Valborg

100430

Riktigt tråkigt väder idag, både regn och åska har det varit. Jag var ute och stämplade på förmiddagen, men fick sätta mig i bilen ett par gånger för att det regnade så mycket. Hustrun som har varit ledig från jobbet idag hade tänkt sig att vara ute i trädgården, men det blev inget av pga regnande. På eftermiddagen stack vi till Ryd och tittade på soffbord, får se om det blir något av borden vi tittade på när vi funderat några dagar och det fått mogna. Vi tog även en tur om Thujas växter i Kyrkhult och där handlade hustrun växter till växthuset. På kvällen åkte vi till Hulevik där de tände valborgselden och Dessan som  var med fick träffa massor av människor och även några hundar.



Årets bål i Hulevik

Skogsplantering

100429

Ett av göromålen på våren är att plantera i skogen. I år är det inte fråga om så många plantor som skall i jorden. Jag skall sätta 3 000 granplantor och 400 sitkagran. Sitkagran är en gran som på många marker växer ganska så bra. Den kännetecknas av att den har mycket vassa barr.
Nästa vecka räknar jag med att alla plantorna skall vara i jorden. Jag tar några timmar då och då till planteringsjobbet. Många tycker plantering är ett tråkigt jobb, men jag håller inte riktigt med där, är skönt att gå på ett hygge i sin egen takt och lyssna på fågelkvitter. Det är ju roligt att sedan se plantorna växa. De första plantorna jag satte i mitt liv har nu växt upp till stora träd och gallrats både en och t.om två gånger på något ställe. Att få se växtrkraften är njutningsfullt.
I år har Dessan fått följa med ut när jag har planterat och hon springer runt mig och tar sina utflykter då och då. Idag kom en av våra sommartorpare med hunden till mig, hon hade letat upp honom vid hans stuga och ville stanna där.



En låda med 100 granplantor av täckrotstyp

Visst gör det ont när knoppar brister

100428

Mera trädgårdsjobb tills regnet drev oss inomhus. Rabarberna har börjat titta fram, det är lovande. Provat en ny kycklingrätt, ganska banal så receptet åkte i papperskorgen. Löneförhandling på jobbet, hahaha, jodå, lite mer lön blev det, men blir man någonsin nöjd. Lämnat in deklarationen via tfn i år. Det känns inte så avlägset som man köade framför Skatteverket och stoppade sin deklaration inkl bilagor i en låda. Vissa saker har onekligen blivit enklare.



Kastanjeblom i vardande

Rådjursförsvar

100427

Kriget mot rådjuren har fortsatt och visst ser det komiskt ut i träden, bara det hjälper så. Vill så gärna se alla mina nya tulpaner blomma. Vi har börjat ersätta glasrutorna i växthuset och gräva för sommarens grönsaksland. Det kliar i fingrarna på mig att få fröna i jorden.



CD-kollektionen i träden

Vilt inpå knutarna

100426

Den här vyn mötte oss måndagsmorgontrötta när vi hissade upp rullgardinen. De åt frukost i svärmors stenparti och jag hann precis ta ett foto innan husse och vovven steg ut på yttertrappan för morgonpromenaden och skrämde iväg rådjuren. Maken har fortsatt att plantera granskog vid cykelstigen och vovven var med och höll honom sällskap på morgonen. I eftermiddags har vi gjort diverse småjobb i trädgården. Den kalla vintern har gått hårt åt rosorna och de har behövts klippas ner rejält tyvärr, några är t o m döda.



På väg från svärföräldrarnas tomt

Rengjord uteplats

100425

Maken var snäll och gjorde ren mammas uteplats från alger och mossa och vi ställde iordning bordet och stolarna. Allt är redo för många mysstunder i solen nu. Det var roligt att leka med vovven på den stora gräsmättan där vi inte behövde vara rädda för att hon skullle rymma någonstans. Hon älskade att springa runt och jaga boll och bara rasa av sig. Ännu gladare var hon när vi kom hem igen, lycklig över sin hemmamiljö.



Redo för utesäsongen

En vårpromenad i Halmstad

100424

Den här helgen har vi varit på besök hos mamma i Halmstad. Vi tog med henne och vovven på en promenad längs Nissan. Här fanns ett gäng med kvinnor som firade någons möhippa. Maken fick rycka in och skämta med bruden. Tur för mig så var det inte pussar hon sålde utan han fick måla en av hennes naglar i valfritt nagellack. I Norre Katts Park fanns mina älsklingsblommor scilla i stora mängder. Härligt med ett riktigt blått hav av blommor. Jag sätter lökar och flyttar om i min trädgård för jag vill också ha ett blått hav, men det går långsamt. Kanske om jag får leva riktigt länge får jag uppleva det. Det var härligt vårväder som vi alla njöt av. Dessan hälsade på alla; människor, vovvar och änder i parken med samma stora entusiasm.



