Sitt vackert

100531

Så blåsigt och kallt sista dagen i maj att maken fick ha mössa på sig när han klippte gräs. Jag har planterat lite av det jag inhandlade igår, annat behöver mer förberedelser. Grannen har kasserat en gammal köksstol som jag var och norpade. Den passar bra för mitt behov. Bort med sitsen och skruva istället fast en skiva undertill. Vips har det blivit planteringsmöjligheter här. Slingerkrasse längst bak som förhoppningsvis tar sig upp kring ryggstödet och buskkrasse längst fram. Hoppas det blir lika roligt som jag ser framför mig i andanom. Små komiska inslag i trädgården gillar jag mycket.



Gammalt till trädgården

Ellandarundan

100530

En lagom ansträngande aktivitet söndagen efter en byfest var onekligen att köra Ellandarundan. Det är en trevlig opretentiös tur mellan 6-7 olika stationer. Vi började i en smedja, fortsatte till chokladverkstad, gjorde en avstickare till en konstnär, besökte en betonggjutare och avslutade hos Maries Plant och Svamp. Här var jag på trädgårdsvandring för nästan exakt 1 år sedan och det var roligt att se vad som hänt här sedan dess. Vi strosade runt och lät oss inspireras och avslutade med en fika. Jag köpte med mig en del plantor hem så nu blir det att anlägga en ny plantering. Jag har mina planer, kanske alldeles för många men det är halva nöjet.  



Eka som gått på grund?

Ulvöfest

100529

Så var det dags för den årliga festen i Ulvö, med fisketävlingen som höjdpunkt. Vädret under tävlingen var sådär, men framåt kvällen blev det en underbar kväll, med lite lagom med mygg. Tipspromenaden vanns av broder med sambo. Hela familjen fick pris, hustrun blev tvåa och själv blev jag fyra. Framåt kvällen satt vi kvar ett trevligt gäng runt borden och diskuterade livets allvar. Hustrun sköt startskottet för fisketävlingen med hagelbössa.



Startskott för årets fisketävling

Medicinska sekreterarbyrån

100528

Sedan i början av året har jag ett extrajobb vissa fredagar. Det är den medicinska sekreterarbyrån på lasarettet i Växjö som ibland behöver extra skrivhjälp och kallar på mig. Det är ett ömsesidigt bra arrangemang, jag vill ha extra jobb och de behöver extra personal. Nu fram till semestern ser det ut att bli ganska ofta. Vi sitter i ljusa, tysta lokaler med bra ventilation och det märks knappast att här är full aktivitet och upp till sex sekreterare i farten åt gången.
Äntligen fredag och maken väntade med god fläskfilérätt hemma. Det ska bli skönt med helg!



Hjärtat i skrivarcentralen

Platespotting

100527

En nördig hobby vi lade oss till med för några år sedan är platespotting. Det gäller att i tur och ordning ta alla bilnummer från 001 till 999. Just nu befinner vi oss på 339. Der är lite retligt för jag vet precis var 340 och 341 finns att "hämta in". Det finns hemsidor och forum på nätet som är tillägnade platespotting, men för oss är det en hobby och ett tidsfördriv. Tiden går lite fortare vid längre bilturer för det är oftast då vi kniper en ny skylt. Sanningen att säga passerar det inte så värst många bilar förbi där vi bor.



När blir det detta nummers tur?

Insulin

100526

Det är många diabetiker som jag som med hjälp av inslin kan leva ett normalt liv. Tänk så skönt att leva i en tid då det finns hjälp att få. Sedan i måndags gör jag i samarbete med min läkare ett försök att sätta ut insulinet och istället testa med en tablett. Jag är lite skeptisk men resonerar såsom så att "vad har jag att förlora på att testa"? Det blir många blodsockerprover för att se hur jag ligger till och om vi ska öka eller minska dosen. Igår mådde jag väldigt dåligt men förhoppningsvis var det bara tillfälligt. Idag känner jag mig bra. Det vore verkligen underbart om det ginge att kasta sprutorna och bara leva på piller.

