Takläggning

100630

Nu är Bertil och David i full gång med takbytet på ladugården. De är nu färdiga med att ha riktat taket rakt och nästa moment blir att lägga läkt som sedan plåten skall skruvas fast i. Idag har det inte varit riktigt lika varmt för dem att ligga på taket som tidigare i veckan, men jag avundas dem verkligen inte att jobba där i värmen. Vi har fått tid på söndag att trimma Dessan, skall säkert bli skönt för henne att slippa lite av sin päls nu i värmen.



Den färdigriktade framsidan på ladugården

Vägskyltar

100629

Jag har alltid tyckt att det är roligt om olika saker har en identitet, därför har jag på flera ställen på gården satt upp vägskyltar. Namnen på vägarna är hämtade från någon plats eller händelse eller någon person som har någon typ av anknytning till gården eller vägen. Jar har för avsikt att komplettera med fler skyltar efter hand.









Ulvölokalen

100628

Efter att ha stått tom och oanvänd i många år tog det då nybildade Ulvö byalag över lokalen omkring 1990. Vi har fräschat upp den både in och utvändigt så att den idag kan användas till olika sammankomster. Tyvärr nyttjas den alldeles för lite. Historien bakom lokalen börjar under första halvan av 1940-talet då den nystartade NTO-logen Framtiden byggde lokalen. Under 40- talet till 60-talet nyttjades den väldigt flitigt av den då blomstrande föreningen och man hade även biografföreställningar med den tidens storfilmer bl.a. Åsa Nisse. Under sista halvan av 60-talet minskade verksamheten drastiskt för att nästan somna in helt och lokalen sköttes inte alls utan lät förfalla. Genom att Ulvö byalag köpte lokalen bevarades en del av vårat kulturarv.



Ulvölokalen vid ulvövägskäl.

Bloggen fyller 1 år

100627

Tänk att vi har fyllt på i etern med vår blogg i exakt 1 år idag. Vi har enhälligt beslutat att köra en-bild-om-dagen månaden ut, sedan kommer inläggen att bli mer sporadiska. Det har varit ett roligt år med vårt 365-projekt om än svårt ibland med fantasin att hitta på en bild och något att skriva om var dag. Vi är själva definitivt en erfarenhet rikare genom bloggen. Det ger perspektiv på ens liv att titta tillbaka och ha så mycket dokumenterat.

Varmt idag igen och värre/varmare ska det bli i slutet av veckan. Jag har rensat lite trädgårdsland och målat början till en totempåle på högstubben i hundgården (bild kommer). Försökte utmana maken att han också skulle bidra med en målning men än så länge är hans plats på pålen tom. Jag har också våndats med England som inte helt oväntat blev utskåpade av Tyskland.


Midsommar

100626

Trots att det är midsommar har det varit arbete större delen av dagen. På förmiddagen rev vi den gamla hundgården och började med planeringsarbete för en ny. Känns som att vi behöver någon plats att ha Dessan på ibland när vi skall syssla med något eller åker iväg och inte vill ha henne inne i huset. Eftermiddagen gick i gräsklippningens tecken, fick mycket klippt, så det ser riktigt prydligt ut nu. Hustrun låg under tiden som jag klippte i en vilstol och ömsom läste och ömsom sov. Maten intog vi i paviljongen och när vi efter maten satt och åt kex med grönmögelost tillsammans med vin kom broder med sambo förbi, så vi bjöd in dem på en trevlig pratstund. I växthuset har potatisen som vi satt i spannar börjat att blomma.



