Ny matta

100228

En tur till Växjö varifrån vi kom tillbaka med en ny matta till matrummet. Vi var inställda på att leta länge efter rätt men redan första dagen i första affären hittade vi en som vi båda gillade och slog således till. Lakansförrådet förnyades och vi gjorde en del andra småinköp. Dèsirée var på fritids under tiden och hon fick en gräsligt ceriserosa, luden fisk som lät kul.

Februari är nu nästan slut och den har definitiv varit den snöigaste såvitt jag kan komma ihåg. Hoppas att mars bjuder på vårkänsla.



Nu gäller det att hålla sig på mattan

Gamla bruksföremål

100227

Gamla bruksföremål är intressanta och många gånger vackra. En aldrig så blygsam samling har vi lyckats få ihop. De här grejorna som fanns i stort sett i varje hem förr i världen är inte särskilt dyra idag eller svåra att hitta på t ex loppis. De passar dessutom bra i ett gammalt hus. Jag håller alltid ögonen öppna för nya roliga grejor.

Maken har jobbat med traktorn men inte lyckats få allt med det nya snöbladet att fungera. Jag har städat. Trist värre men det matchar vädret ute. Regnet på morgonen har tagit hårt på snön. Det är bra att det sjunker undan lite innan nästa omgång kommer imorgon och på måndag.



Sockertång, ullsax och locktång från anno dazumal



Tämligen vanlig kaffekvarn med slitage runt knoppen, fin patina heter visst sånt



Gammalt litermått som passar utmärkt att ha hundgodis i



Med detta redskap repades linet genom att kammas genom de vassa spikarna



Såddkanna för skogsfrö



Såll att rensa mjöl med

Bokrea

100226

En av årets absoluta höjdpunkter är bokrean. En favoritdag som jag har markerat i almanacken sedan de tidiga tonåren. De enda bokreor jag missat på dryga 30 år inföll de år jag bodde i Storbritannien. Av de ca 28 jag har besökt på platser runtom i Sverige där jag bott; Smålandsstenar, Växjö, Borlänge, Halmstad och nu Växjö igen tror jag bara jag återvänt tomhänt hem vid två tillfällen. Numera blir det inte så mycket romaner vilket alltid fyllde kassen förr i världen. Min vana trogen styr jag stegen först till historiaavdelningen men där var inte mycket som föll mig i smaken i år. Det blev bara två böcker en om hur man leker med och aktiverar sin hund och en om renässansens inredning, den senare en riktig tegelsten. Dessutom bar jag hem två böcker till svärmor.



Bokälskare vimlar

Vår i luften?

100225

Idag har det funnits tendens till vårkänning, temperaturen har krupit över 0 och talgoxarna tävlar med varrandra om att överösta varrandra. Det kommer att ta tid innan det blir riktig vår, sådana mängder med snö som skall smälta. Syskonbarnen har idag hjälpt mina föräldrar med att ta in ved som ligger under en pressening som är totalt snötäckt. Bra att de får lite fysisk aktivitet under sitt sportlov. För mig tar det tid innan jag blir frisk. är halvt sjukskriven och klarar knappt av att jobba halvtid, speciellt att sitta framför datorn med en flimrande skärm är jobbigt. Jag känner ändå att jag är på rätt väg, men känner mig rastlös, vill ju göra så mycket, men kan och får inte göra det.



Temperaturen över 0 för första gången på länge


Att stödja sin lokala affär

100224

Vi har två lanthandlar kvar inom socknen och det är roligt att kunna stödja dem och se till att de överlever. Tommys i Lönashult är en fantastisk affär. På den relativt lilla butiksytan finns i stort sett allt och det som inte finns går bra att beställa hem. Utmärkt service, trevligt bemötande, lättillgängligt och bra priser för att vara på landet. Dessutom finns här även exotisk mat i form av kängurufilé, mycket gott faktiskt.



