Nyårsafton

091231

Årets sista dag och den har också varit riktigt kall med snö och strålande sol. Vi har haft en kalkon i ugnen för att sedan ha som nyårsaftonsmat på kvällen. På eftermiddagen tog vi en kortare tur i vinterlandskapet. Framåt kväll blev jag tvungen att skjutsa hustrun till sjukhus med bröstsmärtor. Verkar inte som det är någon större fara med henne, men hon får stanna över natten så de får ta prover i morgon också. Det blev alltså ingen festmåltid med kalkon, men jag provsmakade i alla fall lite på den när jag kom hem, får bli morgondagens mat istället.



Vinterutsikt från vårt sovrumsfönster.

Vinterväder

091230

Idag har det varit riktigt vinterväder, temperaturen har varit närmare minus 10, snö och solsken. Jag har varit hemma och tagit det riktigt lugnt, bara det allra nödvändigaste har jag uträttat. Jag känner att jag verkligen behövde en lugn dag, har haft det rätt körigt den sista tiden. Vid vårat fågelbord har vi många gäster som kalasar på solrosfrö, nötter och talgbollar. Hustrun hade sin sista arbetsdag för året. När hon kom hem fick hon biffar till mat och vi invigde de nya vinglasen från Kosta.



En av våra små vänner på besök vid fågelbordet.

Mellandagar

091229

* I gårdagens uppräkning glömde jag bort Jan Guillous självbiografi "Ordets makt och vanmakt", förstår inte hur det gick till. Den avslutade jag i alla fall precis innan jul.
* Av samma författare har jag också slukat den sista (senaste?) i Hamiltonserien "Inte om det gäller din dotter". Som alla andra böcker i den serien är den fascinerande och välskriven.
* Kerstin Ekmans trilogi Vargskinnet som utspelar sig i Jämtland höll mig fast under vintern "Guds barmhärtighet", "Sista rompan" och "Skraplotter". Mycket bra och välskrivna böcker som varmt rekommenderas.
* Lite lättsammare var irländska Maeve Binchys "Semesterväder".
* Bengt Olssons "Hennes mjukaste röst" var lite mer komplex. Jag pendlade mellan att tycka instinktivt illa om huvudpersonen och andra stunder ynka henne. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag egentligen tycker om boken.
* Klassikern "Dvärgen" av Pär Lagerkvist var ytterligare ett återseende och ett kärt sådan. En riktigt bra bok som tränger in under huden på ondskan hos människan.
* Ewonne Winblads bok "Frälst, förmögen, förskingrad" var ett stycke 1900-talshistoria som jag inte visste något om tidigare. Detta är historien om Hanna Lindmark som skapade ett imperium av restauranger och hushållsskolor men blev lurad och förskingrad av en frikyrkorörelse.
* Efter bröllopsresan till St. Petersburg blev det ytterligare lite ryskt. Nikolaj Gogols "Näsan" var både rolig och bisarr med härliga miljöskildringar från 1800-talets Ryssland. Det handlar om en man som vaknade och upptäckte att hans näsa hade rymt och de vedermödor han hade att få tillbaka sin näsa.
* "Den ryske vännen" av Kajsa Ingemarsson fick jag i bröllopspresent av vårt bibliotek! Tack än en gång.
* "Sovjetunionens roliga historia" av Claes Eriksson m fl. är en skildring över den humor som trots allt frodades i forna Sovjet.
* Ulf Lundells senaste "Vädermannen" var jättebra. Numera föredrar jag honom som författare och inte som musiker. Det hela blir ju inte sämre av att det hela utspelar sig på Österlen som jag tycker så mycket om och att ett par släktingar till maken figurerar som statister i romanen.
* Helena von Zweigbergs "Ur vulkanens mun" var ganska sorglig bok om barnfamiljen på semester där de försöker lappa ihop ett trasigt förhållande.
* "Himmel" av Torbjörn Flygt var svår att lägga ifrån sig. Den var välskriven och handlade om till synes vitt skilda människor i Malmö vars liv ändå rör vid varandras.

