Vårblommor

091126

Mina penséer, inhandlade och utplanterade i april blommar fortfarande i slutet av november. De var så fina i somras att jag inte hade hjärta att byta ut dem mot något annat, otroligt nog var de också helt ok tidigare i höst när andra människor sätter ljung i sina lådor och fick leva lite till. Nästa vecka ska jag i alla fall byta ut dem mot tallris och då åker de, oavsett om hur många blommor som då finns kvar.



Penséer i november

Höstpromenad

091125

Jag kom iväg lite tidigare från jobbet och hela familjen kunde gå en skön promenad och få lite frisk luft i andningsvägarna. Vovven kom på en ny lek, det är sååå roligt att jaga stenar vi sparkar framför oss på grusvägarna. Fuktigt var det, men skönt.

Det är nu över fyra månader sedan som jag scrappade. Det är inte bara tidsbrist och annat skoj som lockar utan jag har helt enkelt tappat gnistan. Det är inte roligt för tillfället. Ändå har jag massor av vackra kort som ligger och väntar, från vårt bröllop, resorna till Ryssland och Lübeck och foton på allt som vi gjort under vår, sommar och höst.



Höstmörker

Värmnamo t&r

091124

Idag skulle jag börja stämpla med min nya dataklave, men det blev problem och jag fick åka till Värnamo med den igen. De trodde sig hitta felet, men ville ha den kvar några dagar och testa den så jag inte får problem igen. Blir att ta till den gamla klaven igen och stämpla färdigt där jag börjat idag. Varje kväll har vi som tradition att dricka varsin kopp te. Det bler lite olika sorter, då vi har lite alla möjliga löstesorter i skåpet.



Tea for two

Ny dataklave

091123

Flaggan i topp på morgonen för min mor som idag fyller 79-år. For till Värnamo och där inhandlade jag en ny dataklave som jag skall ha för att stämpla skog med. Satt sedan på kvällen och försökte klura ut hur allt fungerar, men inte lyckats helt ut, så blir väl att ringa i morgon och få lite support. Efter Värnamo blev det en tur till Växjö för lite bankårende som min lokala bank inte klarade av. På eftermiddagen fick jag möjlighet att studera min nya traktor lite bättre i dagsljus.



Den nya MF 390 framför den gamle trotjänaren BM 500

Söndag med kalas

091122

Idag har det varit riktigt novemberväder, disigt och mörkt. Vi låg länge på morgonen innan vi steg upp för frukost. När hustrun och vovven var ute på promenad städade jag i garaget, så snart går det att ställa in en bil där. På eftermiddagen firade vi, en dag i förtid min mors 79-årsdag. Firandet kunde inte komma igång direkt, då min nya traktor levererades idag. Blev lite försening på leveransen, då trailern inte klarade av att ta en sväng, utan de var tvungna att lasta av traktorn och köra den för egen maskin sista biten. Får titta lite nogrannare på den i morgon när det blir ljust.



Söndagen den 22 november

Rådjursjakt

091120

Medan jag satt inne och pluggade och gjorde iordning för gästerna som vi ska ha ikväll var husse och vovven ute i skogen och roade sig. Vovven drev två rådjur vackert en stund innan de drog ifrån. Han kom hem trött och blöt till en orolig matte som kunde andas ut. På kvällen umgicks vi med goda vänner och hade det väldigt trevligt.



Jaktkamrater

Föreläsning

091120

Maken har varit i Skåne och storhandlat. Vad, avslöjas måndag när bildbevis finns och varan kommit hem. Han passade också på att avlägga visit hos morbror på Österlen och få sig wienerbröd till livs. Min dag tillbringades på Växjö universitet med föreläsningar och tillämpningar i skogsteknik hela dagen. Det var häftigt att uppleva hur många olika lärcentra i hela vårt avlånga land kopplades ihop och vi alla tog del av samma lektioner.



Lönnäsor i bilens luftintag

Chokladprovning

091119

Nästan alla av våra sinnen kom till användning vid chokladprovningen. Både titta, lukta och smaka hade jag kunnat räkna ut innan men att lyssna till chokladen?? Jovisst man ska bryta en bit och höra om det låter färskt. Kul hade vi i alla fall, ett 30-tal grannar som samlades i novembermörkret och fick oss en trevlig stund i chokladens tecken tillsammans. Den största smaksensationen för min del var rosépepparcholklad. Verkligen en trevlig bekantskap.



Mumsig choklad

Läslust

091118

I görligaste mån försöker jag varje onsdag besöka biblioteket i Lönashult då där är öppet då. Jag behöver bara stiga innanför dörrarna till biblioteket för att min läslusta ska ta fart. Det är omöjligt att gå därifrån utan att låna någon bok, idag blev det 5! Jan Guillous senaste, hans självbiografi, blev en för svår frestelse att lämna kvar på hyllan. Servicen på biblioteksfilialen i Lönashult är förstklassig, ja alldeles utmärkt. Inget är för mycket besvär och det har hänt att jag böcker levererade till mig jobbet för att det dröjer till nästa onsdag och öppetdag! All heder och en djup bugning för dig Lars.


