Krakow, del 1

101128

Vi tillbringade några fina dagar i den gamla polska staden Krakow. Endast en dryg timmes resa från Kastrup och dit har vi bara två timmar med tåg ju, så ingen jetlag precis. Det är något med Europas gamla städer som lockar och drar mig. Krakow motsvarade alla förväntningar och Polen överträffade dem. Äntligen ett land där det är billigare i än i Sverige, trevliga människor med mycket god engelskakunskap, mycket att se och välbevarade gamla miljöer. Det är heller inte så dumt att resa i november. Dagarna är visserligen kortare men är man inte väderberoende så spelar det inte så stor roll. De flesta turisterna var någon annanstans och det var vi glada för. Inga köer till sevärdheter, ingen trängsel bara att promenera runt och ta för sig.

Förutom två utflykter, den självklara till Auschwitz och en till en saltgruva (återkommer i senare blogginlägg) hann vi med att genomströva stan, äta gott, gå på barockkonsert i en liten bijou till kyrka med grundmurar från 1000-talet, shoppa och ta det lugnt. Två böcker hade jag som reslitteratur och bägge blev utlästa; Torgny Lindgrens "Hummelhonung" och Ernst Brunners "Hornsgatan".

Slottet var ett självskrivet besöksmål för mig. Inget av den ursprungliga inredningen finns kvar men Vasavapnet och den svenska anknytningen fanns och Sigismunds arbetsrum. Guiden kunde sin sak så det var ändå roligt att ha varit här. Krakow har i många hundra år varit ett kulturellt centra.Stora Torget i Krakow


Spännande konst


Vilken underbar bokhylla i gatubilden


Slottet Wavel


Härlig skyltning på liten yta

Första adventshelg

101128

Snön har dalat ner i stort sett utan uppehåll under dagen. Maken har plogat en massa vägar och jag har bakat och läst. Inte precis läge för utomhusvistelse en dag som denna. Vovven har suttit och i sitt favoritfönster och spanat, hon spanar efter det mesta som rör sig, dock mest katter tror jag.

Första ljuset i advent tändes och versen jag ärvt efter moster lästes som vanligt. Den är bra, man kan använda den varje adventssöndag och bara byta ut ordningstalet.
"Första söndagen i advent,
detta lilla ljus blir tänt.
Barn på landet, barn i stan,
räknar dar till dopparedan".

Vår blogg är inte särskilt vältrafikerad men det finns andras som har desto mer besökare. "Uppbokad" firar sin 1000 besökare med att lotta ut en julklapp. Vem vet, kanske jag vinner.


Dèsirée på spaningMaken fotar med nya stjärnlinsen på kameran

Kultur- och miljövärdesinventering

101107

Mörkt har det varit den gångna veckan efter övergången till vintertid. Tid för att mysa, att läsa, att ta det lugnt utan att få dåligt samvete med alla utomhusmåsten. Jag är en av de få som njuter av november, innan julstressen sätter in i nästa månad.

Kursen i Hållbart Familjeskogsbruk rullar på. Innevarande kurs heter Fastighetsteknik och inom det ryms allt möjligt skoj. Av uppgifterna som finna att välja på har jag valt att göra en kultur- och miljövärdesinventering av fastigheten. Hela söndagseftermiddagen ägnades åt att åka runt och fotografera allt möjligt som ska ingå inventeringen, nedan följer ett urval av fotografier.
 
Igår hittade jag några liter trattkantareller innan den stora permafrosten kommer. Det var välkommet. Vi fick också hem x antal kilo med älgkött att ta hand om. Vi vägde, märkte och frös in. Det blir många goda middagar framöver att se fram emot.


Källa


Lunglav


Banvallen, från järnväg till cykelled


Sumpskog

RSS 2.0