Hundgårdsrenovering



Potatisblomma

Midsommarafton

100625

Blåaste blå himmel, vacker sommarsol, lätt vind och INGET REGN. En alldeles perfekt midsommar som vi får alldeles för få av egentligen. Lite trädgårdsarbete och sedan en välsmakande, traditionsenlig sillunch ihop med svärföräldrarna. Ingenting fattades av nypotatis, sill och gräslök.
I eftermiddags var det sedan dags för midsommarfirande med goda vänner och grannar i Hulevik. Jag köpte många lotter och vann fem vinster i år, inte lika stor utdelning som förra året men jag är nöjd. Utdelningen blev bl a en liten ihopfällbar stol på tre ben, en saftkanna, fiskedrag och en fågel som jag gav bort till en fågelsamlare. Lite grillat och sedan umgåsande med goda vänner. Kanonbra midsommarafton!



Midsommarstång med vacker utsikt över Åsnen



Godaste jordgubbarna


Sju sorters blommor

100624

En riktigt vacker midsommerbukett har jag plockat längs dikesrenarna under en cykeltur. Jag är så privilegierad som bor där det finns så mycket att ta till vara, bara man har tid och vett att se det vackra. Det är en ren njutning att kunna göra en så enkel sak som att plocka en blomsterbukett, ta hem och njuta av. Esteten i mig jublar. Jag tog ut en ledig dag idag, kompensation för att 6 juni föll på en helgdag. Det ska bli skönt med 4 dagars ledighet. Jag har slappat och läst en bok i trädgården men också hunnit med en sillinläggning inför morgondagen och en sats med rabarberchutney.



Midsommarbukett

Matavråen

100623

Några kilometer från där vi bor finns Matavråen. När man förr i tiden färdades långa sträckor till fots, ridande eller med häst och vagn måste man då och då rasta för att vila sig och kanske äta en bit mat. Traditionen uppger att denna plats var ett sådant rastställe där man kunde få skydd mot väder och vind.



Gammal rastplats

Fotinlägg

100622

Idag har jag börjat på den största stämpling som jag någon gång gjort i egen regi. Det är beräknat att det skall hamna på 7- 8 000 m³sk. Det jag har stämplat idag har varit superfin skog, bland det bästa jag någon gång stämplat, det är bara att hoppas att det blir lika fin skog i fortsättningen. På eftermiddagen har jag varit i Växjö och provat ut inlägg till mina skor. Förhoppningsvis skall det dämpa lite av min fotsmärta från det inflamerade muskelfästet i foten.

Hustrun har fått besked att hon klarat omtentan med glans. Det är en stor lättnad för oss alla.



Förhoppningsvis hjälp för ömmande fötter

Ny close-up lins till kameran

100621

Idag kom äntligen den beställda close-up linsen till min kamera. Det ska bli en rolig liten leksak att experimentera med. Var tvungen att ut och testfota lite ikväll och nu finns det gott om blommor att öva närbildsfoto på. Två små exempel från min blå rabatt följer nedan.
Maken har stämplat hela dagen och fick hem och ta itu med en vattenläcka i svärföräldrarnas kök. Det blir till att riva ut en stor del av köket och det har bara något år på nacken. Sånt är surt, i dubbel bemärkelse.



Iris med fluga



Försök till närbild på Centaura montana - Bergsklint

Utflykt till gårdsmejeri

100620

Vi tog en tur till Agnes gårdsmejeri på eftermiddagen. Osten som framställs där är väldigt god, speciellt och ganska fet, mjölken kommer från fjällkor och de är ju inte precis vanliga i Småland. Det blev både salladsost med chili och vitlök, blåmögelost och en ostkaka med hem.
Lupiner är en av mina favoritblommor och just nu är det fullkomligt orgier av dem längs vägkanterna. Det är så vacker att det gör riktigt ont i mig. Lupiner är en riktig midsommarblomma och nu är det bara några dagar kvar dit.



Älskade lupiner

När ska sommaren komma?

100619

Dagen började lovande med solsken men den trista sommar som vi hitills blivit vana vid kom snart med regn och blåst. Vi hade trevligt besök av en jobbarkompis som tillbringade dagen och kvällen hos oss. Vi tog en lång cykeltur och pratade en massa - jobb, tyvärr, men oundvikligt då hon är nyckeln till mina nya arbetsuppgifter. Maken stannade hemma och såg en såpa på TV om nån som gifte sig i Stockholm.



