Bakdag och kalas

100131

Karin och jag bakade mexikanskt apelsinbröd och med de överblivna äggvitorna gjorde vi maränger. De senare för söta för mig men brödet var utsökt gott. Vi var tvungna att smaka av genast till lunch.

På eftermiddagen samlades vi hos svärfar som först imorgon fyller år men firades idag. God frikassé bjöds vi på och en hel del sötsaker som jag utan besvär kunde tacka nej till.Mexikanskt apelsinbröd och maränger

Snön som tvättmedel

100130

Vi tog vovven på en liten för att köpa spik och handla lite enkom för att hon ska lära sig att åka bil. Det gick hyfsat och flera gullade med henne. Maken har snickrat, innertaket har börjat komma på plats i badrummet. Själv har jag städat, läst och tagit det lugnt. Efter tips har vi lagt ut en fårfäll i snön. Det lär vara ett alldeles utmärkt sätt att tvätta fällen ren, nåja renare.

Kvällens middag, en wokad anrättning, blev inte riktigt vad vi tänkt oss. Av misstag kryddade vi med 1 msk vitpeppar istället för ingefära. Vi försökte dämpa det hela med youghurt men det hjälpte föga. Läpparna brände och slemhinnorna svällde. Den middagen glömmer vi inte i första taget.Fårfäll i snön

Nya färdigheter

100129

Lilla Dessan har lärt sig att gå i trappor och undan går det. Hon älskar sin nya färdighet och vi applåderar såklart. Maken har arbetat med att stämpla i trakten av Rävemåla och jag har jobbat på lasaretter i Växjö denna fredag också. Nya, trevliga kollegor med många beröringspunkter gör att stämningen där är väldigt trevlig.Det går uppåt här i livet

Snöröjning

100128

Nu gick det inte längre att låta bli att röja snö. Det har kommit så mycket snö att det börjat bli problem att ta sig fram. Tyvärr har jag ingen snöröjningsutrustning till den nya traktorn, så det blev att ta till den gamla. Tyvärr startade den inte direkt, varken motorvärmare eller batteriladdare hjälpte. Det blev att åka till Växjö och inhandla tvenne nya batterier och sedan startade den direkt. Lite problem innan snöröjningsutrustningen var på plats, men sedan röjde jag det nödvändigaste i alla fall.Solnedgång över Örjanstorp.

Hemmadag

100127

Idag har jag och vovven varit hemma själva. Snöat och blåst idag. Nu tycker jag att det snart räcker med snö, men är ju egentligen rätt normalt med snö så här års. Jag har isolerat ytterväggen klar i badrummet och sedan täckt den med plywood. Det käns lite varmare nu i rummet då jag samtidigt har täckt ett hål som fanns i taket. Nästa moment blir att sätta upp de målade takbräderna. Det känns att det börjar hända något nu och det är betydligt renare jobb i fortsättningen.Yttervägg isolerad med celluosaisolering

Vinterskönhet

100126

-18 grader och min hjälte har arbetat utomhus med att stämpla hela dagen. Usch, jag frös rejält inomhus. En extra dag hemma med vovven men inte hade man lust att vara ute mer än att fotografer lite.Allén i rimfrostskrudBak hängbjörkens slöjaValplek i snön

Skyltmåndag

100125

Så var det dags igen för att köra runt i bygden och skylta. Vårdcentralen öppnar på måndag sin andra distriktssköterskemottagning, denna gång i Grimslöv. Det är roligt att komma ut från kontoret och lufta sig och få träffa lite gamla bekanta här och var. Passade också på att äta lunch med en god vän och kollega på Ewas. Fläskfilegryta och nudlar smakade utmärkt.
Maken har riktat färdigt ytterväggen i badrummet och börjat med att isolera där. Det behövs.
Vårdcentralen fortsätter att verka för en levande landsbygd

Veckans bild

100124

Vintern fortsätter att hålla sitt grepp om oss, vaknade till drygt -10 och blev som varmast -4 under dagen. Skönt samtidigt att slippa slaskväder som det ofta kan vara på vintern. Visst börjar man längta till våren, men vi får säkert vänta minst en månad till innan det börjar att märkas. Efter en rejäl sovmorgon, skönt, snickrade jag i blivande badrummet, nästan färdig med riktning av ytterväggen, får se om jag hinner isolera den väggen i morgon. På eftermiddagen var jag ute och högg lite ved inför nästa vinter, är skönt att ha börjat på det i alla fall. Hustrun har skrivit berättelser om olika slott idag, en av hennes favoritintressen, slott alltså. I kväll skall vi på besök hos våra tyska grannar och där bese den tyska TV-serien Inga Lindström. Det är frågan om en serie där det finns mycket älgar, vackra svenska miljöer, volvobilar och naturligtvis mycket kärlek.Örjanstorp i vinterskrudKlokloppningSötnosen i soffan