Sedan har jag läst en massa kurslitteratur i min skogskurs som jag inte tänker gå närmare in på här. Givetvis har flera historiska böcker också slukats men eftersom jag håller mig till mest till skönlitteratur här får de bara nämnas i förbifarten. Mest stolt är jag att jag har stavat mig igenom 4 böcker på tyska (med ett lexikon tätt tryckt till kroppen). Det är nyttigt att öva på att läsa ett främmande språk. Det går också lättare och lättare med tiden.



Nysnö

6 veckor

Vår lille valp växer till sig och oroande nog visar hon tendenser att bita i skor. Kan inte motstå frestelsen att försöka visa upp henne. Längtar jättemycket och om allt går väl är hon här hos oss om två veckor. Dèsirée och syskon

Bokåret

091228

Sedan i somras har det blivit en blandad kompott med böcker lästa. Delvis styrs mitt läsurval av vilka ljudböcker som biblioteket kan skaffa fram. Det finns alltid en i bilen och när man som jag kör 60 km var dag blir det några böcker om året att lyssna på.
* Bibliotekskatten Dewey är vad som jag lyssnar på tillfället. Det blir årets sista ljudbok.
* Den senaste dessförinnan var årets nobelpristagare Herta Müllers "Idag hade jag inte velat träfa mig själv". Den var bra men konstig. Ungefär så vriden och pessimistisk som människor blir en diktatur, sådan var också boken.
* En favorit var Helena Henschens "Hon älskade" som handlar om författarens farmor, en märklig kvinna som föddes i slutet av 1800-talet. En sann historia. Den rekommenderas.
* William Goldings "Flugornas herre" var rolig att läsa om. Det var en av de böckerna som man påtvingades i gymnasiet och kanske inte helt var redo för då, men nu hade jag stor behållning av den.
* Deborah Rodriguez "Skönhetsskolan" är en annan historia baserad på verkliga livet och handlar om en beslutsam amerikansk hårfrisörska som åker till Kabul i Afghanistan för att öppna en skönhetsskola. Intressant med kulturkrockar men också att läsa vad man kan åstadkomma med en udda idé och lite jävlaranamma.
* Vi stannar kvar i Afghanistan och "Flyga drake" av Khaled Husseini. Återigen med sanningen i bagaget är det en mycket rörande bok där jag fällde mer än en tår när jag läste.
* Mera Asien fick jag mig till livs i "Kan du säga Shibbolet"? av Marjaneh Bakhtiari. Den handlar om två systrar, födda i Sverige, som åker till sina föräldrars hemland Iran och vad de får uppleva där när de träffar sin mormor, moster och jämnåriga kusin.
* Lite humor måste man också ha. Alan Bennets "Drottningen vänder blad" fokuserar på vad som skulle kunna hända om den engelska drottningen började läsa böcker.
* "Djävla John" av Eva Dozzi är lite svartare humor. En historia om vad som kunde ha hänt om John Lennon blev förälskad i en svensk tjej under en av deras tidigaste turnéer till Sverige.
* "Systrar i jeans" är en banal historia om vad 4 amerikanska collegetjejer upplever när de delar samma par jeans.
* Tiden har lite gått ifrån "Barn 312" av Hans Ulrich Horster. Att mötas och skiljas under andra världskriget är ett alltför vanligt tema att skriva om.
* Två böcker som fokuserar med på foton än på texten är de nostalgiska skildringarna av "Den siste bonden i Tämmesboda" och om bröderna "Erik och Sigvard".
* Mest stolt över jag vad jag har läst under året är "Anna Karenina" av Leo Tolstoj. Inte så lite inspirerad av vår bröllopsresa till Rysslanda tidigare i år.
* En riktigt rälig bok som jag mot slutet bara kunde lyssna på i portioner var "Den som vässar vargars tänder" av Carina Rydberg.
*David Lagerkrantz bok "Syndafall i Wilmslov" var bra. Den lyssnade jag på medan jag låg hemma och var sjuk i svininfluensan varför alla intryck inte är helt klara men vilken bra bok. Det är inte lätt att skriva en deckare om ett mordfall som kanske inte var ett mordfall 60 år efter händelserna men det lyckas. Spännande och bra med fina miljöskildringar och flera överaskningar på vägen.

