Släkten är värst

100331

Släktforskning är något jag har hållit på med i över 20 år. Det är en hobby som definitivt aldrig tar slut. Även om det är motigt ibland och det kan ta år innan man löser ett svårlöst problem finns det alltid en annan gren att ta till och forska om. När jag först började blev det mycket harvande bland mikrofilmer och många besök på våra landsarkiv, tingsrätter och andra ställen. Idag är det lättare att forska, bara man har en vettig internetuppkoppling. Kyrkböcker finns skannade och tillgängliga genom olika betaltjänster, forum för släktforskare där man kan ha tur och träffa på släktingar och tillsammans lösa problem finns också på nätet. En sida jag besöker varje dag för att ta del av nyheter är Anbytarforum som drivs av Sveriges släktforskarförbund. Vi har gjort varsin tavla med våra anor och de finns båda i två upplagor för min syster och makens bror har fått varsin också.



Sex generationer tillbaka

Påskpyntat

100330

Maken har fört hem ett stort lass med ved. Nu återstår "bara" kapning, klyvning, torkning och sedan ska den såklart staplas också. Brödbak och diverse småpyssel gick kvällen till. En tradition jag tycker om är att sätta ungbjörkar med påskfjädrar i på grindstolparna vid gårdens infart.


Infarten till gården

Ny vecka

100329

På förmiddagen var jag i Kyrkhult och diskuterade med ägarna till en fastighet jag har till salu där. Tog lite nya bilder och så kommer jag att ändra lite på beskrivningen av fastigheten.
På kvällen bytte jag till sommarhjul på hustruns bil, räknar med att nu är vintern slut. Kvällen tillbringade Dessan och jag själva, hustrun har symöte i kväll och vovven är lite väl enusiastisk när det kommer folk i huset, så det blir "husarrest" för henne.




Vi provligger den nya soffan

Helgdag

100328

Helgdag, ingen vilodag, vi har fått väldigt mycket uträttat i huset. Sommartiden börjar ju idag, och det märks i kroppen, man är inte riktigt van ännu. På förmiddagen var vi i Växjö och hämtade en soffa som hustrun fått av en arbetkamrat. Soffan placerade vi i mitt kontor och samtidigt flyttade vi mina kontorsmöbler till farstukammaren. I samband med att vi var i Växjö besökte hustrun jourhavande tandläkare, hon har ännu problem med käken där den onda tanden satt. Förhoppningsvis är det nu sista gången hon behöver hjälp med det. Vi har också städat lite och påskpyntat inför morgondagens symöte.



Våren börja komma så smått

Däckbytardags

100327

Ett stilla vårregn och med lite tur försvinner den sista snön nu. Dags att byta till sommardäck och rejäl vårdstädning inomhus. Det känns härligt. Vi har också möblerat om och provar oss fram hur vi ska ha det med nya soffan vi hämtar i Växjö imorgon.
Husse har gått en tur med vovven och släppt henne för första gången i skogen. Det gick bra. Hon måste själv lära sig att ta sig fram över stock och sten och lära sig att manövrera i naturen. Hon är inte så lite trött nu.
Idag har vi haft ett rejält åskväder, inget man brukar uppleva i mars månad. Åskan slog ner i vår transformator så att det började att brinna i den. Strömavbrott i 4 timmar, en trevlig reparatör kom och lagade det hela.



Sommardäcksdax igen

Fredag

100326

Så har ytterligare en vecka förflutit. I går kväll var jag på älgskötselområdets årsmöte i egenskap av revisor och medlem. Flera vackra älgkronor från förra året visades upp, bl.a den finaste älgkronan som någon gång skjutits i bygden, ett horn som belönats med silvermedalj.
Idag har hustrun åter varit hos tandläkaren för sin värk i mun och käke. Efter rengöring av hålet där tanden suttit är hon betydligt bättre, bara att hoppas att problemen nu är över. Själv har jag varit och hämtat lite panel som jag har satt upp på väggarna i nya badrummet. På kvällen har vi flyttat våra tyska grannars bil som de inte lyckades parkera sist de var här pga den myckna snön.



Ingmar med sin fina älgkrona


Vår!

100325

Smärtan i munnen är än värre idag och jag blev hemskickad från jobbet med lite starkare smärtstillande doningar och väl hemma somnade jag direkt. Det är skönt att vara smärtfri för första gången sedan i måndags morse. Maken ska iväg på årsmöte inom älgskötselområdet ikväll så vovven och jag får klara oss själva.