Ett hav av scilla

Platta paket

100423

Älmhult råkade ha lediga tider för besiktning idag. Vi tog min bil och for dit och passade på att göra av med lite pengar på IKEA. Jag har länge drömt om en riktigt skön Bruno Mathson lässtol men inser att jag inte har pengar till en sådan lyx och då får man gilla läget. Hittade en billligare upplaga hos IKEA som maken har skruvat ihop så gott det gick. Inte fanns alla skruvar med inte, men är man en man med skruvresurser löser det sig ändå. Förutom stol och lampa så blev det en massa annat smått och gott.



Maken fick slåss med paketet där flera skruvar saknades.



Min nya efterlängtade läshörna

Deklarationsdags

100422

Maken har suttit med deklarationsbestyr stora delar av dagen. Det går inte som så många andra gör, att skicka sina uppgifter med SMS när man har gård. När hans egen är klar får han ta sig an min. Själv har jag legat hemma i magsjuka och mått pyton.



Pappersexercis

Kurs

100421

Hemkommen efter två dagars kurs i Kostatrakten. Skoj att träffa kolleger och utbyta tankar och få lite nya vinklar på saker och ting. Vi bodde på Kosta art hotel, en verklig upplevelse att se allt glas som fanns där. Glas kan nyttjas till annat än prydnad, man har bl.a handfat av glas på rummen. Överallt i byggnaden finner man glaspjäser och alla är till salu för hugade spekulanter.



Handfatet på "mitt" rum

     


Skuggbilder

100420

En stund på dagen vandrade solen förbi fönstret på jobbet och skapade denna skuggbild på väggen. Det hela var som en illusion som bara varade i ett tiotal minuter. Båten är ett hängande lysrör. Mannen i båten en vas, havens våg överkanten på en gardin och storsjöodjuret på sjöns botten är lika mystiskt här som i verkligheten. Hur mycket av livet är egentligen skuggbilder?



Skuggbilder

Blivande grönsaksodling

100419

Det blev några timmar i trädgården idag igen. Som jag har längtat efter att få mylla under naglarna igen och gå och påta i trädgården, det finns många planer, drömmar och önskningar så här i början av säsongen. Erfarenheten säger mig att energin mattas ju längre säsongen går. Nytt för i år blir förhoppningsvis min grönsaksodling och en liten damm med någon figur som ska spruta vatten. Dessutom drömmer jag om en vita rosbuskar och mycket annat.



Ännu ett bygge i trädgården

Veckans bild

100418

Idag tog vi en rejäl sovmorgon, skönt att kunna göra det ibland. Jag gjorde klart stämplingen jag sysslat med i veckan, lite pappersarbete blir det ju också. Börjat att snickra på den upphöjda odlingen som hustrun skall ha i trädgåden. Dessan och jag gick en rejäl tur på eftermiddagen, hon älskar att få springa fritt i skogen när hon får möjlighet till det. Vi träffade två andra hundar som hon fick leka med.



Dessan med två kompisar



Örjanstorp i mitten av april

Snålblåst

100417

Riktig kylig snålblåst och vi kämpade på med vedhögen och klöv allt klart. Vilken känsla! Idag har jag gått med i facebook. Jag har kämpat emot detta fenomon ett bra tag. Undrar om detta är något jag kommer att ångra? Tar det för mycket tid?



Vinterns värme

Favoritfärg - blå

100416

Skönt med en ledig dag och sovmorgon så jag fick komma ikapp lite från resan. Blåsigt i trädgården men jag var ändå där och städade en timme. Arbetet gick lättare med en talbok av Torgny Lindgren i öronen - Norrlands akvavit. Maken stämplade hela förmiddagen. Efter lunch åkte vi till Langes i Virestad och risslade om maken. Jackan är en försenad födelsedagspresent från mig och resten valde han själv.



Bara blått

Fästingsäsong

100415

Min äldste kusin fyller 50 år idag, jisses, ett stort Grattis Bengan!
Det var tur att vi hann hem från Barcelona innan luftrummet ikväll stängs för alla flygplan p g a vulkanaskan med ursprung från Island. Vi har fortsatt med vedklyvningen och det känns i armar och rygg. Några kvällspass till och vinterns extravärme ska vara säkrad.
De små otäcka djuren fästingarna har tyvärr vaknat till liv och vovven har fått sin första dos för att hindra att de biter sig fast i hennes päls.