Böckerna från första halvan av 2009 får vi ta någon annan dag.




En feel-good bok


Slabbeväder

091227

Vaknade upp till dimma och fuktigt hallandsväder. Utsikten var i och för sig oslagbar, även en tråkig dag som denna. Havet är föränderligt magiskt och kanske som allra vackrast en dag som idag. Vi hann med ett besök hos mamma innan Örjans faster och farbror ett stenkast bort fick ett besök. Vi bjöds på lunch och tiden flög iväg tills det var dags att fara hem igen. Snöblandad nederbörd och temperaturen pendlade runt 0. Det blev aldrig underkylt regn som tur väl var.



Magiskt vackert på sitt eget nästan akvarelliknande sätt.

Stora dopparedagen en smula försenat

091226

Efter en jobbig färd västerut mellanlandade vi hos mamma på väg till resten av släkten som väntade med ljuvligt smakande dopp-i-grytan. Denna gamla ursprungliga julmatstradition är svårslagen och det som jag allra mest längtar efter juletid. Brödet bakat efter alla konstens regler doppas i grytan som där skinkspadet är själva basen. Till detta äts det rimmat kött, revben och julkorv. Här känner jag samhörigheten med den gamla småländska bondekulturens sätt att fira jul. Ledsamt nog dör nog traditionen ut med vår generation.



En äkta jul

Juldagen

091225

Vi sov länge idag, rejält trötta. Det blev en riktig mastodontfrukost med en hel del av julaftonens rester. På förmiddagen la sig hustrun för att läsa, men somnade och sov någon timme till medan jag fixade årets sista räkningsbetalningar och lite annat småpyssel. Eftermiddagen tillbringade vi tillsammans med den äldre generationen och drack kaffe och åt julkakor. Broder med sambo fanns också med där. Vi spelade ett nytt spel, sverigespelet, ett par gånger. Kvällen gick i slöhetens tecken med lite tvtittande framför brasan. Stora delar av snön har med regns hjälp smält idag.



Juldagsmorgonens frukost


Julafton

091224

Min första jul hemma i Örjanstorp. Snö ute, tända ljus och värme inne, god mat, julklappar och samvaro, precis som det ska vara. Örjan och jag fick varsin mandel i gröten som en bekräftelse på vad vi redan gjort i år.



Den kalla delen av julbordet

Julefriden sänker sig

091223

Det går tyvärr inte att elda i öppna spisen eller använda den gamla bakugnen i köket, däremot går det alldeles utmärkt att julpynta här.

Maken har varit iväg och stämplat igen idag medan jag har haft semester, nåja, inte jobbat på jobbet men väl hemma hela dagen för att få allt iordning inför morgondagen. Det är mycket sista-minuten-grejor som ska fixas men nu börjar julefriden att sänka sig över oss.



Julpyntad öppen spis i köket

Dan före dan före dopparedan

091222

Goda dofter sprider sig i köket. Skinkan är griljerad och ser lovande ut. Provsmakning först imorgon. Två sillinläggningar är gjorda, årets smaker blir citronsill och currysill.

Det blev övertid på vaccinationsmottagningen ikväll igen, sista gången och idag var det tunt med besökare. Fått feedback från modul 2 i min skogskurs och även denna kurs var godkänd med råge. Det känns hur bra som helst, verkligen en för tidig julklapp.



Sill och skinka, A och O på julbordet

Julgransfröjd

091221

Av allt julpynt är det julgranen som har mest julkänsla för mig. Nu är den på plats och klädd i all sin prakt. Många av våra dekorationer har hängt med i många år och de är kärare än något nyproducerat och måste vara med. Menageriet har utökats på senare år, bockarna har fått en kompis, en liten gris som kommer att vakta julklapparna.

Det är kallt -16 och det är svårt att värma upp det här stora, gamla huset. Från och med inatt ska det bli varmare igen. Det har varit synd om maken som gått ute i skogen och stämplat hela dagen.

Vi har fått bekräftelse på valpens namn nu, hon får heta som jag ville, lilla Dèsirée.



