjudan till chokladprovningen som vi ska ha i november. Skyltat på anslagstavlor runt om i byarna och lagt flygblad i brevlådor. Vi hoppas på en trevlig kväll och återkommer med rapport.



Ett tänt ljus som symbol för de vi saknar

Däckbyte

091030

Dagen har varit fullspäckad med allehanda ting som skall göras. Den stora saken har varit att byta däck på traktorn. Det gamla hade fått ett skärsår i sidan som sedan ledde till punktering. Bytte bara däcket, slangen fick jag lagad i Lönashult. På kvällen tände vi en brasa i öppna spisen, gott nu när hösten gör sig påmind mer och mer.



Nytt däck på den gamle trotjänaren BM 500

Föreläsningsförening

091029

Idag har det blivit mycket bilåkande. På förmiddagen var jag på vårdcentralen i Vislanda och fick min hals kontrollerad efter att haft ont i den i 4 veckor. Det är troligen frågan om ett virus och det får ta den tid det tar att läkas. Jag fick medicin mot svamp i halsen, men tror inte det är frågan om det. På eftermiddagen var jag på Sparbanken i Grimslöv och hade tillträde på fastigheten i Odensjö. Efter tillträdet åkte jag till Vislanda och hämtade hustrun på hennes jobb. Vi åkte till Alvesta där hon inhandlade ett par hörselskydd att använda vid jakt. När vi var i Alvesta tog vi tillfället i akt att äta ute, för andra gången denna veckan. På hemvägen besökte vi NTO-IOGTgården i Vislanda och lyssnade på ett föredrag med Lars-Olof Hallberg om den siste bonden i Tämmesboda. Lars-Olof är en fantastisk fotograf som dockumenterat syskonens liv på gården där de levt den största delen av sina liv.



Boken om det strävsamma syskonparet

Varmt bad

091028

Idag har jag varit i Pjätteryd och stämplat hela dagen. Det blev en rätt lång dag innan jag blev färdig, men skönt att slippa åka dit en dag till. Väl hemkommen kröp jag ner i ett hett bad. Skönt när man är frusen och lite öm i kroppen efter en dags slit.



Härligt varmt vatten

Massvaccination

091027

Idag fick jag hjälpa till med vaccineringarna på vårdcentralen. Nu är det dags för riskgrupperna över 50 år att få sprutan. Redan 40 minuter innan vi öppnade kom de första för att ställa sig i kö. Tiden gick fort och det blev lite övertid också. Jobbet bjöd på pizza som kompensation till övertiden.



Riskavfall - använda kanyler

Mammografi

091026

När mammografin kallar är det angeläget att ta tillfället och passa på att få brösten undersökta, speciellt med tanke på nära anhöriga som drabbats. Väl i stan tar vi tillfället i akt att passa på att uträtta en massa ärenden också. Efteråt gick vi på grekisk restaurang, Akropolis, och åt. Vad som normalt är gott blev en besvikelse. Gratinerade musslor var från burk och i en blaskig tomatröra som jag misstänker kom direkt från en burk med krossade tomater. En hel del vitlök hade de hävt över gratängen för att försöka dölja det fattiga ursprunget. Souvlaki som normalt är gott och saftigt var hårt och torrt och smaklöst. Ingen hit. Dit går vi inte mer.



Den här vägen är det

+ 1 timme

091025

Känner mig lite dagen efter idag. Har fortfarande ont i örat och det har kommit lite blod därifrån. Undrar just om det har med skotten igår att göra. Vi har flått älgen idag och eftersom det varit surt och regnat stora delar av dagen har det blivit inomhusaktiviteter. Herman är bakad, energirum och tvättstuga ordentligt städade, mera äppelmos kokat och lite har jag börjat kika på uppgifterna till nästa modul i skogsutbildningen. Nu ska det handla om skötsskötsel och blir det blir förhoppningsvis inte så mycket matematik.



Fuktigt

Älg nedlagd

091024

Idag nedlade jag min andra älg, en kalv denna gång och på bara 5 meters håll!!! Jag hade fått ett underbart pass på en stor flat sten med god utsikt över gles tallskog. Den duktiga gråhunden Ajax serverade mig även denna gång älg som var omöjlig att missa. Det känns inte lika märkvärdigt som första gången men ändå, vilken känsla, vilken makt sitter inte i bössan och i mig som sin förlängda arm. Maken kom och grattade mig och dekorerade mössan min med en färsk grankvist som traditionen bjuder.



Ajax inspekterar "sin" älgkalv

Snytbaggar

091023

Ännu en exkursionsdag med kursen i Hållbart Familjeskogsbruk. Idag samlades vi i Asa försökspark norr om Växjö. Vi går över från modulen skogsuppskattning till modulen om skogsskötsel och det blir mycket intressantare nu. Idag handlade det om röjning, snytbaggar och rötskador. Småregn mest hela dagen och jag kände av min rygg tyvärr. Det är inte bra att stå så mycket.



