Till fots i Prag

091128

En hel dag till fots genom gamla och nya Prag. Det vill till att ha bra skor när man turistar. Jag väntade mig mycket av staden vad gäller historia, kultur, arkitektur och stämning och blev förvisso inte besviken. Stan har allt det där och mycket mer. Vad som drar ner helhetsintrycket är alla souveniraffärer ÖVERALLT med i stort sett samma utbud av Böhmisk kristall, kasperdockor och krimskrams. Värre än Mallorca där det är som tätast faktiskt. Vi var långt ifrån de enda som gjorde Prag denna helg. Massor av människor, massor av guider, säkert många ficktjuvar också som trängde på och ju närmare den gamla Karlsbron vi kom ju tätare blev folkmassorna. Bron var vacker men bäst gjorde den sig på avstånd ändå. Att det sedan var julmarknad på Gamla stadens torg gjorde ju sitt till att folk kom från alla jordens hörn.

Vi gillar att prova den lokala maten när vi är ute och reser och idag blev det gulasch, men aldrig har jag ätit den med kniv och gaffel och knödel som den serverades i Prag. Det gick ju det också. Glühwein var gott att värma sig med eller en kaffe på ett av stans många kaféer.

Spårvagnarna är lätta, roliga och billiga att åka med. Utmärkta transportmedel. Vi tyckte vårt hotell låg lite off först men på 5 minuter var vi på Vaclavplatsen, inte att klaga på.

På slottet fick jag se och röra vid fönstret varigenom två av kejsarens sändebud blev utslängda 1618 varvid 30-åriga kriget började. Sändebuden landade mjukt på en gödselstack. Gödselstacken är sedan länge borta men fönstret fanns som sagt kvar.Utsikten mot katedralen och det gamla kejsarslottet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0