Koppelträning

100123

Lilla Dèsirée älskar att pulsa och hoppa och leka i snön men ibland måste det bli allvar också. Hon har börjat tolerera sit halsband och det går allt bättre med koppelträningen också. Ibland sätter hon sig på ändan och tittar på mig och verkar säga "men matte då, du menar väl inte att jag ska behöva gå så här". Tålamod och en liten stund varje dag sedan ska den värsta inlärningspärsen vara gjord. Hon måste ha vant sig tills när hon ska till Halmstad för första gången om ett par veckor.Lite motsträvig går det

Nytt jobb

100122

Jag har varit och testat ett nytt jobb idag i Växjö. Det är den medicinska skrivbyrån på sjukhuset som behöver lite extra hjälp och jag behöver lite extra jobb. Dagen gick fort och det var roligt.
På hemmafronten var allt lugnt. Husse tog hand om vovven och jag tycker hon växer så det syns. Numera vaknar hon bara en gång per natt och vill ut.Ljudboken, den moderna högläsningen


Hemmadag

100121

I natt vaknade vovven redan kl 23,00 och ville ut. Var ute med henne och sedan var det svårt att somna om. Det har verkligen märkts under dagen att jag sovit dåligt, tog på eftermiddagen en tupplur i soffan med vovven sovande hos mig. Jag har målat färdigt bräderna som skall vara i taket på badrummet, nu skall de bara torka riktigt sedan kan de sättas upp. Jag har börjat att måla några av takbjälkarna så att de skall se gamla ut, blandar färgpigment i olja och det ser faktiskt riktigt naturtroget ut.Takbjälke "gammal" med hjälp av färg.

Skulptur

100120

Sista VAV-dagen och jag har vilat mycket, har känt mig långt ifrån 100%. Maken har farit och flugit idag och uträttat en massa ärenden. Det gäller att passa på när jag är hemma.

En vacker detalj i hemmet är en skulptur som hänger från taket och är gjord av makens kusin Mårten Landgren i Simrishamn. Vi har en spotlight just på mannen och hunden i en båt och vintertid kastar den extra sköna skuggor på väggen.Skulptur av Mårten Landgren

Takmålning

100119

Seg dag idag, jag har haft nattpasset med vovven och hon har haft lite ont i magen och därför var jag tvungen att ut med henne två gånger och sedan var det lite svårt för henne att somna och ännu värre för mig. Tur att jag har kunnat styra min dag själv idag förutom att jag har passat vovven. Jag har målat takbräderna för andra gången idag, målar med linoljefärg, så det tar lite längre tid än moderna färger, men resultatet blir ju ett helt annat med "riktig" färg. Bräderna skall ha en omgång färg till, sedan är de färdiga för montage i det nya badrummet.
Hustruns moster med man firar idag sin 36-åriga bröllopsdag och de har sedvanligt blivit gratulerade av brudnäbben, hustrun här i huset.23 bräder målade två gånger och nu liggandes för att torka.

En helt vanlig måndag

100118

Jag har återupptäckt en del av mitt ursprung tack vare att jag igår fick tips om en blogg om Smålandsstenar. Den kallar sig smallcountrystones (mycket lustigt). Trots att det över 25 år sedan jag flyttade från samhället finns det människor nämnda och företeelser som jag känner igen. Hittade där även en gammal favvis och jag kan inte låta blir att testa att länka till en video för första gången.

http://www.youtube.com/watch?v=eJoMrFiETUc&feature=player_embedded


Annars har VAV-dagen förflutit stilla. Vi har övat koppelgång flera gånger och ibland går det bra. Under de gyllene stunder när lilla kvicksilvret sover har jag idag tagit fram syskrinet och lagat diverse, haft persedelvård med andra ord.
Husliga göromål

Släktbesök

100115

Vi hade glädjen att välkomna min farbror och faster hit för första gången idag. Det var så trevligt. Förutom mat förstås hann vi med rundtur inte bara i huset utan också på gården och de närmaste omgivningarna. Det är synd att man inte träffas oftare.

När gäster kommer är det alltid roligt att få ett skäl att tända ljusen i Skatelövsstaken. Den är så fin och på Lilians önskan blir denna ljusstake dagens bild. Originalet finns i Skatelövs kyrka någon mil härifrån. Den minnesgode kan kanske erinra sig att en likadan stake fanns med i filmen när Emil i Lönneberga firade jul.Den nioarmade Skatelövsstaken.