Redo för långa kvällar med utetrivsel

Stad och land

100618

Jag har jobbat i stan idag och Örjan på landet. Jag på skrivbyrån och han i skogen. Jag har skrivit journaler och han har stämplat skog. I sanning två olika världar. Det blev inte riktigt full dag idag och jag hann med ett par ärenden på stan samt att hämta vår mikrovågsugn som varit på lagning. Suget efter popcorn är extra starkt när det inte går att poppa.
Samtidigt har jag fått klartecken från chefen att till helt nya och utmanande arbetsuppgifter i sex veckor framöver. Detaljerna är ännu inte klara men jag ser fram emot en rejält utmaning igen och att få pröva mina vingar.



Domkyrkan

Byggnadsställningar på plats

100617

Nu har maken fått byggnadsställningarna på plats och nu väntar vi bara på snickarna som kanske, eventuellt kommer måndag eller tisdag nästa vecka. Vovven blir dyrare och dyrare i drift. Idag befanns hon tuggande på sladden till laddaren till min nya mobiltelefon. Säkert mycket gott men såååååååååååå arg husse för att inte tala om matte blev.
Ikväll var det gräsklippning och dammsugning, inga priser för att gissa vem som gjorde vad.



Nu väntar vi på snickarna

Fotbollsgolf

100616

Ikväll har vi haft fotbollsgolf med jobbet, ett slags sommar kick-off när nu semestrarna börjar nästa vecka. Det var riktigt roligt att spela "golf" med fotboll på Rockatorp utanför Växjö. Vilka oanade bolltalanger det finns bland sjukvårdspersonal. Efteråt grillade vi och hade trevligt i den vackra svenska sommarkvällen.



Nu ska bollen bara över diket och muren

Bollekar

100615

Man behöver inte vara man och del av en elva för att tycka att bollspel är kul. Den nya bollen var en given succe för vovven. Hon lade mycket energi på den och det är skönt för oss. Just nu är hon inne i en ganska jobbig period. Hon har börjat löpa för första gången och förstår såklart inte vad som händer i sin lilla kropp. Orolig och rastlös är bara första bokstaven.
Vi är båda trötta och ikväll och har svårt att ta sig före något. Huvudvärk för min del och träningsvärk för makens del. Semestern kan inte komma snart nog.



Inte riktigt VM-takter ännu



Kommentarer överflödiga

Ladugårdstaket av

100614

I år är det dags att byta taket på ladugården. Maken ska själv plocka bort det gamla taket och resa byggnadsställningarna medan själva takläggande med underarbeten lejs bort. Jag kommer att konstant gå omkring med hjärtat i halsgropen tills han är klar på de höga höjderna. Jag är nog mera höjdrädd på marken än vad han är på taket.
Maken är på ett företagarseminarium ikväll och vovven och jag har slagits mot knotten i trädgården, de små kräken är värre än myggen.



På höga höjder

Nya alster under våren

Prags spårvagnar

Jag byter bil


På cykeltur


Gyllene Gränden i Prag


Judiska kyrkogården i Prag


Bakning av järnåldersbröd på Eketorp


Vid Långe Jan


Maken planterar en allé av lärk


Växthuset kommer till.


Ölands vackra väderkvarnar.


Det här kortet fick min kusin.



Födelsedagskort till mamma.

Veckans bild

100613

Söndag och ledig dag, men så blev det inte. Gräsmattorna behövde verkligen klippas och sedan var det nästan torrt också, så det blev hyfsat bra. Hustrun har varit i trädgården stora delar av dagen. Själv var jag iväg på jobb någon timme på eftermiddagen. Var frågan om bollplank hur en fastighetsägare skall bete sig framöver, skall han sälja eller inte. Nu har jag fått upp rännan på ladugårdstaket, så veckan framöver kan jag plocka av pannorna, det skall bli skoj att det börjar att röra på sig med takbytet.



