Hipp hipp hurra

090930

Makens födelsedag och vi firade tillsammans med den närmaste familjen. Vi bjöd på fläskfilé bakad i ugnen i god sås och till efterrätt blev det en säsongriktig äppelkaka med vaniljsås.

Min röst har så smått börjat komma tillbaka och frustrationen släpper i takt med att jag kan tala igen. Förkylningen tilltar å andra sidan.



Dukat till födelsedagsmiddag

Kungen bland svamp

090929

Alldeles i närheten växer en av de godaste och mest smakrika svampar vår flora bjuder på. Nämligen den stolta fjällskivlingen. Förr om åren har jag torkat och malt massor av dessa till svampmjöl, det blir så gott att smaksätta såser och soppor med. Bäst av allt är de dock stekta. Doppa hatten i uppvispat ägg smaksatt med salt och peppar. Stek sakta i 20 minuter under lock på svag värme och vänd dem ofta. Det piffar upp vilken rätt som helst som tillbehör eller varför inte som pålägg på smörgåsen.



Stolta fjällskivlingar

Tala är silver, tiga är guld

090928

Vaknade utan röst i morse. Det är 4½ år sedan det senast hände. Verkligen frustrerande när jag längtar efter att kommentera ditt och datt. Maken har haft det lugnt och skönt ikväll och på jobbet idag var jag minst sagt begränsad i vad jag kunde göra.

Vårt lilla Maglema äppelträd har överträffat sig själv i både blomning och fruktsättning. Syns det verkligen att vi har gallrat här? Snart dags att plocka ner dem.



Mitt barndoms äppelträd

Höst i antågande

090927

Idag har vi varit i farten det mesta av dagen, mycket som skall fixas när hösten närmar sig. Jag har varit ute i skogen och planerat inför gallringen och fick besök av hustru och vovve med cykel. Hustrun har varit duktig i trädgården med att flytta växter och plantera en del nya fynd. Rejält trött på kvällen.



Höst i antågande

Saknad

090926

Vad gör en liten vovve som längtar svårt efter sin matte? Jo, han drar ner en samling av hennes jackor på golvet och ligger och gosar och dofta på dem. Några av husses kom visst också med på köpet. Matte då? vad gjorde hon. Jo, längtade lika mycket efter vovven och på shopping i Halmstad blev det både hundgodis och ny leksak med hem.

Jag kom hem i lagom tid för att avnjuta en wokad middag som maken bjöd på. Vi hade en lugn och skön kväll på tremanhand.



All vår längtan bliver svår

Guldkant på tillvaron

090925

Jag har under dagen planerat färdigt beståndet nere vid cykelstigen för kommande gallring. Kontraktet på fastigheten i Odensjö är nu klart och undertecknat. Hustrun har idag åkt till Halmstad för att hälsa på sin mamma.
Vi har en tradition här i huset att varje fredag spara varsin hundralapp för att sedan använda för att sätta lite extra guldkant på tillvaron. I år har vi andvänt dessa pengar till en resa till Lubeck, teaterhelg i Kalmar med resa till Öland samt ett teaterbesök på Bergqvara.



Dagens två hundralappar

Tupperwareparty

090924

12 damer samlades hos min granne och tillsammans köpte vi Tupperware för över 7 000. Var tog lågkonjunkturen vägen? Mitt bidrag var nog bland de blygsammare. En potatisskalare, en riskokare och ett extra lock var det jag beställde. God fika och trevlig samvaro fick vi på köpet.



Ett smakprov av varorna

Kulturminne

090923

Idag har jag stämplat färdigt rotposten som jag började på igår, blev mer än vad markägaren hade trott, men det är ju bara positivt. Fått kontraktet undertecknat på fastigheten i Böket som jag har haft till försäljning rätt länge. Har också blivit klart med köpare av fastigheten i Odensjö. Vi har i ett uthus funnit gott om plåtar med en massa olika siffror på. Enligt äldre generation, skall det vara frågan om schabloner som användes under andra världskrigets vedhuggning för att då märka upp vedtravarnas innehåll. Vi har skickat bilden till tidningen Land för att se om någon av deras läsare kan berätta mera.



