Triathlon

090731

Så var juli också gången. Lite blåsig avslutning av månaden, särskilt för de stackarna som deltog i den årliga triathlontävlingen i Hulevik. I år startade 27 deltagare i varierande åldrar. De simmade först 400 meter, cyklade sedan 1 mil och sprang till slut 3 km.Starten går.

Shopping

090730

Min kära granne och jag var hos Birgitta Bergsten och shoppade. Hon har sin alldeles egna kollektion av mycket trevliga kläder. Jag köpte själv inga kläder denna gång men det gjorde min väninna. Däremot fick tre små sköldpaddor i tyg följa med hem. Vi tittade också in på ett par loppis och där jag hittade ett par färgglada papegojor i kork.Birgitta Bergsten visar en sjal.

Röjning

090729

Många dagar har jag kommenterat att jag skall ut i skogen och röja. Tänkte här att berätta vad jag gör när jag röjer. Röja är när jag glesar ut yngre skog och lämna kvar lämpligt antal träd av rätt sort och kvalitet. Vid röjning lämnar man kvar de nedröjda stammarna för att ruttna och ge näring åt marken i motsats till gallring i lite äldre skog där man tar bort det nedtagna virket. Röjning är en skogsvårdande åtgärd som inte ger några pengar för stunden, bara utgifter, men i framtiden ger detta en bättre skog som då kan ge intäkter.Nyröjd björkskog

Växthuset

090728

Så är då växthuset såpass färdigt att vi känner att det är dags att visa upp på bloggen. Maken har lagt sista handen vid städningen. Det lilla möblemanget hittade jag i Halmstad i helgen, halva priset. Nu ska växthuset inte bara användas som kuvös och sittplats men eftersom vi inte kommer att komma igång och odla i år i någon större skala så utesluter inte det ena det andra.Växthuset på plats och lite lätt inrett.

Lagom varm sommar

090727

Jag har idag varit i Hökhult två gånger och visat fastigheten där, skulle tro att avslutet närmar sig. Hustrun har jobbat idag. Har bakat bröd, började att ta slut. På kvällen ute i skogen och röjde och då kom broder med fästmö med en försenad födelsedagspresent till hustrun, en blomma som nu pryder bordet i växthuset.
Hyggen blommar för fullt med rallarros, så som man kommer ihåg det från tiden innan rådjursexplosionen.

                                                         Rallaros, Chamaenérion angustifólium.

Högväxt ört, ½-1½m, med smala, strödda blad och i toppen en lång spira av stora, röda blommor. De fyra kronbladen är något olikstora. Blomman får färg även av de smala, purpurröda foderbladen. Växer ymnigt på torr, öppen mark, t.ex grusiga vägkanter och skogshyggen. Blomning och frömognad under sommarens senare del. Vinterståndare.


                                            

Söndag

090726

Gräsänkling och ute i skogen och jobbade på fm. På eftermiddagen fixade jag klart vatten och stöm till växthuset, skönt att ha det gjort.
Sen eftermiddag kom hustrun hem, hade handlat möbler till växthuset och massa andra småprylar till växtodlingen.
Kvällen avnjöts hos tyska vänner där vi på kanal ZDF såg ett avsnitt av serien Inga Lindstroem, en tysk serie med Sverige och svenskarna som förebild, rätt skoj att se hur tyskarna ser oss.Högsommar i Örjanstorp


Besök i Halmstad

090725

Helgen tillbringar jag i Halmstad medan maken får klara sig ensam hemma. Jag har tittat till mamma som bor i servicelägenhet centralt i Halmstad. Närmaste granne är det anrika bryggeriet Appeltoftska som väl numera egentligen heter Krönleins. För mig har alltid bryggeriet som bl a gjort sig känt för ölen Tre Hjärtan alltid varit en viktig del av stadsbilden i Halmstad. Kanske lika mycket för doften av mäsk (eller vad det nu är som luktar därifrån) som för de fina gamla tegelbyggnaderna. Det har länge varit tal om att utlokalisera bryggeriet från centrum. Det vore synd tycker jag.Krönleins bryggeri i Halmstad

Paviljongpremiär

090724

Dagen har bjudit på både sol och regn. Nära hälften av gräsmattorna har ändå blivit klippta.
Premiär i hustruns födelsedagspresent, paviljongen, på fredagskvällen med räkor och vin till förrätt och sedan grillat till huvudrätt. Myggfritt bakom myggnäten i paviljongen. Vovven fick vara med och satt snällt innanför galler. Bordet pryddes av kandelaber med fem ljus.