Inspekterar plantor för snytbaggeskador

Gallring

091022

Vi håller på att gallra för fullt på gården nu. Vad som skiljer gallring från röjning är att vid gallring får man ut gagnvirke och då pengar. Huvudsyftet med gallring är att ta bort skadad och dåliga träd, och flytta över produktionen till de mest lämpade träden i beståndet.



Före gallring



Efter gallring

Herman

091021

Vänskapskakan Herman, ett slags kedjebrev i kakform, står och jäser lite i köket. Han kom till oss förra veckan och sedan dess har han skötts om medelst omrörning 2-4 gånger om dagen och sedan har han matats med mjölk, mjöl och socker. Snart är det dags att dela honom och skicka honom vidare ut i världen till nya äventyr och ägare.



Herman på tillväxt

Höstplantering

091020

Hustrun har idag planterat 60 tulpaner, skall bli vackert när de till våren förgyller rabatterna. Den nya färglaserskrivaren har idag kommit. Efter installation och provutskrift ser man verkligen skillnad mot den gamla.
Jag har suttit vid skrivbordet hela eftermiddagen och behöver säkert en dag till där innan jag kommer till botten.



3 olika sorters tulpanlökar

Intag

091019

Idag har jag gjort något som jag aldrig gjort förut. Jag har tagit in en fastighet för tredje gången till försäljning, det är klart mycket som hänt under tiden, främst interiört, sedan första gången jag sålde det. Första ägaren fixade till exteriören, men emigrerade sedan till England. Ägare nummer två höll på mycket inomhus och nu har ägare tre finputsat en hel den interiört. Allt är inte helt färdigt ännu, men har ändå blivit en väldigt speciell byggnad. Det är frågan om en gammal prästgård från 1824 som har renoverts till tidstypiskt skick samtidigt som den är bebolig med dagens krav. Skall bli skoj att ta sig an denna fastigheten en tredje gång.
Jag var i Vislanda på em och fick en handling undertecknad och samtidigt passade jag på att överaska hustrun med ett besök på hennes jobb. Väl utkommen därifrån möter jag brorsdotter med kompis som missat skolbussen hem. Lägligt att farbror kan erbjuda dem skjuts och då till på köpet kommer hem tidigare än vanligt.



Gamla prästgården i Kyrkhult är till salu


Höst

091018

Nu börjar det verkligen märkas att hösten är här, löven har fått sina underbara färger och börjar så smått att trilla ner. Vi har pysslat med lite allehanda ting som behöver göras, både i trädgården och inomhus. Av äpplena som vi plockade igår har vi gjort äpplemos, härligt röd mos blir det. Jag har varit ute i skogen och mätt på en av mina fasta provytor. Skoj att ha några sådana och se hur mycket skogen växer. På den ytan som jag har mätt idag skall vi gallra inom de närmsta veckorna, är skoj att mäta både innan och efter gallring.



Här mäter jag diametern på ett träd med en dataklave.



Örjanstorp i höstfärger

Höstfärger

091017

En diversedag. Jag har städat hela övervåningen medan maken visade fastigheten i Vrångaböke. Vi tog en tur till gamla odlingsmarker där det finns gamla äppelträd och plockade en korg full. Tanken är att göra mos av dessa. Vi tittade till smeden Jochen Pingel i Hulevik som hade öppet för Alvestas kulturrunda. Han gör många vackra saker. På hemvägen körde vi om cykelvägen och tittade på det som skall gallras. Här plockade vi en påse full med rönnbär. Vi har ambitionen att göra rönnbärsgelé i år. Lite kött från älgjakten har också kommit vår väg och denna måste tas om hand.



Höstfagra färger i Hagsverksboda

Gallring

091016

Idag har jag varit och tittat på en fastighetet med underbart läge. Fastigheten ligger vid sjön Madkrokens strand och är bebyggd med ett gammalt torp i väldigt fint skick och nere vid stranden finns en vedeldad bastu. Det blir inte tal om försäljning ännu, men hoppas verkligen att det blir jag som får sälja när det väl blir dags för försäljning. Bröderna Berggren håller för fullt på att gallra i skogen nu, har varit här i en vecka och har väl 2-3 veckors jobb till innan de blir färdiga. Åstadkommer ett väldigt fint resultat av sitt arbete.



Olle Berggren i aktion med sin Gremo 1050H

Vaccinerad

091015

Har tvekat in i det sista om jag skulle låta vaccinera mig mot den nya influensan, eller baconfeber som jag hörde någon kalla det. Idag tog jag ändå beslutet och lät dem sticka mig på jobbet trots att jag tror jag har haft influensan. Jag tillhör ju trots allt både sjukvårdspersonal och en riskgrupp. I dagsläget verkar det också vara oklart om en andra dos behövs. Mia som stack mig gjorde ett bra jobb, jag kände knappt någonting.