Maken klipper gräs i Ulvö tillsammans med en granne. Det ska bli fint till fredag när vi ska ha årets Ulvöfest. Jag jobbar i trädgården - vad annars?




Ljuvliga papper

Det är inte ofta jag faller för frestelsen att länka till någon med utsikten att kanske, kanske vinna bloggodis. Idag är ett undantag.

Magdas forum

Loppisar och second hand

100525

Det är roligt med loppis. Idag köpte jag ingenting utan gav bort ett par kassar med sådan vi själva inte behöver. Det är också kul, men roligare såklart att själv gå och botanisera och hitta något totalt oväntat som man vill ha. Det händer inte så värst ofta tyvärr. Jag tvivlar på att jag är den som kommer att hitta en grunka av keramik för en 10-a som visar vara kinesiskt porslin och värt en förmögenhet. Böcker däremot handlar jag gärna och ofta på loppis. Det är inte så farligt att betala en mindre summa, gillar man den inte är det bara att skänka den vidare. Kläder är däremot inget som jag vill köpa begagnat. Bara lukten får mig att backa.



Kupan i Vislanda

Utejobb

100524

Vid den här tiden på året är det oftast trädgårdsarbete som har första tjing om vädret är bra. Idag var vädret bra och de sista fröerna kom i jorden - bönorna. Mormor och mamma sade alltid att bönor ska man inte sätta förrän på Beda-dagen. Det är på torsdag som Beda har namnsdag så jag är bara tre dagar tidig, hoppas det går bra. Dessan och jag cyklade en liten bit och hon är snabb på att lära.



Humlen ur grodperspektiv

Pingstdagen

100523

Borta bra men hemma bäst. Roligt att besöka västkusten ibland men ännu bättre att komma hem till de mina. Maken hade varit flitig i min frånvaro och gjort en massa och det ser så fint ut. Att det är pingsthelg känns inte så mycket nu när måndagen är vanlig arbetsdag. Jag kan inte förlåta Göran Persson att han knyckte den måndagen från oss. Planterat i blomsterlådor, blomstertobak och krasse har jag tänkt prova i år. Får se om det lyckas. Lök, sallad och rättikan har börjat titta fram i grönsakslandet.



Flaggdag



Häggen i blom - nu väntar vi syrenen. Det är alltså nu man ska ha semester.

Gräsänkling klipper gräs

100522

Idag har hustrun åkt till Halmstad för att hälsa på mamma, så Dessan och jag får klara oss hemma så gott det går. På eftermiddagen har det varit riktigt fint väder så att gräsmattorna torkat och därmed varit möjliga att klippa. Oj vad det växer i år, är nästan omöjligt att hålla jämt steg med gräset, måste klippas mer än en gång i veckan. Alla trädgårdsmöblerna har kommit ut från vinterförvaring och skall nu rengöras och lagas inför en ny säsong.



Trädgårdsmöblerna lastade på traktorkärran

Sköna maj

100521

Jobbade extra hela dagen och ibland är det skönt att vara själv på jobbet. Ganska mycket att göra. Lunchade med en arbetskompis och var mätt resten av dagen. Lite vin i växthuset med maken smakade i alla fall bra. Maken har kämpat mot elementen och varit i skogen en stund och planerat ädellövsgallring.



Körsbärsblom

Artiklar

100520

Ibland får jag skrivklåda och har lust att göra betydligt större utläggningar än vad som brukas på de här bloggen eller i min högst privata dagbok. Jag har tur i och med att jag får utlopp för lustan att skriva på jobbet. Vårdcentralen har regelbundet en spalt i sockenbladet som utkommer fyra gånger om året som jag är ansvarig för. Idag har jag skickat iväg nästa nummers bidrag som handlar om sommarplågor. Jag ansvarar också för hemisdan på jobbet men där krävs det inte uppdateringar så ofta tyvärr. Dessutom skriver jag annonser och en del andra texter. Det är kul.
Långdraget åskoväder ikväll. Det är frustrerande. Inget trädgårdsarbete, ingen dator, inte tvätt, inte telefonera, svårt att läsa i dåligt ljus. Fast nyttigt ibland att tvingas sitta och filosofera lite.
Murklorna var goda förresten.