Vovven får X-spot

Vedklyvning

100414

Började dagen med att skjutsa hustrun till bilverkstad där hennes bil fått nya halvljuslampor. Förmiddagen tillbringade jag i skogen med mitt stora stämplingsuppdrag. Hem en liten stund för att få mat i magen. På eftermiddagen var jag på ett intag samt hämtade olika saker i Växjö och Vislanda. Under tiden som brödet jäste började vi med att klyva årets ved.




Vedklyven i full aktion


Borta bra men hemma bäst

100413

Hemkommen efter fyra intensiva dagar i Barcelona med mina kära arbetskamrater. Två av dagarna gick till resan, söndagen jobbade vi (lite grand i alla fall) och igår (måndag) fick vi helt fritt att göra vad vi ville. Det blev mest sightseeing och lite shopping och så åt vi tapas såklart. Det går inte att undvika i Barcelona och gott var det. Jag har visserligen bara skrapat på ytan men ändå fått en bra uppfattning om Barcelona. Här finns mycket att se och det blev en del kompromissande av vad jag ville se och vad som fanns tid till. Jag hade längtat efter att få se några av det arkitekturiska geniet Gaudis verk och hann med, bl a Park Güell, La Sagrada familia och Casa Milá. Trött och verkligen glad över att vara hemma. Möttes på Älmhults station av maken och vovven. Det var ett skönt återseende.



Taket på la Pedrera (Casa Milá)

Jobb

100412

Blev lite omkastade planer idag. Skulle haft besök av en representant från Eniro på förmiddagen, men hon ringde återbud, sjukt barn. Satt inne och jobbade på förmiddagen för att sedan på eftermiddagen sticka ut och börja på en stor stämpling i Ålshult. På kvällen skrapade jag lite vägar, bl.a cyckelstigen utmed sjön.
Hustrun ringde från Barcelona, de hade haft en härlig dag med mycket att se i världsstaden.



Del av blå rabatten

Pysseldag

100411

Dessan och jag har varit själva hemma idag. Jag har sysslat med allt möjligt som behöver göras, och är ju lämpligt att ta sådant när man är själv. Vovven och jag har gått flera turer och hon har fått varit lös i skogen. Hon njuter och vågar sticka längre och längre från husse. I kväll har hustrun ringt från Barcelona, de har det bra där och har idag klarat av sitt beting, i morgon skall det bli mer turistande.



Vår i sikte


Gräsänkling

100410

På förmiddagen var jag och Dessan och lämnade av hustrun i Älmhult för vidare transport till Barcelona. Dessan blev väldigt förtjust i en av arbetskamraternas lilla dotter.
Väl hemkommna hjälpte jag min bror med att hugga ved och blev sedan bjuden till dem på middag som tack för hjälpen, god mat som satt gott i magen. Kl 21,15 ringde hustrun från Barcelona, de var välbehållna framkommna och skulle ut och ta sig en bit mat. Växjös lag i Körslaget har gått vidare, är nu bara 4 lag kvar och en av de deltagana som är med i Växjös lag kommer här från bygden.



Vita krokus i full blom

Vår

100409

Nu börjar det märkas att våren är på gång, vårblommorna blommar och trädens knoppar börjar att svälla. Jag har varit ute och stämplat idag, gjort färdigt den stämplingen som jag håller på med. Hustrun åkte till jobbet och gjorde fem övertimmar idag, sedan blev det tvätt och packning för hennes del.



Snödroppe i hav av vintergäck.

Fornminne

100408

Bakom vårt hus finns ett fornminne, Örjans loge. Vad det är frågan om vet tyvärr ingen med säkerhet, men enligt Riksantikvarieämbetet skall det härröra sig från stenålder, bronsålder. Det hela är frågan om ett stort flyttblock ca 4 x 5 meter och i detta finns sliprännor, avlånga hål som är skapade av mänsklig hand. Vad jag fått reda på av en inventerare som var här för några år sedan skall det finnas en liknande i Skåne och på Gotland skall det finnas ganska gott om sådana här lämningar. Det känns hedrande att ha något sådant här på gården, men vore klart ännu roligare om man visste mer om dess historia.

 
Örjans loge

Drankahålan

100407

På 1800-talet fanns här på gården ett brännvinsbränneri. En av restprodukterna vid brännvinstillverkning är drank som användes som foder åt kreaturen. I denna stensatta håla förvarade man dranken. Under 1900-talet har hålan fyllts igen med allehanda skräp. Med grävskopans hjälp tömdes den 1997.