En fin utmärkelse

Godis

100223

Ibland behöver man sätta en aldrig så tunn guldkant på tillvaron. Turkisk peppar är en sådan. Vissa dagar underlättas verkligen journalskrivningen med lite uppiggande godis.
Hobbies och intressen går i vågor i mitt liv verkar det som. Scrappandet ligger sorgligt nog nere sedan flera månader men jag hoppas finna inspirationen igen runt knuten en vacker dag (snöfri). Just nu är det vykortssamlandet av slott som seglat upp som favorit igen. Mycket tack vare att jag på senare tid fått några rariteter från Berlin. Dessutom finns det alltid Tradera där man kan göra fynd.



Favoritgodis

Veterinärsbesök

100222

Idag har Dessan och jag varit hemma själva och både hon och jag har vilat mycket. Känner att jag behöver rätt mycket vila ännu, är långt ifrån återställd ännu efter förra veckans olycka. På eftermiddagen sammanstrålade jag och hustrun i Fridafors där vi lämnade min bil som fått en bula på taket för lagning. Efter Fridafors fortsatte vi först till Tingsryd för några mindre ärende och sedan vidare till Väckelsång där Dessan fick träffa veterinär och få en spruta. Det är en ny bekantskap, veterinären i Väckelsång, och det var mycket positivt att komma dit, lagom stort och man kände sig riktigt välkommen. På kvällen var hustrun på symöte i Ulvö.



Veterinärundersökning

Gissa bilmärket

100221

Det är svårt att variera bildutbudet när världen bara är vit, vit och vit. Jag undrar vilket perspektiv valpen får på världen, hon har ännu inte sett grönt gräs. Vi har inte gjort många knop idag. Maken har fortsatt att vila och ta det lugnt. Jag har promenerat ner till sjön med vovven och det är ett sterilt landskap som breder ut sig, lite som jag föreställer de lappländska myrmarkerna. Lite tid att läsa min skogskurs har jag också haft, inte mitt bästa ämne nu, lite för mycket matematik i delkursen "Att sälja skog".



En gång en Volvo med extraljus fram...

Man börjar tröttna...

100220

Nu börjar man tröttna på all denna snö, sista dygnet har säkert kommit 20 cm till. Eftersom jag har min hjärnskakning kan jag inte röja någon snö, och då är det bra att ha en god grannar som kommer och hjälper till med sin traktor. En del snö har släppt från hustaket och har oturligt hamnat rakt där min bil stod parkerad. En rejäl buckla i taket blev följden av detta, blir att lämna bilen på verkstad och tur att man har den helförsäkrad. Jag tar det rätt lugnt ännu, vilar rätt mycket på dagen. Jag känner mig bitvis rätt rastlös, men vet ju att jag måste ta det lugnt för att inte få framtida men.




Traktor gömd i snödrivorna.

En ledig fredag

100219

Det var länge sedan jag utnyttjade en av mina lediga fredagar. Har det inte varit extrajobb i Vislanda har jag varit på föreläsning för min skogskurs, besökt tandläkaren eller jobbat på skrivbyrån i Växjö. Idag valde jag att stanna hemma och ta hand om maken som ännu inte återhämtat sig från hjärnskakningen. När nu snön vräker ner på eftermiddagen är det skönt att sitta inne med en kopp te och titta ut. Dèsirée och jag har gått en uppfriskande runda, träffat Alfred och lekt i snön (ja, vovven, inte matte).

På förmiddagen körde jag till Ryd för att handla. Maken var med men satt mest och blundade. Vi handlade mat och investerade i en liten stekpanna med teflonskikt (dyr).



Utsikt över Hagsvarten och Lillö

Kul på jobbet

100218

Ibland lättar trycket på jobbet och man får ha lite kul. Jag hade beställt och fått levererat ett flak ägg idag. Några klåfingriga arbetskamrater kunde inte låta bli att rita ansikten, de flesta fantasifoster, något ett självporträtt men bäst av allt en karikatyr över en annan arbetskamrat. Jag säger inte vilket ägg, men vi ska spara det till sist så att vi inte "knäcker" vederbörande. Kul va!!