Mattjuv

100116

Idag har det varit en riktig fixardag. Vi har varit sysselsatta i huset större delen av dagen. Klart vi skall ha besök i morgon så mycket av jobben har varit att snygga till lite här och där. Hustrun har tagit en promenad ute i vintervädret med sin tyska väninna, själv har min utevistelse blivit att jag städat upp lite framför huset. Vovven har lärt sig att i kylskåpet finns det mycket gott, så varje gång vi öppnar kylskåpsdörren finns hon där och hoppas det finns något gott till henne.Vovven har bra koll på kylskåpets innehåll.

Fönsterputsning

100115

Emellan varven när vovven sov idag var jag lite nyttig och putsade fönster, bara inom dock. Det blev hela 7 fönster. Inte så illa med tanke på att våra är jobbiga att putsa med spröjsar. Varje fönster består ju av 6 fönster så att säga. Det blev invigning av fönsterputsargrejorna som jag köpte på Kiviks marknad i somras och de fungerade mycket bra.

Maken har fortsatt med att snickra i badrummet, alla takbjälkarna och båda stolparna är på plats. Till middag njöt vi av rökt älghjärta, inte alls en dum delikatess.When I'm cleaning windows (gammal engelsk slagdänga med George Formby)

Nya badrummet

100114

Nu har jag börjat byggandet av det nya badrummet. Eftersom det verkar som jag skall ha lite mindre att göra den närmaste tiden hoppas jag att det börjar hända lite nu med byggandet. Det skall bli skoj att skapa badrummet från grunden. Jag råkade tappa en bjälke i golvet just över där hustrun befann sig på nedervåningen och hon kom springande och var orolig så det inte hänt något med mig. Jag hade hundvakt i natt, det känns i dag, men förhoppningsvis skall väl vovven börja sova lite bättre snart. På kvällen var vi bjudna till våra tyska grannar på mat, typisk tysk mat med kött och potatisplättar på tyskt vis.Första takbjälken på plats.

Uppfostran

100113

Tjugondag Knut och julen är ute. Nu var det bara diverse stjärnor och adventsljusstakar som var kvar men de dansades ut idag.

Vi har övat att gå i koppel idag, hon är inte speciellt glad åt det och sätter sig ofta ner och protesterar och fnattar intensivt på halsbandet för att det ska försvinna. Hon har försökt kissa inne 4 gånger hitills idag och varje gång har matte burit ut henne. Lite tröttsamt blir det men det gäller att nöta in vanorna, snart faller väl poletten ner. Hon är ett riktigt matvrak och det som vi sätter fram till henne slukar hon direkt.

Husse fick ta vid en timme på eftermiddagen så att Karin och jag kunde gå en promenad.
Sover sedesamt med korsade ben


Valppappa

100112

Nu har jag haft mitt första hunddygn. Har legat på kontorets golv i natt tillsammans med vovven. Jag har inte sovit så värst bra, både att hela tiden vara vaksam på om hon skulle vakna och det obekväma att ligga på en madrass på golvet. Tog mig en tupplur i soffan när hustrun åkt till jobbet, och då passade vovven på att slurmra till också nedanför mig på golvet. Jag har suttit vid skrivbordet och jobbat idag och samtidigt vaktat den lilla. Jag skulle tro att hon sovit halva dagen, vilket jag tolkar som att hon känner sig väl hemmastadd hos oss. Vintern fortsätter, men som tur är är det mer normala temperaturer nu, strax under nollan och snötäcket är också acceptabelt.Vinterbild från öster på vårat hus

Hemma för VAV (vård av valp)

100111

Det är ansträngande att vara valpförälder. Det blev inte alltför många timmars sömn inatt. Första nattskiftet tog jag och maken ska jobba idag, imorgon byter vi roller och kör resten av veckan varannan dag. Några små olyckor har hamnat på golvet men det får man räkna med i början. Vi har varit ute och gått och hon har suttit under mattes täckjacka som en känguruunge skyddad från blåst och kyla.De små trampdynorna är ljuvligt babyrosa

Äntligen hemma

100110

Så har nu då äntligen Dèsirée kommit hem till oss. Hela vägen hem från Kosta gnydde hon hjärtskärande i bilen och det var svårt att höra på. Väl hemma gick hon raskt på upptäcktsfärd och bekantade sig med sitt nya revir. Hon har den allra mjukaste päls och luktar jättegott valp. Hennes trampdynor och mage är alldeles rosa och helt bedårande.  Familj och grannar har varit och beundrat henne och än så länge tycker vi att hon har funnit sig väl tillrätta. Nu återstår det bara att se hur första natten blir och hur många gånger jag som har nattskiftet behöver ut med henne.Ett litet energiknippe