Örjanstorp söndagen den 13 juni¨



Allium i vår trädgård

Tentamen

100612

Så var det då dags att avsluta kursen i Hållbart Familjeskogsbruk med en tentamen på vad vi förhoppningsvis lärt oss under läsåret. Kl 9.00 kunde jag ladda hem frågorna från nätet och sedan var köksbordet ockuperat för några timmar framåt. Det känns som att jag har godkänt med god marginal i alla fall. Hemtenta är ett mycket behagligt sätt att tenta, det måste jag säga. Att få sitta hemma i lugn och ro och använda diverse hjälpmedel ger ett lugnare klimat och stressen är inte heller så stor. Nu är det bara att se fram mot september och fortsättningskursen.



Litteratur, miniräknare och internet är godkända hjälpmedel.

Älgtandshop

100611

Jag har jobbat på skrivbyrån i Växjö som bara växer och växer och får fler uppdrag. Det är skoj. Maken har jobbat hemma och var och skaffade mig en ny mobiltelefon istället för den som vovven tuggade sönder.
Mest på skoj, skickade jag med ett antal älgtänder från pinnatjuren jag sköt för några år sedan hem med våra tyska grannar. Nu har marknaden satt fart i Tyskland och det finns t o m en beställning på 10 tänder till julhandeln. Precis som om man kan beställa något sådant. Tur att vi har en duktig vice-VD för älgtandshoppen i Berlin som helhjärtat går in för sin uppgift.



Marknadsföring. Tack Thomas för lånet av bilden

Tråkigt väder

100610

Usch vad tråkigt väder det varit idag. Mulet och till och från regn, framåtkvällen ihållande. Skulle få två paket med lantbrevbäraren idag och hon kom inte förrän 14.45, så det blev lång väntan, som tur var hade jag annat att syssla med under tiden. Vi har av mina föräldrar fått ett utomhusmöblemang som behöver lite uppfräschning. Jag har bytt sitsen på soffan och håller nu på att måla den med linoljefärg i kulören pärlgrå.



Doft av målarfärg

VM-tips

100609

Det är lite av en tradition i vår familj att lämna in en kupong till de stora mästerskapen i fotboll. Så även i år. Vi brukar inte vinna något men det gör det lite roligare att följa turneringen. I Sveriges frånvaro kommer jag i alla fall att heja på mitt andra hemland, England. Det spelar ingen roll att de inte avancerar så lång, i sina egna ögon är de i alla fall bäst i världen.
Maken har haft inomhusarbete och renoverat en gammal trädgårdssoffa. Det ser mycket bra och ska bli trevligt att kunna använda det gamla och charmiga möblemanget.



En vinnande rad?

Torka tvätt ute

100608

Det är väl ett tecken på mognad, tantvarning skulle kanske några säga, när man börjar säga och tycka om samma saker som sin mamma och sin mormor gör eller gjorde. Det här med att torka tvätt ute är en sådan grej. Både mamma och mormor har så länge jag kan minnas berättat för varandra när de torkat tvätt ute för första gången en säsong, och detta med lycka i rösten. Som barn tyckte man ju så mycket annat var roligare men nu idag när jag själv har förmånen att kunna hänga tvätten ute och sedan känna den ljuvliga doften av sommar när man plockar in den torr igen.
Det har bitvis varit svårt att jobba idag och jag har haft svårt att skriva med ett finger av 10 stumt och dumt.



Miljövänligt och gammaldags

I ur och skur

100607

Både glädje och tårar idag. Klämde min ena finger på kvällen och det har svullnat rejält tyvärr. Hade sinnesnärvaro nog att få ringarna på en gång. Men FY så ont det gjorde. Satt med ispack en lång stund och hoppas att det ska fungera med fingrarna på tangentbordet imorgon. Regn och ruskväder får inte stoppa en hundägare. Vovven ska ut i alla väder och luftas.
Glädjen bestod i att jag jobbade min första måndag med nya arbetstider och döm om min förvåning om jag inte nästan hemma fick syn på bokbussen! Var ju alldeles tvungen att tvärnita och gå och kolla in läget. En mycket sympatisk bibliotekarie tog emot och jag gick där ifrån med en tung bokkasse och ett erbjudande om att få en alldeles egen hållplats för bokbussen till hösten. Det gläder såklart bokmalen i mig.
När jag berättade detta för mamma undrade hon vad bokbussen spelar för melodi. Jo, alltså hemglass som också har hållplats hos oss har ju sin musik.