Stockrosor

090723

Nu är det verkligen högsäsong för stockrosorna i våra två rabatter på framsidan av huset. Det har slumpat sig så att vi har stockrosor i fem olika färger och det är svårt att välja ut vilken färg som är vackrast. Det börjar bli lite trångt i rabatten annars hade jag nog velat ha fler nyanser. Det ska vara ett gammalt hus som vårt för att stockrosor ska göra sig. Allra vackrast är de ju såklart i gamla danska och sydsvenska städer trängda invid husen där man förbluffas över hur lite utrymme de behöver mellan kullerstenarna för att frodas.Stockosor i fem olika kulörer, vilken är vackrast?

Rockfest vid Åsnens strand

090722

Hustrun har haft problem med en sönderbiten tand som nu blev akut, till jourtandläkare i Växjö och laga. Jag fick t o m hjälpa till lite och agera tandsköterska. Oklart om det håller permanent eller det blir rotfyllning i framtiden.
Jordhögarna som blivit runt växthuset när det grävts ut har idag flyttats bort, så att det nu ser riktigt prydligt ut runt växthuset och bredvid vinbärsbuskarna.
Paviljongen som hustrun fick i födelsedagspresent har nu också fått väggar. Hos Clas Ohlson i Växjö fanns väggarna som inte varuhuset i Kristianstad kunde leverera.
Kvällen fördrevs i Hulevik med Sommarparty. Husband var Viking Truckers och kvällens huvudatraktion Rock-Olga. Härlig kväll med mycket publik, inget regn när vi väl kom dit, men lite slagsmål med myggen.

        Rock-Olga in action


Bilprovning

090721

Det fanns tider kvar i Älmhult på bilprovningen så det var bara för maken att åka dit och få bilen godkänd för ännu ett år. Min snälla granne gjorde mig en stor tjänst genom att klippa luggen som hotade att växa in i ögonen. Konstigt att luggen alltid växer fortare än det övriga håret...


Upphissad

Semestern slut

090720

Så var semestern slut för hustrun, hon var själv med sina arbetsuppgifter och får så vara i två veckor framåt, men det skall hon säkert klara av galant. Själv tog jag tag i massa papper som blivit liggandes, skönt att få sådant undanstökat.
På kvällen kom röjsågen fram och jag tog mig ut i skogen och röjde i närmare två timmar, skönt med lite fysisk aktivitet.Röjsågen, en riktig trotjänare, 20 år gammal.

Vad naturen ger

090719

Vaknade på morgonen och det fanns ström på alla faserna igen, kom tillbaka vid 4-tiden. Jobbade lite i trädgården innan regnet började. Till lunch åt vi brödskiva med nyplockade och smörstekta kantareller. Regnat större delen av dagen. Pumpen som skall förse växthuset med vatten sitter nu i brunnen och har provkörts. Liten tur i granskapet framåt kvällningen och träffade ett par bekanta som vi fick några ord med. Väl hemkommna satt en kanin i trädgården som med ett välriktat skott avlivades. Köttet skall hustrun ha med till jobbet i morgon till en kaninköttälskande kollega.Örjanstorp 19 juli 2009


Födelsedag

090718

Så har då året gått runt ett varv och det är dags för min födelsedag igen men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tycker det är roligt att fylla år. Det är åldrandet som inte är roligt. Jag saknar mycket att vi inte har någon altan eller uteplats där det går att sitta när det regnar. Makens födelsedagspresent, en paviljong, avhjälper det problemet lite grand. Vi hann precis montera klart paviljongen när åskan kom och slog ut strömmen för oss. Det blev också en slags födelsdag med bara en fas ström. Tur att vi planerat grill till kvällen. Det tristaste är att min bärbara dator är trasig. Det återstår att se om det går att rädda hårddisken.


Hoppas på många mysiga stunder i trådgården

Sista semesterdagen

090717

Det är min sista egentliga semesterdag, den kommande helgen hade jag ju hursomhelst varit ledig på. Förmiddagen gick åt till att gräva en rabatt att stoppa mina nya växter i. Bror duktig inom mig tittade fram och jag kokade röd vinbärsgele och gjorde lavendelhonung.

Eftermiddagen tillbringade vi på en ö i Åsnen alldeles själva. Badade inte men åh vad vi njöt av picknick i sköna omgivningar och lyssnade till kluckandet mot stranden. Vovven var med och var strängt upptagen med att utforska överallt. När jag vadar man längs strandkanten kan jag inte hjälpa att bli förvånad över hur vilken livskraft växterna har. På sina ställen är trädens rötter helt frilagda och bildar vackra formationer.