Vedtraveschablon

Badpojke

090922

Höstdagjämning. Snart kommer en av mina favorittider på året med vackra färger, hög luft och rassel av fallna löv. Att kratta dem är mindre kul. Tack och lov för lövblåsen. Det var dags för vovven att badas ikväll. Han står så snällt i badkaret och (tror jag) njuter av det varma vattnet och massagen. Maken har stämplat skog hela dagen idag och fortsätter senare i veckan.



Blöt vovve

Avverkning

090921

Idag blev Kalle klar med sin Timberjack 1270D med årets slutavverkning på gården. Håller ännu på att rätta till sådana ställen där Gudrun ryckte sönder bestånd. Har några år till innan det mesta är tillrättat. På förmiddagen var jag och tog bilder på fastigheten i Vrångaböke som jag skall sälja. Kvällen tillbringade hustrun med sina syföreningstanter.



Timberjack 1270D

Söndag

090920

Idag är det kyrkoval, men varken hustrun eller jag röstar. På fm var jag ute i skogen och röjde medans hustrun jobbade i trädgården. På eftermiddagen tog vi en tur om Urshult och handlade äpple hos äppelkungen Erik Håkansson och grönsaker i boden vid Ugglekull. På hemvägen beskådade vi stenbron vid Blidingsholm som var med i utvandrarfilmen. Vi tog även en tur om Vrångaböke så hustrun fick se gården som jag skall annonsera ut i veckan.

 

Utvandrarbron i Blidingsholm



Söndag i Örjanstorp

Läxa i skogen

090919

Maken har varit snäll och hjälpt mig göra min "hemläxa" på skogskursen. I uppgiften ingår att mäta 10 ytor i samma skog. Vi ska mäta höjden på träden, antal stammar per hektar och att mäta grundytan. För uppgiften har vi valt en 30 år gammal tallskog. Vovven fick också följa med och var såklart mest i vägen men hade roligt med att nosa på allt.

Jag har under eftermiddagen satt 24 tulpanlökar, en vacker vit sorts liljetulpaner med en rosa strimma i. Min förhoppning är såklart att vi får ha dem ifred för rådjuren.



Höjdmätning

Vovven njuter

090918

På morgonen fick vovven ett märgben som han större delen av dagen vaktat intensivt. Jag har lagt in det sista av reglarna som skall vara till taket på ladugården under tak idag, skönt att ha det gjort. På hustruns jobb firade man idag med tårta för den lyckade satsningen på distriktsköterskemottagningen. På kvällen var makan ute med vovven på en av hans älsklingssysselsättningar, vara med och cykla, han tjuter av glädje när cykeln kommer fram.


Nytt frysskåp

090917

Vi flyttar in i vårt nya frysskåp. Av nöden påtvingat att köpa ett. Vi har vuxit ur den gamla frysboxen och den behöver också desperat frostas av. Snart är det både rådjurs- och älgjakt och vi kan kallt (kul va!!) räkna med att det blir lite mera kött till hushållet då.



Kaveldun

090916

Inte visste jag att det fanns så många olika användningsområden för kaveldun. När man söker på nätet får man upp en massa olika sidor där kaveldunets förträfflighet beskrivs. Det ska tydligen vara en riktig delikatess att äta t o m. Jag kommer nog dock att nöja mig med att torka mina stora bruna cigarrer och njuta av dem som ett torkat arrangemang.



Kaveldun från Örjanstorp

Distriktssköterskemottagningen i Lönashult invigd

090915

Dagen D. Nu är den nya distriktssköterskemottagningen i Lönashult invigd med kaffe, tilltugg och information till ortsborna. Ett drygt 60-talet personer kom och såg var vi ska hålla till och bekantade sig med distriktssköterskan Lena. Jag servade med kaffe och det var en strykande åtgång. Både kommunalråd och representant från kyrkorådet visade sig och önskade lycka till. Det är en stor dag för mig som jobbat hårt för att mottagningen ska komma till och haft hand om projektet från idé till genomförande.



Lönashultsbor bekantar sig med distriktssköterskan




All utrustning finns på plats




En bärbar brits fungerar utmärkt.



Distriktssköterskan mäter blodtrycket på en villig patient

Frukt- och svamptork

090914

På en åker utanför huset finns ett par stackars äppelträd kvar som minner om storhetstiden av fruktodling här på gården. Då, för nästan 100 år sedan fanns här 3 000 fruktträd. Det hade varit en skön syn att se vid tiden för äppelblomningen. Nu finns i alla fall ett Filippa kvar och från det har jag plockat en del frukt för torkning. Härmed invigs också frukt- och svamptorken som jag köpte förra veckan.