Julefröjd i köket

Huggit julgran

091220

Vi var ute i markerna och letade upp årets julgran, en till oss och en till svärfäldrarna. Det är inte lätt att se formen på granen när den är nedtyngd av snö men vi har nog lyckats två fina exemplar. Dessutom har det bakats julbröd idag. Golven har såptorkats och kopparen är putsad. Lite annat småplock har också hunnits med.



Årets julgran huggs färsk




Gården i snöskrud

Ja se det snöar...

091219

Vi hurrar idag för svågern som fyller 40 år. Grattis Torsten!
Själva här hemma har vi hållit på med diverse julförberedelser. Städat, bakat bröd, gjort brunkål, gjort julgrupper, slagit in julklappar (ska försöka rimma lite grand senare också, efter några glas rödvin brukar det gå bra), dessutom har vi styckat rådjuren som hängt sedan i söndags och redan blivit frusna.

Gaveln på uthuset med vällingklockan har så vackra proportioner tycker jag. Julafton, nyarsafton och på diverse andra bemärkelsedagar ringer vi i vällingklockan. Den har en klar och vacker klang. Förr i tiden tjänade den både som alarm vid någon fara och såklart kallade den också drängar och pigor till jobbet. De tyckte nog inte att den lät så vackert.



Uthuset med vällingklockan

Valpsjuk

091218

Tillbaka till tandläkaren, drogad och rejält bedövad kände jag ändå rejäl smärta när det väl kom till rotfyllnad. Tandis lyckades rensa två av tre rotkanaler men den tredje gick inte. Jag hade för ont och redan fått maxbedövning. Därför blev det remiss till sjukhustandläkare och en okänd väntetid. Det är bara att hoppas att jag inte får för ont under väntetiden.

Desto roligare var det att åka till kenneln Mörka Skog utanför Kosta för att titta på valp. Den här lilla sötnosen får med allra största sannolikhet följa med oss hem om en månad. Vi får döpa henne själva och namndiskussion pågår.

Väl i Kosta gick det inte att köra förbi glasbutiken. Här blev det lite julklappsköp. Själva Kosta outlet är inget som imponerar på mig. Ganska ointressant utbud.



Lilla valpen

Vinterdag

091217

Idag har det varit riktig vinter, snö och solsken större delen av dagen. Rätt bistert att gå ut i morse. Fick ta en tur till hustruns jobb först, hon hade glömt sina glasögon hemma. Resten av dagen stämplade jag skog, gjorde två poster färdiga. Hustrun kom hem sent från jobbet idag, då hon hjälpte till vid svininfluensavacinationen.



Amaryllis i full prakt

Personalmiddag

Vi från vårdcentralen var på Ewas restaurang och åt en trerätters middag ikväll. Det var gott men framförallt är det roligt att umgås med sina arbetskamrater på fritiden.



Några av mina goa arbetskamrater

Tårar och tomhet

091215

I morse var vi tvungna att ta bort vår älskade lille vovve. Vi har fällt många, många tårar. Det är redan så tomt och jag saknar honom överallt. Han har fått sin grav i trädgården och idag har det fallit ett mjukt täcke snö som bäddar in honom i naturen. Jag slaktade en julgrupp för att lägga några hyacinter hos honom. Det var de enda blommor jag hade, men så väldoftande. Vovven kommer länge att leva i min själ och minne som en underbar kamrat.



Vår vovve 080312-091215

Korvproduktion

091214

Idag var det dags för årets julkorv. Vi skall försöka att få detta till en tradition. Vi gjorde det första gången i fjol och det var så lyckat att vi har gett oss på det i år igen.



Korv i långa banor

Rådjursjakt

091213

Luciadag idag och TV sände från Växjö domkyrkas luciafirande. Vi var ute och jagade rådjur och lyckades fälla frya djur, så många rådjur har vi aldrig tidigare fällt på en dag. Lite lätt snö i luften, men inget som blivit liggandes kvar.



Dagens fyra bytesdjur

Begränsad frihet

091212

Än har det inte varit så svårt att få vovven att hålla sig stilla. Vi har flyttat inhägnaden från rum till rum var vi är får han också vara och då är han lugnare. Mat och vatten har han hela tiden hos sig men aptiten är liten, kanske hör det ihop med medicineringen. Fast, rör han sig inte så mycket så krävs det inte heller något vidare energiintag.
Jag har börjat läsa på nästa modul i min skogskurs. Det handlar om skogsproduktion denna gång och först av allt lite historia, skogsbrukets historia, och det passar mig som hand i handske.