Vid strandkanten

Farväl till Österlen för denna gång

090716

Vi avslutade våra sköna Österlendagar med en brakfrukost hos makens morbror och moster. Den skånska maten och gästfriheten är det minsann inget fel på. De grävde upp växter till oss att ta med hem så myllan yrde. Nu ska vår trädgård berikas med hässleklocka, nattljus, fackellilja och kungsljus.

Därefter lockades vi med kaffe och tårta i den lummiga trädgården på Österlen.

Här kommer drömtårtan.

Till makens oförställd glädje blev det ett stopp på Claes Ohlson i Kristianstad också. Puh! Inte kul med städer i sommarvärmen.

Möte med gammal god vän

090715

Till min stora glädje var min f d arbetskamrat från sjukhuset i Halmstad hemma i sin nya bostad i Skivarp. Vi blev trakterade till god lunch, kaffe, trevlig gemenskap och (handen på hjärtat) en hel del skvaller. Rysligt roligt. Morbror bjöd på sin pannbiffar som är hans paradrätt och vi satt länge i trädgården och njöt av den skånska utsikten över ett vetefält. Vi skäms att erkänna att vi är dåliga på våra sädesslag och måste lära oss vilken som är vilken av dem innan sommaren är över.


Vacker skånsk landsbygd utanför Tomelilla.

Kiviks marknad

090714

Så har då en av mitt livs ambitioner blivit uppfylld, nämligen ett besök på Kiviks marknad. Morbror som är gammal van marknadsbesökare ledde in oss bakvägen utan några problem eller bilköer alls. Tidigt på förmiddagen var värmen inte så illa och det var ännu så länge inte så mycket folk, men ändå!!! Det är ungefär samma utbud som vilken marknad som helst bara så många fler knallar av samma sort. Vem behöver 38 stånd med marknadskarameller eller vad det nu kan vara. Vi tröttnade efter 2½ timmar och då hann vi äta också och beundra utsikten över Hanöbukten. Det kommer inte att bli någon mer större marknad för min del, i så fall Jokkmokks marknad med helt annat utbud.


Nya tidens marknadskarameller

Vi hann med ett besök hos makens kusin i Simrishamn där vi trakterades med gott fika. Vi tittade också på vackra golv till vårt nya badrum. Törs man drömma om skiffer tro? Otroligt tjusigt i alla fall.

Rapport från en skurhink

090713

Det går inte att bara njuta av livet, tillvaron och semestern. Några måsten finns också. Städa är ett sådant måste och det gäller att passa på när vädret ändå inte tillåter cykelutflykter, bad eller andra sommaraktiviteter. De torkade fläderblommorna är avrepade och ligger och väntar på höst och vinter och förkylningar. Dessutom har här bakats kaka inför födelsedagen. Stoppade i lite nyplockade hallon. Kan man få bättre?


Nyskurat luktar gott.

Söndagsbilden

090712

Åter dags för veckobilden, tagen lite senare på dagen när vi kom hem. Märks tydligt att allt regnandet har gjort nytta på gräsmattorna och jag ser fram mot avkopplande turer på gräsklipparen.Örjanstorp i sommarskrud.

Tre slott

090712

De som inte känner mig väl vet inte att ett av mitt livs passioner är slott. Till dags dato har jag varit inne i 108 stycken och utanför oräkneliga fler. Idag hade jag förmånen att få beundra tre av Kalmar läns vackra slott. Björnö, Stävlö och Strömsrum.


Stävlö slott, Björnö slott och Strömsrum slott.

Tre slott som alla är vackra på sitt sätt. Stävlös arkitektur är väldigt speciell och liknar nästan en teaterkuliss. Gårdssidan skiljer sig mycket från sjösidan här ovan. Björnö slott var vackrast belägen vid vatten med öar och vikar intill och en fin engelsk park. Strömsrums omgivningar liksom själva slottet imponerade. Ger en väldigt rustik och gammaldags känsla. Det stora taket är fantastiskt.

Vårt sista stopp på vår helgtur till Kalmar/Öland var byn Pataholm. En riktig liten idyll, där allt var välskött och vackert. Kanske lite väl puttenuttigt på sina ställen men väl värt ett stopp.

På Öland

090711

Det är vid pass 35 år sedan jag besökte Öland så det var verkligen på tiden igen. Maken har varit där betydligt oftare. Vi höll oss på den södra halvan och besökte först Eketorps borg. För en äkta historiefreak som jag var det en härlig upplevelse. Där var inte mycket folk och vi kunde i lugn och ro se oss omkring och ta del av det lilla museet och prova på en del aktiviteter. Pilbågsskytte var inte riktigt min grej men träffade i alla fall tavlan. Det gick desto bättre att baka järnåldersbröd som blev riktigt gott, kryddat med kummin och lite honung på.