Torkade äppelringar

Regnduggig söndag

090913

Duggregn större delen av dagen. På fm målade hustrun en av sina vita Billy i rätt färg för hennes rum. Var frågan om en första strykning, men har i alla fall börjat på den nu. Mitt på dagen höll det uppe en stund och då var vi ute och provytetaxerade ett bestånd som hustrun skall ha för sin kurs. Blev inte färdiga, men kom i alla fall halvvägs innan regnet kom igen. Var och visade fastigehten i Odensjö idag igen, elva stycken har varit där och tittat nu, så måste väl snart börja att hända något. På kvällen testade vi den nyinköpta frukt- och svamptorken och äppelskalaren, får se resultatet i morgon. förhoppningsvis torkade äppelskivor



Septembersöndag i Örjanstorp

Föryngring, röjning och gallring

090912

Tre teman för dagen: föryngring, röjning och gallring. Det blev fler övningar som byggde på vad vi gjorde igår. Jag har lite problem med höjdmätningen, det är inte lätt att se både trädets topp och en skala på ett instrument samtidigt. Att mäta grundytan med hjälp av relaskop ligger däremot bättre för mig. Två av mina kurskamrater illustrerar hur det går till. På 50 cm avstånd från kindbenet har man ett instrument med en cm-stor öppning. Alla träd som fyller ut det siktet eller är större ska räknas med.

Kul är det hursomhelst och det kliar i fingrarna att hem och prova i vår egen skog.




Mätning av grundyta med relaskop

Back to university

090911

Idag satte jag mig på skolbänken igen. I alla fall så satt vi där i en timme på kursintroduktionen till Hållbart familjeskogsbruk. Jag har tänkt att prova på kursen på distans och se om det är något för mig. Det känns angeläget att lära mig mera om skogen som vi lever i och av. Ganska snart gav vi oss ut i verkligen och besökte först en gård utanför Kalvsvik för att titta på ett hygge och lära oss lite om olika mättekniker. Lunch intogs på Osaby säteri. Där bjöds vi på en konstig linssoppa, men aiolin till var god i alla fall. Soppa till lunch är kanske inte vad man drömmer om när matkostnaden var ganska hög.

På efter middagen mätte vi provytor/grundytor med hjälp av relaskop, höjdmätare, klave och vanligt snöre. Det var roligt att de så tidigt i kursen blandar in praktiska uppgifter. Jag tror nog att teorin blir mer lättsmält då. Vi hann också med ett besök på ett litet sågverk, en enmansshow. Intresant.


På visningsgården Östanstorp



Här sågas ett baggaträd till

Nyfriserad

090910

Lite mer råtta än hund idag, all överflödespäls är borta och han ser egentligen ganska ynklig ut. Vi diskuterade lite om hans beteendeproblematik och det verkar vara svårt att komma tillrätta med den. Väl i Växjö idag passade vi på att köpa ett nytt frysskåp och en svamp/frukt/bärtork. Den senare har jag önskat mig länge.

Pappa skulle fyllt 76 år idag om han fått leva. Tänker mycket på honom, speciellt idag.


Nytrimmad vovve

Dagen före

090909

Imorgon skall vovven iväg och trimmas. Är andra gången det sker och vi får hoppas det går lika bra denna gången som förra gången. Vi klarar inte av det själva, han tycker inte alls om när vi är och rycker i hans päls. Förra gången han blev trimmad blev hårhögen så stor att den måste räckt åt många småfåglar att bygga bo av.



Otrimmad vovve

Solrosfrossa

090908

Älskade solrosor. De sista små härliga solstrålarna som minner om sommaren. De pryder verkligen sin plats på vardagsrumsbordet och det känns lite á la von Gogh här. Kameran gör de inte riktigt rättvisa. Jag ska försöka torka dem och få lite mat åt småfåglarna till vintern.

Innan kvällarna blir för mörka så gäller det att passa på. Maken har varit ute och röjt i skogenoch jag har cyklat runt Hulevik, en tur på närmare 1 mil.



Blommor jag blir glad av

Symöte igen

090906

Sommarlovet från syföreningen är slut idag och jag återförenas med de övriga fyra medlemmarna ikväll. Det ska blir roligt. En liten bild på mitt evighetsprojekt. Virkade mormorsrutor är ungefär min nivå på handarbete. Någon gång i framtiden ska jag ha så många att det kan bli en pläd till gästrummet. Färgerna är valda för att harmoniera med övrig inredning där inne.