Vår väg tar stryk av tjällossningen

Annonsering

100324

Hålet efter tanden i munnen fortsätter att ge mig besvär. Starkare doningar än Alvedon behövs för att hålla smärtan i schack. Vårdcentralen ska annonsera igen i diverse publikationer och undertecknad har blivit något av annons- och marknadsföringsansvarig på jobbet. Idag fick jag även agera fotograf och slapp således själv att figurera på bild. De två som vägrar klä sig i de nya röda arbetskläderna är inte oväntat läkarna som vill hålla fast vid sina vita rockar.



Några av mina goa arbetskamrater

Färgborttagning

100323

Äntligen har jag fått tillbaka min bil som varit inne för riktning och lackering av taket som fick en rejäl bula när snön trillade ner från hustaket. Det har tagit lång tid att få bilen färdig, en massa olika saker som strulat, som att när jag skulle få tillbaka bilen igår, hade man fått hem fel innertak, så det blev att vänta till idag.
Hustruns käke värker rejält ännu efter tandutdragningen, hon får ta smärtstillande medicin för att uthärda. Jag har under dagen börjat lite med att ta bort färg från en av dörrarna i blivande badrummet, ett tålamodskrävande jobb som behövs då det finns rätt många lager färg idag på dörrarna.
På kvällen bakade jag matbröd, eftersom det gamla började att tryta.



Farväl till 70-talets blå färg.

Husqvarna

100322

Idag har jag varit med hustrun på sjukhustandvården i Växjö där hon fick en besvärlig tand utdragen. Inget roligt alls att se, jag fick nämligen vara med där sista stunden när tandläkaren kämpade med tanden.
I vår hall på nedre våningen har vi en gammal trampdiven Husqvarna symaskin som vi hittat på vinden hos mina föräldrar. Är skoj att ha lite sådana äldre ting lite här och var i bostaden. Så här vackra görs inte bruksmaskiner idag.



     

En tur till Halmstad

100321

En helg i Halmstad kan inrymma mycket. Inte bara hälsade jag på mamma som var själva meningen med resan utan jag träffade också min syster. Dessutom gick jag till biblioteket där Släktforskningens dag pågick. Trevliga sammanträffande med många gamla forskarvänner som jag inte sett sedan jag flyttade från Halmstad. Tyvärr var inte föreläsningen jag bespetsat mig på bra, utan jag gick därifrån efter sisådär 20 minuter. Inhandlade en bok om emigrantforskning. En mulen dag tänkte jag på allvar gräva ner mig i de som flyttade till Amerikat.

På väg över Nissan såg jag ett isflak komma flytande med två sjöfåglar på. Där är dagens bild tänkte jag och stod redo med kameran. Två små pojkar hade fått syn på samma sak som jag och sprang upphetsade fram och tillbaka och ropade åt sin mamma att "vi måste rädda fåglarna, de flyter bort". Ganska gulligt.

På Nyhem sammanträffade jag med mina scrapkompisar som hade träff med allehanda tävlingar. Jag blev sugen så nästa gång sitter jag förhoppningsvis där med dem.



Islossning

Gräsänkling

100320

Idag är det 15 år sedan min farmor dog, tiden går fort, tycker inte det är alls länge sedan. På morgonen lämnade hustrun Dessan och mig för att fara till Halmstad och hälsa på mamma och träffa lite andra gamla bekanta. Vi är alltså hemma själva till i morgon eftermiddag. På förmiddagen fällde jag en lönn i mina föräldrars trädgård och har börjat att kapa upp den i lämpliga bitar så det går att få ved till öppna spisen från den. Jag körde upp tre tankar bensin med motorsågen men blev inte färdig. Jag kände att ryggen behövde lite vila, får ta resten en annan dag. Jag har också hunnit med att snöröja lite genom att trycka ut snövallarna på vägarna så snön smälter lite fortare och smältvattnet inte rinner ut på vägarna.



Den fällda och delvis uppkapade lönnen

Tranorna på G

100319

Igår såg och hörde jag de första tranorna komma flygande över huvudet på oss. I en vik av sjön Åsnen brukar vi ha några tranor, när vi hör dem hem åker vi dit för att spana in dem.