Västra Torsås sockenblad

Ska vi våga äta murklor

100519

Just nu är det högsäsong för murklorna. Framförallt finns de på hyggen och det är där maken har funnit massor när han nu planterat säsongens sista granplantor. Jag har nog aldrig ätit murklor vad jag kan komma ihåg men maken uttalar sig om dem med nostalgi om hur gott en stuvning med murklor är. Numera avråds man väl från att äta murklor, ja t o m att fara långa sträckor med en murklor i bilen kan vara farligt. Bäst som jag skriver förväller maken svampen. Tre gånger förväller han, minst fem minuter varje gång och sköljer i kallt vatten mellan varje förvällning. Jag faller nog till föga och provar en omelett med murkelstuvning imorgon tror jag. Kanske...



Farlig frestelse?

Gullvivor

100518

Av gullvivor blir jag så glad. En liten koloni växer inte så långt från huset och ikväll mellan regnskurarna tog vi oss dit för att titta på dem. Vovven var mest intresserad av en kanin tyvärr. När blomningen är över ska jag försöka flytta några gullvivor till trädgården så de små solarna finns på närmare håll.



Ljuvligt

Minnesmärke

100517

Här och var i bygderna kan man se de här runda metallskyltarna. Att de egentligen utgör hålet i en tvättmaskin kanske inte är så intressant i sammanhanget. Däremot märker de ut övergivna boplatser där människor en gång bott och verkat i backstugor och torp under ofta väldigt knapra förhållanden. Hembygdsföreningen har gjort ett fantastiskt jobb med att inventera och märka ut de här ställena i Västra Torsås innan de helt försvinner iglömskans töcken. Jag har träffat på de här skyltarna på de mest otillgängliga ställena i markerna och idag förundras man över hur folk kunde bo så långt avsides, det var säkert avsides även för 150 år sedan och skaffa sig en knapp utkomst från marken. Hatten av för våra strävsamma förfäder. 



Backstugan Smedslyckan utmed Holländarvägen

Veckans bild

100516

Dåligt väder idag, inget riktigt regn, men fukt i luften hela dagen. Rätt mycket innesittande. På eftermiddagen kände jag att jag måste ta tag i lite gräsmattor trotts att det var blött, resultatet blev sådär, men kortare gräs i alla fall. Vi har gett vovven nytt fästingmedel idag, hon har haft 3 fästingar på 2 dagar, så det gamla har säkert slutat att värka.



Det börjar så smått att bli grönt igen

Sydsvenska rallyt

100515

Inte sedan 2003 då rallyt förra gången gick i våra trakter har det väl varit så mycket trafik som idag. Redan tidigt på morgonen blockerade maken och några grannar effektivt de skogsvägar som ledde till rallyt med varsin traktor. Skulle vi låta publiken strömma till ohämmat på grusvägarna skulle det bli kaos kring själva rallysträckan. Det betydde också att vi var tämligen ensamma som publik på tävlingssträckan och kunde välja var vi stod. Jag följde med trots att rally definitivt inte är min grej. Jag kan inte se meningen med att köra fort, fortare, fortast och samtidigt förpesta omgivningen med både avgaser och oljud. Hursomhelst. En EM-tävling är en EM-tävling och vi satt ett par timmar i ett skogsparti och stirrade på en väg där då och då ett fartvidunder vrålade förbi.



Ett inplastat hus längs sträckan

      

Rallybilar swischar förbi


Spårhund

100514

Vi lade blodspår i trägården åt vovven. Efter lite igånsättningssvårigheter när hon hellre ville slicka i sig blodet, kom hon igång och fattade galoppen av vad spåra går ut på. Inte blev det sämre av att det vid slutet av spåret låg en köttbulle och väntade. Nästa gång höjer vi svårighetesgraden ett snäpp och lägger ett längre spår.
Vi har i samråd med en granne planerat hur vi ska blockera skogsvägarna medelst traktor imorgon. Dett för att hindra åskådare att ta sig fram till sydsvenska rallyt som i år går över våra marker. Annars är det risk för riktig kaos om folk försöker ta sig fram, fastna och inte kunna vända på de små grusvägarna.