Inte värre än ett myggstick

Tredje älgjaktsdagen - ombytta roller

091014

Den här festliga lilla skulpturen hittade jag i en trädgård just där vi skulle gå ut med drevkedjan. Kunde inte motstå charmen och har önskat mig en liknande. Hoppas maken har tid att knåpa ihop en sådan under vintern. Även idag har jag fått en liten adrenalinkick. Ko och kalv, båda fredade, gick makligt förbi mitt pass först åt ena hållet och sedan åt andra hållet. Vackert och graciöst rör de sig trots sitt klumpiga yttre.




Älgen på pass

Andra älgjaktsdagen

091013

Vi samlades på morgonen inför dagens älgjakt. Ganska så kallt och blåsigt men solen har tittat fram det mesta under dagen. Knappast idealiskt väder för jakt men rätt skönt med mycket frisk luft. Bästa jaktvädret är mulet och vindstilla. Hustrun fick rejält förhöjd puls när vi tog dagens första drev, en tjur uppenbarade sig på hennes pass, hon kunde inte avgöra om den var skjutbar eller ej och sikten var inte ren så något skott avlossades inte. Vi såg älg i de flesta såterna, men inget skjutbart.



Laget samlat inför dagens första såt

Första älgjaktsdagen

091012

Lite som lilla julafton är första älgjaktsdagen. Redan när vi höll på att samlas på morgonen så small det ett skott 07.55. Det var en av tyskarna som gick på en älg på väg till samling. Älgen gick iväg ett stycke. Vi fick börja dagen med eftersök och det gick bra. Fjolårskalven låg död redan efter drygt 100 meter och den duktige vovven hittade den. Tre drev hann vi med under dagen. Jag fick ett pass på en väg (aldrig så kul, speciellt inte med en massa civilister som springer omkring och är i vägen, danskar). Sista passet var fint. Ett högt nybyggt torn med fantastiskt utsikt och fritt skotthåll åt de flesta håll. Däremot kom det ingen älg att skjuta på. En härlig dag ute i skogen, frisk luft i massor och trevlig samvaro. Nog är det något speciellt med älgjakten alltid.




Pass nr 36 vid "Råsorna"

Dan före dan

091011

Dan före dan, alltså älgjaktspremiären. Maken har varit på älgmöte med laget och dragit upp riktlinjerna för årets jakt. Jag har pluggat lite och tittat till mina mjölksyrningskärl för att se hur de mår. Tycker mig se spår av bubblor och jäsning i alla fall i vitkålen. Resten av dagen har gått till att se över utrustningen och plocka iordning vad som ska med ut imorgon och se att allt är på plats. Det pirrar allt i magen en del.



I lövskrud

Mjölksyrning

091010

Medan maken jobbade här hemma med att röja vägkanter och ta upp gamla staket innan skogmaskinerna kommer till oss nästa vecka så var jag i Ingelstad och lärde mig mjölksyrning av grönsaker. Vi syrade en burk med morötter och en med vitkål. Meningen är att när de har jäst färdigt ska vi en burk med surkål och en med morötter. Nu är det bara att hoppas att jäsningsprocessen sätter igång ordentligt här hemma. Vi var 14 glada deltagare som efter alla konstens regler skållade fat, strimlade vitkål och pressade och kryddade våra råvaror ner i burkar.



Vitkålen pressas ner i burkarna


Älgtorn

091009

I strålande vacker höstsol byggde maken ett älgtorn på ett av årets nya hyggen. Vovven och jag kom med uppmuntrande tillrop och jag hjälpte till att stödja bygget lite grand.

Vår bild från 090923  är publicerad i dagens Land där vi samtidigt ber om mera information vad det egentligen är.




Halvfärdigt älgtorn

Litteraturpristagare

091008

Det är med lika stor spänning som jag varje år följer utnämningen av nobelpriset i litteratur. Herta Müller är en ny bekantskap för mig liksom för många andra verkar det som när jag läser vad pressen skriver. Redan som tonåring hade jag fått för mig att jag skulle läsa ett alster av varje nobelpristagare. Den ambitionen ligger på hyllan just nu men Hertas skildringar från Rumänien bakom järnridån verkar ändå lockande.



Vy från hustruns rum

Ståuppare

091007

I Torsåsby kulturkafé uppträdde ståupparen Lars Magnusson från Älmhult och det gjorde han bra. Få ämnen är väl så tacksamma att driva med som skillnader mellan män och kvinnor. Dessutom knöt han an till publiken på ett skickligt sätt och lade hela sin föreställning på ett lokalt plan. Bra och roligt. Vi tog kort på honom och han fotade sin publik.  


