Slott i väst

100806

Vi är hemkomna från en resa i väst. Genom Halland, Göteborg och Bohuslän och Västergötland har vi tagit oss under en veckas tid och det finns många bilder att ösa ur. Idag i del 1 koncentrerar jag mig på mitt specialområde, alltså vilka slott, herrgårdar, säterier, borgar, fästningar och ruiner av dessa uppräknade som vi besökt eller bara beundrat på avstånd.

Vi började med Gunnebo söder om Göteborg. Egentligen en sommarstuga men en rejäl sådan från slutet av 1700-talet. Skicklig visning av en guide klädd i tidsenliga betjäntkläder som bidrog till hela upplevelsen. Här odlas massor av kryddor och nyttoväxter och efter visningen intog vi en sommarbuffé baserad på deras egna råvaror. Det ger en extra dimension till upplevelsen.

På Mjörn, mellan Tjörn och Orust ligger Sundsby säteri med anor från 1500-talet. Här bodde och regerade Margareta Huitfeldt som ligger bakom en av Sveriges största donationer och häri ingår Huitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Även här visning som koncentrerade sig på trädgården och omgivningarna och även här en servering. Skaldjurssoppa – vad annars ska man äta på västkusten?

Tredje visningen var på Stola Herrgård inte så långt från Läckö. Det var höjdpunkten bland slotten. En liten fin pärla från början av 1700-talet som varsamt renoverats och utan alltför många moderniteter. Speciellt härlig var den breda stentrappan upp till andra våningen med bara en lykta som belysning. Tala om stämningsfullt.

Ruinen från Husaby gård, de katolska Skarabiskoparnas gård såg vi i stort sett från vårt Bed & Breakfastfönster vi foten av Kinnekulle. Här klev vi omkring i daggvått gräs och tittade på den del av huset som står kvar. Lite kusliga är alltid ruiner.

De andra objekten har vi bara beundrat på avstånd. De flesta är inte öppna för allmänheten och Läckö har vi sett tidigare.




Gunnebo


Gunnebo slottsträdgård


Karlstens fästning i Marstrand


Bohus fästning


Sundsby


Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott i Lidköping


Läckö


Stola


Trappan på Stola


Salongen på Stola


Hällekis


Mariedal


Höjentorp Drottningkullen


Husaby



Råbäck

Kommentarer
Postat av: Marie

Imponerad! Jag måste nog också ut på tur.. har endast besökt Läckö slott av alla dessa du visar här... Nästan så det är dags för skärpning! :)

2010-08-08 @ 15:45:23
URL: http://livsresande.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0