Äggigt

Vildsvinsspår

100217

Vi har än så länge varit förskonade från en boende vildsvinskoloni hos oss men nu med snö går det lättare att se vilka djur som rör sig i markerna. Dessa spår härrör med säkerhet från vildsvin. Det är en av de få fördelarna med snön, det går att se vilka djur som rör sig i markerna och hur de går.

Vi sekreterare på vårdcentralen var ute och åt lunch idag. Till min stora glädje var det kålpudding, en stor favorit och jag är fortfarande mätt nu fram på kvällskvisten.



Spår

Hjärnskakning

100216


Det senaste dygnet har varit väldigt omvälvande. Igår morse trillade jag och slog bakhuvudet så att jag fick en hjärnskakning med minnesförlust. Det blev ambulansfärd till Växjö akutmottagning. På lasarettet mötte hustrun upp vilket kändes väldigt tryggt. Väl omhändertagen började minnet så smått att komma tillbaka även om det finns några minnesluckor kvar ännu. Jag blev ordentligt undersökt med allt från blodprov till röntgen och fick stanna kvar för observation över natten. 
Hemresa idag efter lunch. Lunchen bestod av biff och fastlagsbulle. God sjukhusmat. Hunden blev nipprig av lycka när jag kom hem men jag kan inte leka så mycket med henne. Har fått strikta förhållningsregler om vila och lugn och ro. 





 

Istappar

100215

Många andra fotar istappar och vi ska väl inte vara sämre. Grannarna har stort energiläckage under taket och dessa prakfulla istappar kunde jag inte låta bli att fota. Skriver mer utförligt imorgon om dagen idag. Inte så stor lust att skriva om tråkigheter.



Praktfulla istappar


Alla Hjärtans dag

100214

Alla Hjärtans Dag och vi har inte firat på något särsilt sätt. Vi är rörande överens om att vi har varandras hjärta 365 om året istället för bara idag.
Vår telefon fungerar inte, någon gång fredag/lördag försvann den och det vete 17 när den blir lagad. Den skulle varit fixad till 14-tiden idag, men det är ju Telia!!!
Jag har varit dålig i magen sedan igår kväll, ingen vidare lördagskväll/helg och har hållit mig i lugn och ro. Läst och planterat om en del växter och lite dammsugning har jag mäktat med. Husse har gått en lång promenad med Dessan som också har rymt till våra grannar en gång idag. Nu är det slut med att rastas utan koppel.




Februarivy

Nytt snöblad

100213

I natt har det kommit en hel del ny snö och dessutom har det blåst, så det har drivat en hel del. Redan på morgonen ställde jag kosan mot Tånnö som ligger söder om Värnamo. I Tånnö inhandlade jag ett nytt snöblad till den nyinköpta traktorn. Jag hade hittat bladet på Blocket och det föll mig i smaken. Det var ju inte frågan om värdens bästa väder att köra i, men jag tog det försiktigt och var hemma vid lunchtid. I eftermiddag har jag tagit till den gamla traktorn och skottat snö med den, jag får se om jag lyckas montera det nya bladet på den andra traktorn i morgon. Det skulle vara bra om det lyckades, för snömängderna börjar nu bli rätt rejäla och jag har svårt att klara av dem med den gamla utrustningen. Matte och Dessan har varit själva hemma stora delar av dagen, tycker det är bra att de får vara tillsammans ibland. På kvällen åt vi lövbiff av älg, en av de maträtter som jag tycker allra mest om.



Det nya snöbladet lastat på släpkärran

En installation

100212

Jag har jobbat på skrivbyrån i Växjö idag. Ute viner vinden och vintern är så kall, så kall. Dessan vill ideligen ut utan att ha något egentligt ärende. Det är nervpåfrestande.