Ryska minnen

091117

Ännu en grå och mulen novemberdag. Jag är höstmänniska och trivs i rusket. Inga särskilda ursäkter behövs för att kura ihop sig för att läsa en bok och drick lite te. Däremot är det härligt och värmande med en god soppa. Maken hade en rykande tallrik urgod borsjtj som stod och väntade på mig när jag lite småhungrig och halvfrusen kom hem från jobbet. Härliga minnen från vår bröllopsresa till Rysslanda flöt upp till ytan tillsammans med rödbetorna.



Mumsig borsjtj

Arbetsdag igen

091116

Då var det dags att jobba igen. Jag är inte helt återställd ännu efter vad vovven gjort, så jag får välja lite vad jag skall göra. Jag har varit och skrapat cykelstigen som vi får nyttja av kommunen nu när där avverkas. Skördaren har ju stuckit iväg och tar några dagar innan skotaren kommer, så jag tyckte det var bäst att rätta till stigen om det skulle frysa och ojämnheterna då "fryser fast". Hustruns tidiga julklapp har monterats färdigt, fyra stycken fjärrljus i fronten på hennes bil.



Mycket rönnbär, blir det månne kallt i vinter



Hustruns vällysande bil

Ledig söndag

091115

Idag har vi tagit det rätt lugnt. Vi har dock gått en rejäl tur på två timmar och vovven har följt med hela tiden. Blev längre än vad vi tänkt, men var riktigt skönt att komma ut. Vid Trollberget mötte vid en god vän som vi samspråkade med en stund. Väl hemma hade vi en trött vovve som låg och vilade mesta tiden.



Örjanstorp i dis



Lördag i västerled

091114

Natt i Frösakull och sedan frukost därstädes. Innan vi stack in till stan tog vi en kortare tur nere på den folktomma stranden. Inne i stan handlade hustrun ett par fotriktiga skor, tog rejäl tid, jag satt i bilen och väntade i en timme*L*. Vi tillbringade några timmar hos svärmor innan vi styrde kosan hemmåt igen. Blev välkommnade av vovven.



Stranden vid Frösakull

Regnigt och blåsigt vid kusten (som vanligt)

091113

Det har nu gått drygt 1½ år sedan jag flyttade från Halmstad och jag har inte längtat tillbaka en dag. Staden känns konstigt främmande när jag kommer på besök. En del vägombyggnader och några nya affärer kan jag konstatera. Thairestaurangen på öster ligger kvar till vår stora glädje och här intog vi en stadig buffélunch. Eftermiddagen tillbringades hos mamma och kväll och natt i ett kallt och tomt hus.



En av Halmstads få gator med äldre charm.

Bandage

091112

I går kväll inträffade något väldigt otäckt. Vovven högg mig i armen och ville inte släppa, när jag kom loss högg han igen. Det blev rejäla märken i armen, så jag har varit tvungen att besöka vårdcentralen idag och blivit omplåstrad och fått penicilin så att det inte blir någon infektion i såren. Vad vi skall göra med hunden vet vi faktiskt inte riktigt ännu, känns ju tufft att ta bort honom.
Hustrun har idag sysslat med hemsidan på sin arbetsplats, blev ett lyft att den blivit mer aktuell. Hon har också intevjuat kollegor inför nästa nummer av Sockenbladet där hennes arbetsplats har en stående sida.



Välbandagerad hand/arm

Inbäddad i löv

091111

Jag har tagit ett stort steg idag och tränat på jobbets gym när jag slutade idag. På hemvägen blev det i vanlig ordning en tur till biblioteket, så fick både kropp och själ sitt. Maken har hjälpt mig lite med knivigheterna i Skogvårdslagen som är en del av kursen jag just nu läser. Inte dumt att ha expertis på nära håll.



Stengärdsgården är helt inbäddad i löv.

Renovering

091110

Jag har börjat lite sakta med att renovera det rummet som skall bli vårat nya badrum. Taket i rummet sänktes för på 60-talet, men vi river nu ner det taket som då sattes upp och skall skapa ett nytt tak som är lite högre än det nuvarande. Är skoj att titta in i historien och se sådant som inte sett dagen ljus på över 40 år. Vädret idag har varit riktigt höstrusk, så att man skulle vilja krypa i säng och gå i ide.



Spännande att titta på hur det såg ut före 60-talet

Hund på vakt

091109

Idag har jag varit i Växjö och kollat upp hur mina pensions- och sjukförsäkringar ser ut. Blev lite småändringar, annars lika som förut. På kvällen hade syföreningen möte som de har varannan måndag. Idag städade de lokalen inför chokladprovningen nästa vecka. Vovven och jag fick vara hemma och vänta på att sytanterna kom och fikade hos oss.