Spårhunden Dessan i arbete

Kristi himmelfärds dag

100513

Vi praktiserade våra nya kunskapar i ympningens sköna konst på ett av de urgamla äppelträden på gården. Ska bli roligt att följa om ymparna "tar". På eftermiddagen var jag och shoppade hos Birgitta Bergsten, lite nytt blev det i klädväg och det mesta drog åt lila, så ingen överaskning där. Det lilla bordet jag köpte på loppis i vintras har jag nu slipat och linoljat. Det blev riktigt fint och det mesta av fläckarna på ytan är borta.  



Impar med ympning

Bio får nytt liv

100512

Idag har jag sålt något väldigt ovanligt, biografen i Ryd. I byggnaden har funnits bio i närmare 100 år, men intresset har svalnat för den sortens verksamhet. Den nye ägaren har för avsikt att i byggnaden ha teater, musikverksamhet samt kontsutställningar. Nu är det bara att hoppas att han lyckas och önska honom lycka till.
Vädret har inte varit värst upphetsande idag, heldagsregn.



Biosalongen i Trojenborg

Sekreterarträff

100511

Idag har jag varit ute och luftat mig. En tripp till Alvesta vårdcentral och nätverksträff för läkarsekreterare. Det är alltid trevligt att träffa kollegor och utbyta erfarenheter. Vi fick oss också ett föredrag om flyktinghälsovården till livs. Därefter gjorde jag Alvesta på mindre än 30 minuter. Klädaffär, bokaffär och inredningsaffär fick besök och fick sin dagskassa höjd.
Idag bet vovven sönder nätverkskabeln till datorn och makens plånbok blev rejält tilltufsad med mycket av dess innehåll spritt över golvet. I helgen tuggade hon på min mobil och ett av glasögonen. Listan börjar bli lång och hon är dyr i drift.



Avbiten nätverkskabel

En lycklig man

100510


Det är en lycklig man i huset idag, gräsklippningssäsongen har startat och nu blir det varje torr dag och ledig stund framöver med klippning. Själv har jag stoppat ner några potatisar i spannar, får se om det blir någon utdelning. Lagt fiberväv på de sådda partierna i grönsakslandet och planterat några knöliga rötter jag köpte på marknaden i fredags. Gullvivorna börjar titta farm och det nya fågelbadet har kommit på plats i trädgården. Det pryder sin plats och vi hoppas på många besökare.



Lördagspresenten, det nya fågelbadet

Småregnig söndag

100509

Bjudning idag igen. Det var en av hustruns jobbarkompisar från jobbet i Växjö, med man, som kom på besök. Vi gjorde det enkelt för oss och bjöd på samma mat som i går. Det blev också en promenad ner till Hagsvarten. Trevligt besök. På kvällen var det årsmöte i Ulvö byalag i våran gemensamma lokal.



En del av byalagets medlemmar samlade till årsmöte.

Ympningskurs

100508

Alvesta trädgårdssällskap ordnade kurs i ympning hos pomologen Erik Håkansson i Urshult. Vi var 8 läraktiga elever som fördjupade oss i ympningens sköna konst. Första konsten att bemästra är att kunna lägga ett riktigt snitt i ympkvisten. Det var många försök av oss var, knivarna vassa och trots att vi fick plåster i förebyggande syfte, var det inte helt lätt att komma över rädslan att skära sig i fingret. Vi fick bekanta oss med olika ympningstekniker och nu kliar det i fingrarna för att hitta en vildapel någonstans i skogen och sätta igång och praktisera sina kunskaper. Vi köpte ett par olika ympkvistar, ympvax och hemgjord äppelmust med oss hem. Två av deltagarna följde med oss hem på en bit mat efteråt. Det blev en trevlig kväll.