Installationen av trollhassel behängd med min samling gamla glasögon har återuppstått. Den uppfanns på min Halmstadtid och hängde i många år i köket där på Slåttervägen. Nu pryder? den sin plats i den gamla eldstaden i köket där vi ändå inte kan elda. Förutom ett antal antika glasögon finns här lite prismor och pendyler av kristall och lite lav för att det hela ska få en liten naturlig touch.



Min installation

Vaccination igen

100211

Vi tog våra fjärde sprutor i Twinrixserien som vi påbörjade förra året inför Rysslandsresan. Nu har vi fullgott reseskydd livet ut. Maken passade på att gå till tandläkaren samtidigt när han ändå var i Vislanda. Några lysrör har kommit upp i blivande badrummet och nu ska det alltså gå att arbeta även kvällstid. Maken har också varit ute tillsammans med en projekterare och tittat hur fiberkablarna ska dras när grävning för el och bredband drar igång i höst.



Twinrix nr 4

Brandutbildning

100210

Brandutbildning då och då är jättenyttigt såklart. De kunskaper man lär sig på jobbet är inte svårt att ta med sig hem. Vi fick alla släcka med brandfilt och det var så effektivt att det nog blir en brandfilt här hemma också. Tyvärr fick vi aldrig tillfälle att testa de olika brandsläckarna, ledarens grejor hade frusit och han kunde inte skapa en brand alls.
På eftermiddagen blev det sjukhustandläkaren i Växjö. En mycket sympatisk tandläkare som avrådde för dyr rotfyllning och krona och förordade utdragning. Så får det också blir, i mars så jag hinner hämta andan och bli orolig på nytt.



Släckningsarbete

Det gamla magasinet

100209

Vintern håller fortfarande ett stadigt grepp. Rejält med snö, men som tur är är det inte den bitande kylan längre. På fm satt jag med bokföringen, det är momsredovisningsperiod denna veckan, så jag måste ha allt klart för redovisningen och momsinbetalning. Dessan var rejält trött på fm och de stunder hon inte sov, var hon otroligt kelig och skulle hela tiden ligga i husses famn. På eftermiddagen var det en helt annan hund, myror i kroppen på henne och nästan odräglig med alla sina hyss. Jag var uppe på övervåningen och fortsatte med badrummets tak, känns som det aldrig skulle bli färdigt, men börjar att se slutet nu tycker jag. Dessan var naturligtvis med som hantlangare, och har förmåga att hitta allehanda saker att bära omkring på. För första gången var vovven på väg ner för trappan, hon vågade inte ta hela trappan, men det kommer säkert snart.
Här på gården finns en hel del hus, bl.a. ett magasin som förr i tiden nyttjades som förvaring av bl.a. äpplen från den stora äppelodlingen som fanns här. Tidigare har det också nyttjats som lager för sprit, då det förr fanns ett brännvinsbränneri här.



Det gamla magasinet.



En av de gamla fönstergluggarna

Lekkamrat

100208

Ännu en liten hund har flyttat in i byn, Alfred - en borderterrier. Han och vår vovve är nästan jämngamla och de träffades idag för förtsta gången. Efter lite initial blygsel och försiktighet blev de snabbt bästa kompisar och lekte glatt, högljutt och länge tillsammans. Vilken energi de har! Dessan sover fortfarande efter ansträngningen.

Maken har varit och besiktigat sin firmabil och visat den gamla biografen i Ryd som han har till försäljning. Ett ställe med mycket filmhistoria.



Dèsirée och Alfred tumlar om

Fruset Kattegatt

100207

Kallt och mycket snö. Vi fick skotta oss in. Den enda som uppskattade snön var vovven som glatt sprang ovanpå skaren där vi inte hade en chans att komma fatt henne. Det blev några timmars samvaro innan vi var tvungna att vända åter till Småland. Fick också ett trevligt besök av scrapvännen Annmari som kom med en stämpel jag köpt och en hel del skvaller från scrapvärlden. Tyvärr kommer jag att missa hennes träff i mars.