Lars Magnusson

6 oktober 2009

091006

Vaknade till ännu en underbar höstdag. Jag har stämplat färdigt i Gasslanda. Idag har jag återinstallerat den lagade diskmaskinen i Gula Huset, är att hoppas att det inte blir ett nytt läkage. På morgonen när vovven och jag var ute på våran morgonpromenad hörde vi hur djur rörde sig i mörkret, i pannlampans ljus såg jag ögon från två djur, en älgko med kalv.



Morgonutsikt från sovrumsfönstret



Härlig höstdag

091005

Vaknade till en härlig höstdag med hög luft. Jag har varit i Gasslanda och stämplat idag, och inte blivit färdig, så det blir att styra kosan ditåt imorgon också. Det är väl egentligen lite långt iväg, men bra att ha jobb och så går det ju att ordna en del ärenden i Växjö också när man är på det hållet. Kastanjerna har släppt sina frukter nu, vägbanan förbi vårat hus är täckt av frukter, väldigt rikligt i år. Kvällen tillbringar vovven och jag själva då hustrun är på symöte.



Kastanjefrukter i massor

Provskjutning

091004

Regn mest hela dagen. Vi stack ut näsan på eftermiddagen för att provskjuta våra älgstudsare. Det gick bra och nu har nedräkningen börjat inför måndag åtterdag. Maken har bakat bröd och hjälpt mig lite mera med mina studier.



Makens skyttetavla, träffarna sitter helt godkänt men lite åt höger.





Skrud av höstlöv


Journalgrodor

091003

 

 

Regn och rusk mest hela dagen, men åh så skönt att sitta in och njuta vid brasan. Jag har pluggat virkesmätning och annat skogligt och fått lite hjälp av maken.

 

En liten bok om journalgrodor har jag lånat hem från jobbet. Den kan nog vara rolig även för de som inte jobbar inom vården. Både maken och framförallt svärmor hade väldigt roligt åt att läsa i den.

 

Vad är då en journalgroda? Jo. En äka journalgroda är alltid omedveten om sin födsel, den är ofta dråplig och inte sällan ger den oss ett nytt perspektiv på vår bräckliga existens. Här följer ett axplock ur skriften med några favorieter:

  • Patienten svarar ej på tilltal. Avliden.
  • Orkar inte julpyssla som vanligt. Inlägges på IVA för observation.
  • Ingen buksmärta men kan hålla tillbaka den lösa avföringen med vitt bröd.
  • Kommer hit då han druckit Blomstra och möbelpolish tillsammans med föräldrarna.
  • Allergisk mot Tim och Tej.
  • Söker för diarré. Arbetar på Nättraby bruk med toalettpapperstillverkning.
  • Spår av en soldat i vagina.
  • Tror sig klara att kissa över ett dike.
  • Under utlandsvistelse haft kontakt med okänd, dock inte ökänd kvinna.
  • Livet löper ändå lugnt för patienten, har två rollatorer.


Journalgrodor, en viss risk i mitt yrke


Steka äpplen

091002

Hösten smyger sig på och en riktig mysig grej att göra de kulna kvällarna är att steka äpplen över en brasa i öppna spisen. Det gjorde vi alltid alltid som barn och det smakar lika gott idag som då.

Tidigare på dagen var jag på min universitetskurs, idag i Ljungby. Satt med på den teoretiska delen men avstod från exkursionen i skogen. Dels var det svårt att komma ifrån hela dagen från jobbet och dels har jag fortfarande förkylning i kroppen och ville inte vara ute i kylan en hel dag.



Mums med stekta äpplen

Delikatess

091001

Ny månad och det märks verkligen att hösten är i antågande, regn och kallt. Jag har idag varit och stämplat skog i Holmahult, har några dagar till där innan jag är färdig. Kom en rejäl regnskur på förmiddagen, så vi fick fly till bilen i drygt en halv timme för att inte bli helt genomdränkta. På hemvägen var jag inne hos Åkes i Tingsryd och hämtade en rådjursskinka som jag lämnat in för rökning. Rökt rådjur är en ev de finaste delikatesser man kan tänka sig. Jag köpte också några grillkorvar där. Det blev bara en kort visit hemma för att gå ut med vovven och duscha. Sedan for jag iväg till Grimslöv och tillträde på en fastighet. Efter tillträdet blev köparna och jag hembjudna till säljarna på en mycket välsmakande paj och efter det äppelkaka med vaniljsås. Hustrun var på kvällen, tillsammans med vovven och besökte en av våra tyska vänner. Rösten börjar så sakterliga komma tillbaka hos hustrun.




Rökt rådjurslår, en delikatess

RSS 2.0