Mormosrutor

Mässa och byggnadsvård

090906

Idag har vi hunnit med att spåra med vovven, plocka kantareller, plantera en del av gårdagens inköp. Sedan drog vi till Lönashult och höstmässan där. Det var lagom pretentiöst och lagom stort med ortens föreningar och hantverkare i skön blandning. Jag köpte mera plantor och får väl erkänna att jag är inne i ett stim för tillfället, men vem kan stå emot en alldeles äkta Linnéa, smålands landskapsblomma? Vi ska försöka skapa ett riktigt bra habitat för den längst ner i en hörna i trädgården.

Vi hann också med ett besök på Wederslöf byggnadsvård. Lite såpa köpte vi samt fick goda råd om vårt nya badrum. Under de två ynka timmar vi var hemifrån hade min kusin med familj tittat förbi och lämnat ett litet meddelande efter sig. Det var synd, det är ändå inte så ofta vi ses. 
  



Wederslöfs byggnadsvård



Örjanstorp i kvällssol

Akvariet

090905

Julen 2007 fick jag ett akvarium av maken i julklapp. Då hade jag änge önskat mig ett sådant och hade mycket roligt med att inreda det och skaffa växter och fiskar. Sedan dess är det bara 2 fiskar som fortfarande är i livet. Den ene kallar vi gammelgäddan, men är egentligen en Pakistanbotia som håller rent från snäckor i akvariet. Han är en ljusskygg typ som mest gömmer sig i det underjordiska slottet. Den andre överlevaren är en av våra 4 guldbarber. De heter allihop Barbro för enkelhetens skull. Jag tröttnar aldrig på att titta på fiskarna och finner de både rogivande och en smula sorgliga. Deras frihet är ju onekligen begränsad.

På eftermiddagen var det växtmarknad i Vislanda anordnad av trädgårdsamatörerna. Jag handlade upp de 400 kronor jag hade med och kom hem med många raringar. Nu gäller det att hitta rätt ställe att placera dem på i trädgården.


Undervattensvärld

Nyplantering

090904

Efter god indisk kycklinggryta, min favvis kyckling tikka marsala, tog jag en tur i skogen för att leta kantareller men kammade noll idag. Fick däremot äntligen mina Traderafynd i jorden. Jag har köpt både backnejlika och såpnejlika. Den senare är en riktig mormorsväxt vars rötter man förr i världen tydligen använde till att tvätta kläder med, därav namnet. Nejlika är absolut ingen av mina favoritblommor. Snittblomman tycker jag är stel och förknippar den med begravningar. De är lite mer spännande släktingarna hoppas jag dock kommer att frodas i trädgården.



Såpnejlika i jorden

Lärkträd

090903

Idag är det 42 år sedan vi svängde över till höger sida på vägen.

Jag har under många år testat att sätta lite andra träd än gran och tall. Det mest lyckade får jag väl säga är plantering av lärk och då hybridlärk, en korsning mellan europeisk och japansk lärk. Ungdomstillväxten är fantastisk, slår allt annat. Lärken ger ett mycket ljusare intryck i landskapet och förändras med årstiden då den tappar sina barr. Floran i ett lärkbestånd blir helt annan än t.ex i ett granbestånd, då mycket mer ljus släpps in.




Lärk i sommarskrud.

Räddningsvärnet

090902

Styrelsemöte med VTFR, Västra Torsås Frivilliga räddningsvärn på stationen i Torsås by. Jag är sekreterare på bygget (såklart) och vi hade ett trevligt möte tillsammans. Lite visa beslut fattades förhoppningsvis också.



Brandbilen

Skyltning

090901

Maken var snäll och följde mig och skyltade på en massa kända och okända vägar runt om i socknen. Mitt skötebarn, distriktsmottagningen i Lönashult öppnar om 2 veckor. Detta måste kungöras såklart. Tidigare har jag ombesörjt flygblad till alla hushåll och annonskampanj är på gång.

I kryddträdgården har jag planerat de fyra nykomlingar jag köpte på Rusken runt rundan i söndags. Nytillskotten är salvia, johannesört, anisört och valeriana.



Skyltat

RSS 2.0