Maken har stämplat hela dagen och vi sammanstrålade hemma och for till en nyöppnad loppis. Inte mycket att där inte, mest sådan som man själv skulle gjort sig av med.



Dèsirée inspekterar drankahålan

Snöplog

100406

Idag har jag äntligen varit och hämtat den snöplog som jag fick i samband med att jag köpte snöbladet i vintras. Pga min sjukdom har det dröjt ända tills nu innan jag velat köra till Hånger och hämta det. Nu får vi se om det blir så mycket snö någon vinter att den behöver nyttjas eller det räcker med snöbladet. Efter jobbet var hustrun ute i trädgården och städade lite och då fick vovven sitta i inhängnad, vilket inte är så populärt.



Nya begagnade snöplogen har kommit hem till oss

Vår i antågande

100405

Idag har det varit vårfejande så det får duga. Vi har eldat ett stort bål, med både skräp innefrån och mycket grenar från träd som vi har tagit ner i vår trädgård. Känns att våren är på väg när man börjar röja i ute. Visst det skall ju bli lite varmare, men gör inget om det inte går så fort och våren är över på några veckor.



Vårat vårbål

Alster under våren

Sedan scrapblocken släppte för några veckor sedan har jag varit ganska produktiv och visar ett urval av de senaste alstren här.



Interiör från de två äldreboendena jag arbetade på tillsammans med konstnärinnan Bia Nilssons vackra bilder. Först Asken



... och så från Torsgården


Besök i Buddenbrooksmuséet i Lübeck


Olika tiders sjötransporter


På kanaltur i Lübeck


Vår nya lilla vovve.


En gammal symaskin


Detta handlar om kursen i Hållbart Familjeskogsbruk som jag läser på universitetet.


En LO om Dopstenen, eller vad urgröpningen nu är.


Konstrunda

100404

En dagstur till Österlen är aldrig fel. Idag hälsade vi på makens båda morbröder. Vi bjöd på middag hos den ene och drack kaffe hos den andre. Dessutom hann jag med ett besök hos Yvonne Bävman. Hon gör humoristiska och vackra alster från tovad ull. Jag har handlat förr om åren hos henne och nu är jag så sugen på en av de tovade björkstammarna. En av dem skulle vara en läckerbit i hallen, hängande från trappan upp till övervåningen, istälet för en stolpe. Nu gäller det bara att övertyga en något tveksam make.



Tovade björkstammar



Grisar som trofé? I tovad ull.



Konstrundans symbol

Vår första bröllopsdag


100403


För att fira vår första bröllopsdag for vi till Möckelnsnäs herrgård och åt deras påskmeny. Den var GOD. Valfri förrätt, sill för mig och lax för brudgummen, en underbar lammrätt (lätt rosa) till huvudrätte och choklad cheesecake med chokladmousse till efterrätt. Inte alls dumt. Synd bara att vi var totalt ensamma i hela den stora restaurangen. Utsikten är underbart vacker och just idag har isen på sjön Möckeln gått upp.

Förmiddagen tillbringade jag i trädgården med att räfsa bort en del av fjolårslöven. Maken var och handlade och kom hem med rosor till mig som seden bjuder.



Möckelnsnäs herrgård



Utsikt från vårt bord

Långfredag

100402

Långfredag är inte lika trist och tråkig nu när man är vuxen som när man var liten, är mer som en vanlig ledig dag när man pysslar hemma. På förmiddagen kapade jag upp nästa vinters ved, nu är nästa moment att spräcka den så att den torkar.
Dagens lunch åt vi hos mina föräldrar tillsammans med broder med sambo. Långfredagens mat mitt på dagen har lång tradition i vår släkt. Vi äter en stuvning kryddad med senap och till den ägg och prinskorv. Gott och så är det ju en speciell tradition för oss.
Vi har tagit en tur med bilen i grannskapet och då passade vi samtidigt på att lämna glas i glascontainern.



Traditionell långfredagsmat

Kraschlandning

100401

Årets tur till Blåkulla fick ett abrupt slut för en häxa i alla fall. Segt på jobbet idag. Dagen ville aldrig ta slut. Det är så skönt att ha fyra lediga dagar att se fram emot.

Dèsirée har varit med husse i skogen och stämplat. Hon tyckte det var toppenkul att få springa själv omkring har smak för naturen redan. Det lovar gott för en blivande jakthund. Hon var vid ett tillfälle nere och simmade i ett dike!



Bensinstopp på väg till Blåkulla

RSS 2.0