Fruset hav

Dessan på vift

100206

Helgen har vi tillbringat i Halmstad med att först och främst hälsa på mamma. Dessan fick följa med och charmade alla som arbetade inom äldreomsorgen och hon älskade uppmärksamheten. Biträdena sa på fullt allvar att vovven kunde följa med runt till alla de boende och det skulle uppskattas av de äldre. Hennes första tur till stan gick bra. Hon var inte rädd för bilarna, ljuden eller alla människor. Det tog en evig tid att gå några kvarter för att hämta thaimat, hon skulle ju nosa överallt.









Alla gathörn måste nosas om noga

Föreläsningsdag

100205

Dags för föreläsning i Hållbart Familjeskogsbruk i Växjö igen. Denna gång handlade det om att sälja skog och hur man räknar på markvärden och nuvärden och annat matematiskt. Inte riktigt min hemmaplan men med bra lärare på skolan och hemma ska jag väl knäcka den här nöten också.

Maken har varit i Skåne och tittat på schaktblad till traktorn men kom hem tomhänt. För mycket att ändra på bladet för att det ska passa på traktorn här.



Hus M, Linnéuniversitetet där våra föreläsningar brukar vara



Föreläsarna i TV-soffan



Snöbeklädda solskyddsraster

Arbetsdag

100204

På förmiddagen var jag hos en av mina sommarstugeägare och fällde några björkar som stod vid sjöstranden. De lutade ut över sjön, så jag fällde dem ut över isen så att han sedan kunde ta dem iland som vedbitar. Kom på denna lösningen i somras när han bad om hjälp att fälla träden och som tur är, har vi rejäl is i vinter att fälla träden på.
Jag håller fortfarande på med taket i blivande badrummet, hade jag vetat att det skulle ta så lång tid, vet e katten om jag inte gjort det på ett enklare sätt. Det skall ju se gammaldags ut, och där tycker jag i alla fall att jag lyckas. Vovven har stuckit iväg flera gånger idag på egna utflykter när jag inte haft riktigt koll på henne. Jag har varit i maskinhallen 3 gånger och hämtat henne, då har hon försvunnit 100 meter från där jag har varit.



Nygammalt tak i badrummet.

Snösväng

100203

I natt har det snöat rejält, många år sedan vi hade så mycket snö som nu. Hela förmiddagen gick åt att skotta snö, och jag fick faktiskt ta hjälp av en granne för att klara av snömassorna på en väg. Var och öppnade en väg så att några sommarstugeägare kom ut från sina stugor, satt insnöade och hade det som det verkade rätt mysigt. På eftermiddagen var vovven och jag på bilverkstaden med Pajeron för att kolla vad för fel det är på avgassystemet. Var frågan om en klämbricka vid katalysatorn som rostat sönder. Bengt-Erik skall försöka att tillverka en ny bricka så att det inte behöver bytas en massa detaljer. På kvällen hade vi våra tyska vänner på mat, vi serverade Unos kyckling.



32 centimeters snödjup



Örjanstorp bakom snödrivor

Vad gör man inte för konsten

100202

Idag fick jag ställa upp som fotomodell när det skulle fotas för hemsida och en tidningsartikel till sockenbladet. Bägge ska jag skriva så det är lite egenintresse med. Tror nog att min chef och tillika akupunktur fann ett viss nöje i att sticka nålar i mig.



Demonstrationsobjekt för akupunktur

Arbetsdag

100201

Idag är det min fars födelsedag, men vi firade den redan igår. Jag har suttit med skrivbordsgöromål hela förmiddagen och haft ett fastighetstillträde på banken i Ryd på eftermiddagen. Allt fungerade bra och ser fram mot att de nya ägarna skall förvandla fastigheten till en hästgård. Hustrun har varit och klippt sig efter jobbet idag och såg lite annorlunda ut med ny frisyr. När hustrun var hemkommen tog vi en tur ner mot Åsnen med bil. Lilla Dessan fick tumla om där i snön och njöt till 100%.



Hund i full galopp i snön.

RSS 2.0