Gott vatten att dricka i vattenpölar

Grilla på bryggan

100606

Nationaldagen till ära grillade vi på bryggan. Nere vid sjön var nog enda platsen som var myggfri, är nästan olidligt för tillfället med alla de små flygfäna i luften. En stund på bryggan hade vi sällskap av några tyska bekantar som hade samma myggproblem som vi och tog bryggan som tillflyktsort.



Välsmakande korv på bryggan

Årets träd

100605

Sedan några år tillbaka har maken en tradition i att han köper ett nytt träd till "parkdelen" av vår trädgård. Nu snackar vi inte tall och gran och sånt som han planterar i vanliga fall, utan lite mer exotiska. Förr om åren har det blivit valnötsträd, guldalm, blodbok och jättetuija. I år är nytillskottet en magnolia.



Hörnsjöns plantskola




Alpackor

TGI - Thank God it´s Friday

100604

Ännu en dag med jobb i Växjö. Jag är bokad där varje fredag fram till midsommar. Kul. Maken har lagat trädgårdsmöblerna här hemma. Den nyaste planteringen i trädgården börjar ta form. I en lite undanskymd hörna av trädgården ska jag försöka få lite liv. Det gamla hjulparet stod övergivet bakom ladugården och bara rostade. Ett utmärkt växtstöd och blickfång tänkte jag och lät rulla ner det till hörnan ifråga. Förhoppningsvis kommer växterna att växa till sig.
Vovven har börjat återhämta sig, antibiotikan är effektiv, och är återigen sitt busiga jag. Härligt att se.



Hjulkul

Pärleporten

100603

På uppfarten till gården finns två stycken "pärleportar", två par med kastanjer som så här års blommar och ger en underbar infart till gården. Idag har jag öppnat anbuden på gården i Transjö, nu blir det ytterligare budgivning, så vi får se var det hamnar. Hustrun har idag snyggat till sig i håret hos hårfrisörskan i Vislanda. Dessan är på bättringsvägen, skulle väl tro att febern har gett med sig med hjälp av antibiotikan.



Pärleporten


I karantän

100602

Vovven har inte varit pigg på flera dagar, ätit dåligt, haft äckliga diarréer och spytt upp allt hon druckit. Idag var vi hos tant vetrinären med henne. När de skulle tappa blod fick jag häva mig på henne för att hon skulle vara stilla. Det var hur otäckt som helst i hennes värld. En otäck infektion har hon, antibiotika fick hon och totalt förbud mot att träffa andra vovvar. Det betyder att vi måste lämna återbud till hundutställningen på lördag som hon är anmäld till. Trist.
Kvällen var helt ljuvlig och jag tog cykeln och körde en millång runda. Det var gott för kropp och själ.



Omplåstrad

Ulvö svängbro

100601

Fram till 1970 fanns här en järnväg, Karlshamn-Halmstadbanan. Söder om Ulvö finns det kvar en märklig konstruktion på en bro, en svängbro. Konstruktionen är belgisk och byggdes för att kunna öppna bron och släppa fram båttrafik på sjön Åsnen. Genom att vrida bron 90° öppnades den och båtarna kunde passera. är bron var öppen vilade den på det fyrkantiga stenfundamentet till höger. Idag när inte järnvägen finns längre används den istället som cykelstig. Järnvägen ansågs vara Sveriges vackraste när den passerade Åsnens västra strand.



Unik svängbro

RSS 2.0