Hyvling

100109

Idag har jag varit hos grannen och hyvlat bräder och bjälkar till taket i det nya badrummet. Skoj att det börjar hända något med rummet. Jag har tänkt hålla på och jobba med badrummet när jag är hemma och passar den nya vovven, Dèsirée. På eftermiddagen fick våra tyska grannar sin bil bärgad till bilverkstad för att förhoppningsvis få igång den igen.Nyhyvlade bräder

     

5 år sedan Gudrun

100108

Det har varit mycket på radio och TV om att det idag var 5 år sedan stormen Gudrun slog till. Vi har hört vänner, grannar och andra känningar intervjuas på radion. Alla vi som befann oss i stormens kärnområdet har våra egna upplevelser, minnen och intryck från den tiden.Väntan på Dèsirée

Att gå på vatten


100106

Kylan håller i sig, -7 som högst idag. Karin och jag promenerade till Ulvö och vi hade mycket att prata om efter flera månader. Vi tog en liten promenad på Åsnen som var rejält frusen. Tyvärr var där också ett 10 cm tjockt lager snö ovanpå isen. Fördelen är ju såklart att man inte halkar.

Valpen är idag besiktigad, öronmärkt och vaccinerad. Nu är det bara 3 dagar kvar tills hon kommer till oss. Gissa om jag längtar.

Orkat med att hålla igång lite smått idag. Har plockat ner det mesta av julen. Måste också tänka om lite hur vi har möblerat, allt inom valpräckhåll måste bort de första månaderna innan vi vet hur busig hon är. Det är kärt besvär.Bryggan under snö och is


Trettondagen

100106

Det är skönt med lediga dagar även mitt i vintern. Inatt och på morgonen kom det en hel del mera nysnö som lagt sig som små nattmössor på postlådorna. Det är nu 4 dagar tills valpen kommer och jag har nedräkning till dagen D på söndag.Våra brevlådor har fått en extra vit keps.

Arbetsprov

100105

Jag har varit på arbetsprov och blivit lugnad att hjärtat är fint och någon kärlkramp finns inte. En elak inflammation är förmodligen vad jag har och medicin mot det finns. Sååå lättad. Köpte ett par nya valpleksaker när jag ändå var i stan, den nya lilla valpen kan ju få något eget och inte bara ärva Kottens nerbitna grejor. Det var jätteroligt att träffa väninnan Lena som lagade god laxlunch till oss. Mycket prat blev det också såklart.

Maken har varit och stämplat och nu åker vi skytteltrafik till våra tyska grannars hus för att elda. De har det lite kallt i sitt hus nu när det kommer tillbaka efter snart 4 månaders bortvaro till ett tomt hus.Kameran hemkommen efter ett andra garantibesök i Solna.

Gamla tapeter

100104

Maken har varit och rivit mera i det gamla rum där vårt nya badrum ska bli. Flera lager av spännande gamla tapetmönster tittar fram och det är bara att konstatera att man alls inte var rädd för färger på 1800-talet. Klara blå och gröna nyanser tittar fram bakom det snusbruna.

Jag har fått lite annan medicinering av min husläkare och hoppas att det kommer att påskynda min bättring.


Inomhusaktiviteter

100103

-16 på morgonen och lite varmare blev det under dagen men definitivt en inomhusdag. Det kändes som om kylan kröp in genom väggarna och först på eftermiddagen efter livligt eldande i spisar och kaminer kändes det varm hemma. Vi organiserade om i glashyllorna för att få plats med julklappsglasen från Kosta. Jag vilade vidare, läste en del skog och njöt av nyårskonserten från Wien som maken spelat in medan jag låg på sjukhuset. Vi lagade biff stroganov och pratade reseminnen från Ryssland.Glas

Sveadagen

100102

Vi tog oss till Alvesta idag för att skaffa lite medicin som läkaren på CLV skrev ut till mig. Dessvärre hade det elektroniska systemet inte fungerat fullt ut. Receptarien fick ringa till sjukhuset som skickade en ny beställning till mig medan jag väntade på apoteket. Den moderna tekniken kan både vara underbar och frustrerande. Fortsatt kyla, nu -11 och jag vilar och tar det lugnt.Nytt och fint apotek i Alvesta

Gott Nytt 2010

100101

2010 (uttalas tjugo tio har jag lärt mig). Slutet på 2009 blev inte så bra med besök på akuten. Jag fick stanna över natten på AVA och sussade gott genom 12-slaget. Som tur väl var skulle vi inte ha gäster i år utan fira lugnt och stilla själva. Jag fick lugnande besked och fick resa hem strax efter lunch idag. Några vidare undersökningar ska jag genomgå för att förhoppningsvis komma på vad det hela har berott på.

Ska nu vara sjukskriven i en vecka och ta det lugnt. Synd att det är så kallt bara.Ett av många muskadaver sista dagarna

RSS 2.0