Sover 23 timmar om dygnet nu

Tandläkarskräck

091211

Trots många och svåra behandlingar blir det inte lättare för mig att gå till tandläkaren. Nu har jag en rotfyllning att se fram emot också innan ju. Vi påbörjar den nästa fredag och jag har blivit lovad lite lugnande medel innan ingreppet. Huva.
Dagens positiva nyhet är att vovven har fått komma hem, en dag för tidigt. Han trivs inte här sa de på djursjukhuset. Det var nog ett understatement för han hade varit en besvärlig patient och visat dem hela garnityret. Hans rörelser är rejält kringskurna de närmaste veckorna. Han måste vara stilla och ska i stort sett bara vistas i en inhängnad. Vi får se hur svårt det blir för honom.



Bara snäppet bättre än elektriska stolen

Tomt i vovvens korg

091210

Jag var ute och stämplade hela förmiddagen. När jag kom hem vid lunchtid fann jag vovven liggandes innanför ytterdörren och han var inte alls pigg. Tyckte mig rätt fort känna igen problemet. Verkar som han har fått ett diskbråck. Eftersom jag var upptagen med annat blev det hustrun som fick åka med honom till djursjukhuset där han blev inlagd på en 36 timmars kur med kortisonbehandling. Vi får hoppas att det hjälper.
Själv hade jag både kontraktskrivning och tillträde på ett litet mysigt torp. På kvällen lyckades jag äntligen göra klart stämplingslängderna på två stämplingar som jag hade liggandes och inte utskrivna.



Vovvens tomma korg

Vörtbröd

091209

Idag har jag stämplat färdigt i Södra Ljunga. Skönt att ha det gjort, dels har det varit rätt besvärligt och sedan har jag tagit uppdraget till för dåligt pris. På kvällen gjorde vi något som vi aldrig gjort förut, bakade vörtbröd, skall bli skoj att ha sitt eget vörtbröd inför julen.
Nästan som en tradition tänder vi på kvällarna en brasa i öppna spisen, ger en underbar värme från öppna elden.



Mysiga och varma eldslågor i brasan

Blonda slingor

091208

Det känns lite fräschare sedan jag varit hos frissan och gett håret ett litet lyft. Ingen mörk utväxt som syns längre. Suttit och registrerat vaccinationer på jobbet idag. Det är en rolig och annorlunda sysselsättning, dessutom träffar man mycket trevliga patienter.



Lite blondare igen

Lussekatter

091207

Det doftar gott i köket efter lussekattsbak. Det var lite hemtrevligt att stå och göra lussekatter tillsammans. Självklart ingår saffran i baket. Efter jobbet tittade jag in till Stigs Trä i Vislanda som tillverkar egna saker och säljer andras. Har tittat ut både ett och annat men säger inte mera förrän julafton.



Lussebak

Slappardag

091206

Lilla magen var inte så pigg så det blev en långsam start på dagen. Vovven och jag låg under samma filt och sov på soffan för att mjukstarta söndagen. Vägarna runt gården är nyskrapade och fina, den nya traktorn gick som en dröm tills jag fick rycka ut och rädda husse med en hylsnyckelsats. Ena hjulets muttrar var inte riktigt åtskruvade och det kunde gått illa.

Tittade med halvt intresse på årets julkalender som var mest skräp. Det finns ingen plats i mitt liv för dålig TV, det har jag alls inget tålamod med. Livet är för kort för dåliga TV-program.



Så går det till när man skrapar vägar


Dopstenen

091205

Vovven och jag gick en lång runda, först till Ulvö och sedan vidare längs banvallen till dopstenen. Det nöp lite i kinderna men är så gott att röra på sig och få frisk luft när man sitter instängd hela dagarna när det är ljust. Dopstenen, eller Näckens badkar som den också kallas ligger utmed den gamla banvallen på den nedlagda sträckan Halmstad-Karlshamn. Eftersom ingen med säkerhet vet bakgrunden har det såklart uppstått en hel del mer eller mindre troliga teorier om stenens användningsområde.