Här bakas järnåldersbröd.


Vid Ottenby besökte vi ett intressant och välordnat naturrum som helt och hållet var tillägnat fåglar. Mycket att se och lära sig. Däremot avstod vi de 197 stegen till toppen av Långe Jan. Vi var helt nöjda med att beundra fyren från backen. Det är inte säkert att vi orkat heller efter att ha tagit del av en rejäl portion av Lufsa och stekt fläsk. Lufsa är en av Ölands specialiteter och en slag potatispannkaka i ugn. Riktigt gott och väldigt mättande. Att äta regionalt lönar sig alltid!

Svensson Svensson

090710

Vi tillbringar flera timmar på den intressanta utställningen om regalskeppet Kronan som sjönk 1676. Dykare jobbar varje sommar med att gräva ut vraket och hitills har över 30 000 föremål lyfts från botten. Kalmar Läns museum har gjort ett jättefint jobb med utställningen och där försvann lätt några timmar. På kvällen var vi på sommarens föreställning i Krusenstjernska gården i Kalmar med Svensson Svensson. Suzanne Reuter och Allan Svensson gestaltade sina alter ego  Lena och Gustav Svensson i en tvåtimmarsföreställning som får klart godkänt. Krustenstjernska gården var ett litet smycke i en vacker del av Kalmar.Liksom de flesta andra besökarna köpte vi sittunderlägg med Svensson Svenssons bild på.

Schersmindoft

090709

Behagligt väder men lite blåsigt. Har idag varit uppe på ladugårdstaket, till hustruns fasa, och mätt dess yta. Taket behöver bytas från de gamla betongpannorna till plåt. Blir inte i år takets läggs om, men beställer plåten i år, så det går att göra när lämplig arbetskraft finns ledig. Ytan var 960 m².
Vi har för tillfället en ljuvlig doft i trädgården från schersminbuskarna. Finns fyra stycken som är gamla, säkert hundra år.


Schersminbuskarna från trädgårdssidan.


Ljuvligt doftande schersminblommor.

Trädgårdsjobb

090708

Åska idag igen. Beskärning av fruktträd och flera andra träd och buskar ska numera helst ske i juli-augusti-september, alltså JAS-månaderna. Våra båda äppelträd av sorterna Aroma och Maglema samt de tre plommonträden har vi beskurit idag. Förhoppningsvis kommer de flesta karten att gå fram. Vi har också tagit sticklingar av de mest livskraftiga lavendelplantorna och satt i sandblandad jord. Dessa blir först ut i växthuset och håller tummarna för att de ska bli en bra start på växtodlingen.I åskans spår

090707

Det har åskat för 8 dagen i rad idag och Dagens bild visar vad som kan hända med ett träd som träffats av blixten. Tala om naturkrafter.


Dagen började med en härlig cykeltur runt banvallsleden till Hulevik och hem igen. Växthuset är på plats och hälften av glasrutorna fastsatta. En del rutor har tyvärr gått sönder i flytten från svärföräldrarnas tomt till vår och fler blir det kanske innan allt är klart. Dagen har avbrutits flera gånger med regnskurar. Det är bara att avbryta det man håller på med ute och gå in. Nåja, några kakor bakade maken i alla fall under en regnskur idag. Den ena bilen har avlämnats på service i Fridafors.

Hos vetrinären

090706

Vi hade tid bokad med vetrinär och hundbeteendevetare på djursjukhuset idag för att diskutera vovvens tendenser att bitas. Trots att vi hade en bokad tid fick vi vänta i 1 timme och trekvart. Vovven blev stressad av det dryga väntandet och matte med honom. Helt oacceptabelt och i slutändan drog de också av 400 kronor på avgiften. Vi blev rekommenderade att kastrera vovven, inte bara för att komma tillrätta med hans beteendeproblematik utan också för att han är kryptorchid (har bara en testikel och den är oftast dold). Risken för tumörsjukdomar i testiklarna minskar om hunden kastreras. Han jakt- eller sällskapsegenskaper påverkas inte. Vi kommer att diskutera detta noga innan vi bestämmer oss definitivt.Vovven uppförde sig exemplariskt i undersökningsrummet men så är det också människor som vet hur man ska behandla en vovve.

Ur vidvinkelperspektiv

Vi lånade ett objektiv från en fotointresserad granne och med det skapade vi denna bild.

