Semesteraktiviteter

100729

Allt ifrån högsommarvärme till regn och +9°C har veckan bjudit på. Det är skönt med lite regn, tid att andas, tid att få en del gjort inomhus och gott för växterna. I trädgården börjar det anas pyttesmå broccolihuvuden, än så länge inte större än en lillfinger, men det lovar gott. Röda vinbär är plockade och gele kokad.

Väninnan Lena och jag har umgåtts en dag över knäckebrödsbak. Hälsingeknäcke och chiliknäcke blev väldigt lyckade. Jag valde att dekorera köket med några av dem och maken riggade upp en stång på lagom höjd.

Maken har också fått in veden under tak innan regnet kom, nu ska den "bara" staplas också. Han har även pysslat lite badrummet vars renovering legat nere i flera månader. En stor del av baksidan av ladugårdstaket har han hunnit med att plocka ner samt stämplat och jobbat med mäkleriet. Det vimlar av getingar hos oss, liksom på andra ställen och maken har blivit stungen.

Min bil har fått sig ett par nya sommardäck och under tiden montering pågick hade jag en timme att slösa bort i Lönashult. Det är inte helt lätt. Jag fyllde den med promenad, besök hos en f d granne på äldreboendet och inköp av lite garner.

Igår kväll gick en årliga rockfesten i Hulevik av stapeln. Tyvärr regnade mycket publik bort men vi var några trofasta som gick dit och blev underhållna av Rayburn Anthony från Memphis. De flesta gömde sig under ett paraply men det fanns de som festade loss ordentligt och dansade också.
Scrapfeber

100725

En stor fördel med det regniga vädret de senaste dagarna är att det jag får inget dåligt samvete av att sitta och scrappa. Skaparlusten flödar med motiv från Prag, Öland, Skåne och vårt vardagsliv.


Semester och födelsedag

100719

Det viktigaste som hänt sedan senaste inlägget är onekligen att jag har börjat min semester. Fyra härliga veckor ligger orörda framför och väntar. Sista dagen på jobbet firade vi med semesterlunch, spätta från Vislanda värdshus smakade bra. Alla vi som kämpat på sedan innan midsommar får nu vår efterlängtade ledighet och andra halvan av gänget är tillbaka i selen.

Ett annat positivt besked är att jag blivit antagen till fortsättningskursen på Linnéuniversitetet i Hållbart Familjeskogsbruk. En del av delkurserna verkar torra som gammalt virke medan annat som jatkadministration lockar mer.

Det är äntligen svalare, det går att andas och att vara utomhus och dona i trädgården utan att smälta bort. Såååå skönt. Vi är mitt inne i skördetiden. Inspirerad av Ernst Kirchsteiger har vi gjort olja smaksatt av vitlöt, rosmarin och citron. Den går stå och gosa till sig lite innan det blir dags att smaka av om några veckor.

En sommartradition som jag verkligen gillar är Sommarprogrammen i P1. De jag inte kan lyssna till direkt laddar jag hem i Mp3-format och har hela hösten på mig att lyssna igenom alla pratarna. Högst på favoritlistan i år ligger nog Eva Dahlgren och Michael Bindefeld som båda visade djupa och intressanta sidor av sig själva. Annika Sörenstam däremot var trist. Hon läste innantill med en torr och oengagerad stämma som sin likaledes trista sport - golfen.

Sist men inte minst var det min födelsedag igår. Maken var inte svårövertalad i att följa med till underbara Österlen. Målet var Mandelmanns trädgårdar i Rörum. Gustaf och Marie Mandelmann gjorde succé i trädgårdskretsar förra året med sin sympatiska utstrålning i Svt Trädgårdsfredag. De var inte sämre i levande livet. Jag fick en chans till en liten pratstund med Mandelmann själv och vi utbytte trädgårdstankar. Vi var inte de enda som hittat hit till denna lilla pärla mellan Kivik och Simrishamn men det kändes aldrig trångt. Här finns gott om plats för alla som vill kika runt.Intressant möte med en trädgårdsidol


I de här vackra dammarna odlas bl a vattenkrasseUtsikt mot gård och växthus hos Mandelmanns

Början av juli

100711

Tiden på sommaren verkar gå så mycket fortare än resten av året. Dèsirée är äntligen trimmad, hon ser ut som en liten råtta men det är skönt för henne att ha blivit av med pälsen i den här värmen. Hon var med oss i båt till en liten ö i Åsnen och njöt av att kunna få springa fritt, plaska i vattnet och upptäcka ön. Det är en glädje att se henne. Sjö- och vattenliv är ett umärkt sätt att hålla sig någorlunda sval och fräsch. Vi badade för första gången i år och det var i sanning avsvalkande.

Sommartid är också skördetid och lite av det som vi sått tidigare i år är redan klart för skörd. Det var inga problem att fylla korgen med mangold till förvällning, den fortsätter att växa och ge mera järn och vitaminer till kosten. Dessutom har jag provat på att göra eget örtsalt. Man ska varva havsalt med örter i en burk och låta det torka och dra till sig av varandras godhet. Jag använde gräslök, mynta, rosmarin, salvia, libbsticka, oregano och timjan till mitt örtsalt.

Bryggan i lilla sjön, Hagsvarten är en härlig plats. Där vindar alltid och aldrig finns där några mygg. Vi hade picknick/grillkväll i och knytkalas där med några grannar och en härlig kväll blev det.

En milstolpe i livet är konfirmationen om man väljer att genomgå denna rit. Matilda och fyra andra kamrater konfirmerades i Västra Torsås kyrka en mycket varm dag. Det är en vacker och ljus högtid och det syntes att kyrkan i alla fall inom vissa områden kämpar med att förnya sig. Det är inte längre några stränga förhör utan ungdomarna fick agera istället.

Maken har svettats i skogen med att stämpla i veckan medan jag har kunnat gona mig inomhus i skön luftkonditionering. Den är jag evigt tacksam för. Det är lättare att hålla huvudet kallt och inte så jobbigt att arbeta när temperaturen pendlar mellan 25-30°C.RSS 2.0