Kvarn, dopsten, badkar åt självaste näcken är alltså en del av de kvalificerade gissningarna. En del har t o m hävdad att om badade häri hade stenen den egenskapen att den tog över dina sjukdomar. En annan, mer prosaiskt tes, är att stenen helt enkelt fanns vid byggandet av järnvägen, rallarna tyckte den var kul och placerade den intill spåret. Vem vet?




Dopsten? Kvarn? Badkar?

Första julklappen

091204

Idag fick jag liksom mina arbetskamrater på vårdcentralen årets första julklapp. En burk av apotekets goda senap, från apoteket. Det är så gulligt av dem och det uppskattas verkligen. Jag var inne och jobbade 5 timmar extra idag trots att jag egentligen skulle vara ledig. Bra att ha lite extra timmar att kunna ta i samband med julledigheten. Vovven och jag har gått en lång runda och jag har samlat en massa olika mossor och lavar att att göra olika juldekorationer med. Dragit hem lite granris och lagt på trappan. Det ser trevligt ut.

Det första julkortet har också dimpt ner i brevlådan idag, från mitt fadderbarn i Korea. Dessutom ett bokpaket från Tyskland med 3 böcker på tyska. Det ska bli roligt när jag kan få tid till att sätta tänderna i dem.



Vad vore julen utan en stark och god senap?

Våra vänner fåglarna

091203

Nu behöver våra vänner de små fåglarna inte flyga långt för att leta mat längre. Fågelbaren i Örjanstorp kan erbjuda solrosfrön, nötter och talgbollar på sin meny. Föralldel brukar även en del större fåglar leta sig hit, nötskrikor har vi vissa vintrar haft i stora flockar. Det är hursomhelst roligt att se de olika arterna komma och iaktta dem.



Restaurang Birds nest

På mattes plats

091202

Rimfrost över nejden och mycket vackert idag när allt var som penslat av en vitsilvrig pensel. Vi sov så gott att vi kollektivt försov oss, hela familjen. Vaknade inte förrän 06.45. Jobbade två timmar extra och det behövs. Vi ligger bl a långt efter med skrivningen. På kvällen lyckades vi starta våra grannars bil som står orörd och väntar på sin ägare. En liten tur till Hulevik var bra för bilen. Där beundrade vi årets julskyltning.



Vilande vovve i mattes stol

Ny månad

091201

Lite segt att komma igång idag efter resan. Skall faktiskt bli skönt att få sova ytterligare en natt, för att komma ifatt riktigt.
Jag har varit och stämplat både i Vislanda och Södra Ljunga, är frågan om samma markägare på bägge ställena. Blir ytterligare några dagar i Södra Ljunga innan jag blir färdig där. Rejält snurr på stämplandet nu, är bra när fastighetsaffärena har gått i vinteride.
Vi har börjat att pynta lite inför stundande högtid. På ytterdörren sitter en ny krans inhandlad av hustrun.



Kransbeprydd ytterdörr

Hemresedag

091130

Så var det dags för återresa till Sverige. Eftersom vi inte skulle hem förrän på eftermiddagen hade vi några bonustimmar i Prag. Vi hittade något väldigt speciellt att se på, ett museum om kommunismen i Tjekoslovakien, väldigt intressant att se hur det var i landet under 40 års tid och hur folket kämpade för att komma ur kommunisternas klor både 1968 under pragvåren och hur man slutligen lyckades 1989.
Vi hade bokat samma taxi till flygplatsen som vi hade nyttjat på ditvägen, lyckat arrangemang.
Väl på flygplatsen åt vi wienerschnitzel som var ganska så torr, men alltid något i magen. Flygresan hem gick bra, vi var bara 1 timme i luften innan vi landande på Kastrup. Efter 1½ timmes väntan där äntrade vi tåget hem och då till Alvesta där lillebror stod och väntade på oss för hemfärd sista biten.
Väl hemkommna blev vi, främst matte, hjärtligt välkomnade av vovven.