Jag har varit kass i magen och fick hoppa över dagens föreläsning på universitetet. Maken har varit i Ljungby och hämtat det nya massagebadkaret som han köpt på auktion på nätet. Än så länge har det inte kommit längre än till hallen. Han var så nyfiken att han kröp ner i karet fortfarande i sin förpackning.



Drömmer om framtida badfröjder

Auktionsfynd?

100318

Rejält förkyld så det blir inte så värst mycket uträttat för min del. Sovit en lång stund i soffan med Dessan på bröstet, obetalbara stunder. Förkylningen gör att jag inte orkar gå med på Räddningsvärnets årsmöte i kväll, hustrun sitter med i styrelsen där som sekreterare.
Så har vi blivit med badkar, har fått bekräftat att badkaret som jag igår lade bud på är vårat. Hoppas det blir ett lyckat köp att krypa ner i och få god massage.



Det nyinköpta badkaret.

Badrumsbygge

100317

Nu när jag piggnat till känns det jätteroligt att kunna snickra igen i badrummet. Tyvärr har jag fått en förkylning, så det går inte att hålla på riktigt i den takten som jag skulle önska. Jag har vunnit en auktion på nätet på ett badker. Reservationspriset är inte uppnått och jag är inte intresserad av att lägga ett högre pris än vad jag gjort, så jag får se i morgon om badkaret blir mitt.



Dessan inspekterar badrumsbygget

Nya jag

100316

Ibland måste man bara förnya sig och nu hade jag nått gränsen och gått över den med håret. Idag lät jag permanenta mig och det var länge sedan sist. Maken har snickrat i badrummet och tagit emot fler beställningar på stämpling. Han väntar bara på att vädret ska bli bätter och snön smälta undan.



Ett krulligt nytt jag

Nyförvärv

100315

Idag blev det äntligen klart, det som det ryktats om på jobbet ett tag. Vi ska alla, alla som vill, åka till Barcelona i april för en strategiresa. Jobbet står för resa och hotell men maten får vi betala själva. Inget problem som jag ser det. Ätit skulle jag gjort hemma också. Det ska bli så roligt. Vi ska vara borta i 4 dagar och hinner med att se lite av stan. Längtar efter att få njuta av Gaudis annorlunda arkitektur på plats så att säga. Det känns så lyxigt, särskilt för en f d landstingsanställd som jag som aldrig kommit längre än till Västervik förut.



Nya lilla bordet, lampan och kafferostaren (som inte kommer att få sin plats här).

Söndagsutflykt

100314

Vi gjorde en liten söndagsutflykt det vackra vädret till ära. Maken är äntligen lite piggare och orkade med att ut och köra en sväng. Svärföräldrarna var inte nödbedda att komma med. Första anhalten var Annas kuriosa strax söder om Ljungby. Här trängs föremål av alla de slag och det råder perfekt ordning och allt är rent och välskött. Jag inhandlade en kafferostare till mitt eget allmogemuseum och svärmor köpte en bjällra som hon ska ha och ringa på svärfär när maten är klar. Dessutom blev ett bord från slutet av 1800-talet med lite krusiduller som passar i stilen vårt matrum. Skivan är i behov av slipning och sedan visar vi upp den på bloggen.

Elinge älgpark var tyvärr stängd så vi åkte vidare till Ingvar Kamprads barndomshem varifrån han startade sitt första postorderföretag. Kuren där han köpte/sålde varor är fortfarande kvar och borde kanske k-minnesmärkas.

Till sist körde vi förbi Tämmesboda där Stig bor kvar. Han är skildrad tillsammans med sin syster Berit i boken "Den siste bonden i Tämmesboda". Huset är fallfärdigt och man blir snarast beklämd när man ser hur han bor och hur han vägrat alla moderniteter som kommit efter radion.



Det ursprungliga IKEA i Elmtaryd

       

Annas kuriosa

Puttatorpa here


100313

Jöns Abrahamsson Ram, eller Puttatorpa here, är lite av en galjonsfigur för vår socken. Heren föddes 1791 och dog 1841. Det går åtskilliga berättelser om denna man som var 2,20 cm lång och vägde modiga 186 kg. Han bar hem stockarna från skogen när oxarna inte orkade med dem t.ex. Han finns avbildad på en målning från Växjö torg från 1837 där han syns tillsammans med bl.a biskopen Esaias Tegner.
Jöns ligger begravd på kyrkogården i Torsåsby och står staty nära dem plats han levde i Jungfruboda utmed vägen mellan Lönashult och Torsåsby.
Here är ett dialektalt utryck för pojk.