Läraktiga trädgårdselever

Marknadsdags

100507

Kallt + marknad = lite besökare. Knallarna hördes klaga över dålig affärer. Någon blomsterlök, korv från Delikatessgrabbarna och lite naturgodis blev det i alla fall. Vovven var med på marknad och skötte sig bra. Det är nyttigt att komma ut bland folk och få lite social träning.



Allt möjligt till salu

Limegrönt i naturen

100506

Det blev en dag hemma till tyvärr för mig. Bråkar lite med ansvarig på kursen Hållbart Familjeskogsbruk som jag går. Svar på inlämningsuppgifter uteblir, skylls på förseningar och allt möjligt. Det är inte första gången och jag blir sur på slarv. Det är inget gott betyg åt Linnéuniversitetet. Gläder mig istället åt den långdragna våren och att vi får njuta av lövsprickningen länge, fast kallt är det.



Lärkträden spricker ut

Sjukskriven

100505

Något bättre idag men fortfarande yr med feber. I förra veckan petade jag ner krassefrön i toarullar med såjord. Nu blev det kallare än jag trott i växthuset och lär knappast gro så villigt där, varför krasseodlingarna fått komma in i värmen.
Maken har varit och skrapat vägar först och planterad sedan. Jag tröstar mig med ljudbok i MP3-spelaren. Lagom kravlöst.



Krasseodling

Sjukling

100504

Det blev utflykt nästan direkt på morgonen. Hustrun ringde, hade hastigt blivit sjuk på jobbet och ville att jag hämtade henne. Hon hade blivit yr och spytt. Väl hemma var hon sängliggande större delen av dagen med feber. Jag gjorde objektbeskrivning på fastigheten i Transjö och lade ut den på nätet. Skall bli spännande att se vem som blir köpare. På kvällen var det dags för årets älgobs. De älgar vi såg, var på vägen till samlingsplatsen efter titten. Vi såg däremot många rådjur.



Ett minne från järnvägen som försvann 1970

Vinnare

100503

Jag har vunnit två Göteborgspass till nu i sommar. Utlottningen skedde via min favoritträdgårdsblogg, slottsträdgårdsmästaren. Nu blir det att lägga om semesterplanerna till sommaren. Smålänning som man är måste passen utnyttjas ju.

Det blev en tur till Växjö idag. Torktumlaren lade bara av och ny måste införskaffas. Det går tyvärr inte att lita på att vädret är vackert jämt.



Den nyinköpta torktumlaren

Odlarglädje

100502

Många timmar i trädgården har det blivit idag. De fröer som kan sättas så här tidigt har nu kommit i jorden, idag sådde jag rättika och palsternacka. Detta första år har jag tänkt att testa många olika sorter och helt enkelt se vilken som går bäst till ett annat år och i fortsättningen inte lägga så mycket krut på de som inte växer så bra. I mitten av maj blir nästa såomgång.
Maken har haft ett tillträde på förmiddagen och årsmöte i en fiskevårdsförening på eftermiddagen. Däremellena tog han ner ett par träd, lönn och gran, där det är lite trångt i trädgården. På kvällen körde vi en runda i grannskapet, det enda vilda vi fick syn på var en tjäderhona. Knappt så man får puls av det.



Grönsaksodling i upphöjd bädd

Träning inför utställning

100501

På förmiddagen planterade maken granplantor och jag satte lite salladsfröer och petade ner rödlök som första produkt i nya landet. På eftermiddagen körde vi till Kosta och kenneln varifrån Dèsirée kommer. Hon fick hälsa på både sin mamma och sin syster men framförallt fick hon och vi en drillning i utställningsteknik. Uppfödaren visade oss vilket koppel man ska ha, hur man ska hålla i det för att få hunden att hålla huvudet högt och vara mest till sin fördel. Dessutom fick vi lära oss tekniken att låta henne henne stå stilla och hålla huvud och svans högt. Stärkta av att vovven visade sig duktig for vi hem fast beslutna att öva, öva och öva. Vi har en dryg månad på oss innan premiärutställningen i Hässleholm med Bassetklubben.



Gå fint

RSS 2.0