Lite av kommunisternas propagandabystar

Svart historia

091129

Dagens utflykt gick till Terezín, ett av nazisternas getto och fängelse. Platsen var inget koncentrationsläger utan mer en mellanstation eller uppsamlingsplats för vidare transport av judar till koncentrationslägren. Staden är omringad av en mur och innanför murarna samlade man mänder av judar. Judar som gjort något olagligt eller andra förbrytrare förflyttades till fängelset istället. Här fanns isoleringsceller och rum där fångar fick ligga utan madrasser. Här frodades mycket sjukdomar i i masscellerna, fångarna fick sova i träbunkrar i 3 eller 4 hyllager över varandra. Vi fick även bese galgbacken och arkubuseringsplatsen. Jobbigt att se, men väldigt nyttigt att se vad som hänt i Europa för inte så många årtionden sedan.

Tillbaka i Prag tog vi en tur till den judiska stadsdelen. Jag måste säga att det var en besvikelse, kändes mycket som att det var ett ställe för att tjäna pengar på oss turister. Visst det var intressant att se den judiska kyrkogården med sina mängder av gravar som syntes över jord, sedan var det 12 lager under också. Av de synagoger vi fick se var det egentligen bara en som man fick intryck av att det var en synagoga, de andra var mer en form av museum.

På kvällen åt vi den godaste maten under resan, en moderna variant av klassisk tjeckisk mat och till den naturligtvis tjeckisk öl



Klassisk text vid fängelsets ingång.

Till fots i Prag

091128

En hel dag till fots genom gamla och nya Prag. Det vill till att ha bra skor när man turistar. Jag väntade mig mycket av staden vad gäller historia, kultur, arkitektur och stämning och blev förvisso inte besviken. Stan har allt det där och mycket mer. Vad som drar ner helhetsintrycket är alla souveniraffärer ÖVERALLT med i stort sett samma utbud av Böhmisk kristall, kasperdockor och krimskrams. Värre än Mallorca där det är som tätast faktiskt. Vi var långt ifrån de enda som gjorde Prag denna helg. Massor av människor, massor av guider, säkert många ficktjuvar också som trängde på och ju närmare den gamla Karlsbron vi kom ju tätare blev folkmassorna. Bron var vacker men bäst gjorde den sig på avstånd ändå. Att det sedan var julmarknad på Gamla stadens torg gjorde ju sitt till att folk kom från alla jordens hörn.

Vi gillar att prova den lokala maten när vi är ute och reser och idag blev det gulasch, men aldrig har jag ätit den med kniv och gaffel och knödel som den serverades i Prag. Det gick ju det också. Glühwein var gott att värma sig med eller en kaffe på ett av stans många kaféer.

Spårvagnarna är lätta, roliga och billiga att åka med. Utmärkta transportmedel. Vi tyckte vårt hotell låg lite off först men på 5 minuter var vi på Vaclavplatsen, inte att klaga på.

På slottet fick jag se och röra vid fönstret varigenom två av kejsarens sändebud blev utslängda 1618 varvid 30-åriga kriget började. Sändebuden landade mjukt på en gödselstack. Gödselstacken är sedan länge borta men fönstret fanns som sagt kvar.



Utsikten mot katedralen och det gamla kejsarslottet

Vaclavplatsen

091127

Vår lillsemester började egentligen redan i Alvesta där vi satte oss på tåget till Kastrup för vidare färd mot en långhelg i Prag. Första dagen/kvällen hann vi egentligen bara bekanta oss med Vaclavplatsen och de närmaste omgivningarna. Här har mycket av Tjeckiens historia utspelat sig. Senast det begav sig på riktigt var i november 1989 när sammetsrevolutionen banade vägen för murens fall och att öst och väst till slut kunde mötas. Det är en plats full av kontraster, här finns flera minnesmärken, massor av neon och mycket affärer. Kontraster verkligen.

Vi åt Böhmisk köttallrik. Variation med fyra olika kött. Det som skiljer sig från Sverige är att köttets vikt står angivet på menyn, i det här fallet 300 gram. Måhända en kvarleva från ransoneringens dagar.



Monument över kommunismens offer.

RSS 2.0