Veckans bild

090705
Söndag igen och dags för den återkommande veckobilden. Behagligt med omslag i vädret, lägre temperatur. Klippt en hel del gräs idag, höll på till dess att ett skönt och uppfriskande regn kom. Grundkonstruktionen på växthuset är nu klart, snart dags att sätta dit aluminiumskelettet, bara att få det färdigrengjort.
090705

Bidrag till Storyhouse tävling och zanyas bloggodis

090705

Här är mitt bidrag till Storyhouse scraplifttävling.Dessutom ett par LO till om vovven.

Dessutom har scrapkollegan zanya utlottning av bloggodis. Jag tar en lott där.

Semesterhalvtid

090704

Så har nästan halva semestern gått och det är häärligt att vara ledig. 100 % njutning. Dagen började med en cykeltur tillsammans med trevligt sällskap till grannbyn Hulevik där vi pausade och njöt av solen. Mina fötter blev också förevigade. Halva stommen till växthuset är färdigskurad. Vi har haft en daglig dos av åska och ett litet strömavbrott. Nu värms grillen och de förförande dofterna därifrån når fram genom ett öppet fönster.


Kaprifol

090703

Det är bara att beklaga att det inte finns doft som tillägg i bloggen. Skulle gärna vilja dela med oss av kaprifolens söta doft. Den började sitt liv som klätterväxt på min balkong i Halmstad för 8 år sedan men det var inte förrän den slapp sin trånga kruka och kom i den småländska jorden som den verkligen blommat ut. Just nu är den som mest njutningsfull.

Idag var fjärde dagen i rad med åska. Då passade vi på att sila flädersaften och frysa in. 3 liter blev det sammanlagt. Dessutom har växthuset flyttats till gårdsplanen med god hjälp av brorsbarnen. Här ska det grundligt skuras. Alla 100 glasrutorna är nu rengjorda också.


Scrappat om Tyskland

090703

Lite grand har jag hunnit ifatt med förra årets bilder under sommaren hitills. Här är några smakprov från resan till Tyskland förra året.En till synes oändlig allé vid tyska slottet Bothmer.Bilder från den gamla svenskstaden Wismar. Gillar verkligen filtdekorationen med stadssiluett.

Picknick på Åsnen

090702

Den bästa svalkan som finns varma sommardagar när det är helt vindstilla och kvavt är att bege sig ut på sjön. Vi har förmånen att bo mittemellan två härliga sjöar. Med en god pastasallad och lite kyld dryck i bagaget drog vi igång motorn och for till en undanskymd vik. Här njöt vi av stillheten och naturen och åt gott. Dessutom kunde vi bada helt ostört utan en tråd på kroppen. Vovven var med och agerade kuttersmycke. Han njöt lika mycket som vi.


Varmt

Vid lunchtid får vi tillbaka strömmen efter gårdagens kraftfulla åskväder. En Eon reparatör är här och byter säkringar i transformatorn.
Åter en het dag som avslutas på eftermiddagen med åska och regn, men inte alls av den kalibern som igår, mer ett vanligt sommaråskväder som rensar upp luften.
Vi kämpa på med vårat växthus och snart börjar det att ta form av ett växthus. Mycket nöjda med det begagnade teglet som vi skall ha som golv, har kommit en bra bit nu med det.


Midsommarcrop på Svensk Scrapbooking

090630

Svensk Scrapbooking har med början i midsommarhelgen haft en cybercrop* med många roliga utmaningar och tävlingar. Jag deltar i tre utmaningar och fick några gamla kort scrappade som legat länge och värkt.


LOn om Kivik gjordes efter en skiss.


Bilden på husse och vovven med reflexvästar passade bra till en annan skiss, dessutom var temat lime. Mer limigt än detta papper går väl knappast att hitta.Vovven trimmades för första gången i mars och såg ganska ynklig ut efteråt. Om sanningen ska fram var han mer som en stor råtta än som vår vovve. Här var det återigen en skiss som gällde som förlaga.


*Cybercrop=Olika tävlingar och utmaningar inom scrapbooking som ordnas av en scrapaffär eller forum på internet. Det kan t ex handla om att skapa utifrån en eller flera färger eller följa en skiss.

Blixtar och dunder

090630
Juni avslutades med ett jätteoväder. Ett åskoväder som var med det värsta vi upplevt i den vägen.  På en timme föll över 50 mm regn. Nog för att regnet behövdes men åskan drog slog ut strömmen för oss och de närmaste grannarna. Det jobbigaste är nog att vara utan vatten annars är vi luttrade med strömavbrott i den här delen av landet med både Gudrun och Per i salig åtanke.
090630

RSS 2.0