Spejande hund

Gåsamiddag

091108

Idag har vi ätit gås. Vi hade lite av knytkalas med mina föräldrar och broder med sambo. Riktigt gott, annat än vad jag smakat i den vägen tidigare. Hustrun med hund har gått en rejäl söndagsutflykt idag, närmare en mil. Vovven visade rejäl rädlsla när de passerade ställe där vildsvin varit och bökat. Vildsvinen kommer närmare och närmare, undra när vi har dem in på husknuten. Jag har varit och visat torpet vid Hynnenäs för en dansk.



Vintern närmar sig

Skogsdag

091107

Vi for till Grimslöv på skogsdag. Jag kände igen mycket från universitetskursen jag läser f n och kastade mig med liv och lust in i en gallringstävling t o m, vem hade trott det för några år sedan. Hemma på gården kom lövblåsen fram och vi rensade i alla fall den grusade gårdsplanen på löv och fick bort en del från gräsmattan. Det är ett tungt evighetsjobb om man har lönn. Gåsen till morgondagens gåsmiddag är stekt och det är mer än väldoft som spridits i huset.

Sent på eftermiddgen ringde en av våra grannar. Hon hade kört på ett rådjur på våra marker. Vi tog hund, bössa och pannlampor och gav oss ut på eftersök. Vovven visade klara tecken på att känna ett spår men tiden var emot oss. Det mörknade snabbt och vi var tvungna att ge upp eftersöket.

Har fått respons på min första tenta i kursen Hållbart Familjeskogsbruk. Det gick mycket bra 54.5 poäng av 56. Detta är jag såklart mycket nöjd med och det sporrar de vidare studierna.



Här gäller det att välja vilka träd som ska bort i nästa gallring

Fredag

091106

Flaggdag idag, men vi har inte hissat flaggan, Gustav Adolf dagen. Idag skulle farfar ha blivit 111 år om han levat. Jag har inte så mycket minnen av honom, han dog när jag var 10 år gammal. Vad jag kommer ihåg av honom är att vi på vårarna var ute och fiskade med nät i viken nere vid Åsnen.
Jag har suttit med bokföring halva dagen idag, momsen skall redovisas nästa vecka. Är skönt att ha det gjort.
För varje fastighetet jag säljer, sätter jag upp en nål på en karta, börjar bli lite nålar nu. Bilden är ett smakprov på en del av kartan som pryder en vägg i mitt kontor.

Hustrun har vaccinerat sig mot den "vanliga" förkylningsinfluensan idag.



Varje nål anger en såld fastighet.

Skyltfabriken

091105

Vår gode vän och granne Thomas fyller jämt idag. Grattis Thomas! Nästa gång du kommer från Berlin leder en skylt dig rätt till huset. Jag kläckte idén för ett tag sedan och maken har knåpat med skylten. Ångloket är ett måste för en tågentustiast som Thomas.



Ny vägvisare i byn

Byte till vinterdäck

091104

Den första lilla snön har fnykt i luften idag. Förr eller senare kommer vintern och det är lika bra att vara förberedd på det värsta. Maken har bytt till dubbdäck på min bil ikväll.

Lärkbeståndet har nu fått sina höstfärger. Sprakande orange är de, som eldsflammor i skogen.



Lärken i höstfärger

14-årsdag

091103

Idag för 14 år sedan var det rejält busväder med snö. Det var alltså den dagen som brorsdottern som vi har firat idag föddes. Vi blev bjudna på god mat och därefter kaka och te. Hon fick flera presenter bl.a. en TV som hon skall ha på sitt rum. Idag har jag kommit lite längre i planerna på att bygga en skogsväg, jag har märkt ut de träd som skall tas ner och givit avverkningsgänget i uppdrag att ta ner dem. Har planer på att bygga vägen tillsammans med en granne som också har väldigt stor nytta av den. Gått en rejäl skogstur idag för att kolla upp en del av domänerna. Under turen hittade jag en del trattkantareller som nu står och torkar. Hustrun har idag klippt sig, riktigt snyggt.



14-åringen öppnar paket.

Höst

091102

Idag har hösten verkligen gjort sig påmind, mörkt och riktigt råkallt. Hustrun har börjat med nya arbetstider idag, stack iväg ½ timme tidigare på morgonen och kom hem tidigare på eftermiddagen, så hon han med lite annat innan det blev mörkt. Yngve håller på att skota ut virke för fullt från gallringen.



Yngve lastar av björkmassaved från sin skotare Gremo 950F

Älghelg

091101

Rimfrost över nejden när vi vaknade. Vackert men det töade snart bort. Vi hade jaktdag igen och idag föll en kviga för en van skytt. "Min" kalv från förra veckan styckades och vi fick hem några fina kilo kött. Det som inte var lika fint blev malt till god färs.



Älgkvigans sista färd till slaktboden



Örjanstorp inbäddat i gulbruna löv



Dagens älgskytt, Veimar



RSS 2.0