Puttatorpa here





Skogsbrand

100312

Idag är det flaggdag, kronprinsessan Victorias namnsadg. Ingen av oss har tagit större notis om det, men svägeskan har varit i Stockholm och grattat Victoria och dessutom fått en pratstund med henne. Bägge har namnsdag idag och vad vi förstått är det de de har konverserat om. Själv känner jag mig lite bättre nu tycker jag, har snickrat flera timmar i nya badrummet och känner att det går bättre och bättre för varje dag, hoppas bara det inte kommer ett bakslag.
1917 var det en stor skogsbrand här som ödelade stora delar av gårdens skogar. I början på 80-talet tog jag ner en tall som skogsbranden inte hade tagit död på. En trissa av stammen har jag sparad och där kan man tydligt se hur det finns en brandlyra och när jag räknade tillbaka årsringarna kom jag till just året 1917. Nu pryder denna trissad vår öppna spis i köket.



Trissan som visar en tall som överlevde stora skogsbranden 1917

1900-tals historia på mitt sätt

100311

Så kallar svärmor sin unika samling. Hennes hobby som hon utför med suverän skicklighet, är att i pärmar samla händelser från vart år. Hon blandar stort och smått, riksangelägenheter och lokala nyheter med familjetilldragelser och allt möjligt annat. Bredden på urklippen är imponerande. De senaste kvällarna har vi lånat en årgång i taget och bläddrat i och konstaterat en sak - så fort man glömmer! Vi sitter och tittar och läser och säger, javisst ja, så var det ju. Jaså, det var hela 10 år sedan etc.



1999 års samling av pärmar

Städat

100310

Idag har jag städat i blivande badrummet, kände att jag måste försöka att ta tag lite i min situation. Det gick faktiskt rätt bra och jag gjorde lite andra saker i rummet också. Något jag märkte var att jag inte tål höga ljud, slog med hammare i ett järnföremål och det ljudet gjorde att min tinnitus verkligen förstärktes. Jag har också burit upp alla bräderna som legat i hallen här nere, så nu har vi fri passage där igen. Dessan tyckte det var roligt när jag gick upp och ner i trappan, hon ville följa med nu när hon lärt sig att gå ner också.
På hustruns jobb har telefonerna strulat idag igen, börjar nästan bli en följetong.



Dessan med sitt nya tuggben

Tankar om TV

100309

Vi har en av Smålands sista tjock-TV. Här ska inte skaffas en ny platt TV bara för att alla andra gör så, den gamla duger gott. På den punkten är maken och jag lika envisa. Jag har förmodligen ärvt detta envisa drag från min far som kunde få likadana konstiga idéer. Nåja, mitt förhållande till TV och TV-tittande är komplicerat. Visst är TV förnämligt som nyhetsspridare och kunskapshöjare men med så mycket SKIT som florerar i alla möjliga olika kanaler måste man söka idogt för att hitta kvalitet. SVT är ett lysande undantag (oftast) från fördumningstelevisionen. Jag inser att snart nog blir jag gammal och kanske ensam och då är TV-n ett oerhört fint sällskap för många människor men tills dess: Live and let live. Livet är för kort för dåliga TV-program.

Sedan ganska länge stänger jag konsekvent av burken så fort det är dags för ett matlagningsprogram.
 
En annan form av program som ger mig rysningar är galor där självgoda pristagare tackar varandra för bragder i olika grad. Nu för tiden kan man ha en gala om det mesta fotbollsspelare, filmer, musik, gaypersoner etc etc.
 
Utröstningsprogram är lika avslagen och billig form av underhållning, här florerar en massa avarter. Det sjungs i kör, det dansas, man lyssnar på dansband och har talangjakter och alla ska förnedras och röstas ut med stora kvällstidningslöpsedlar till följd. Att de bara orkar bry sig.

Invigningar och avslutningar av OS och VM är lika avtändande som snus under läppen.

Melodifestivalen, NEJ TACK!

Det blir inte mycket över, men ingen regel utan undantag. Ikväll haltar den odräglige men slagfärdige dr House återigen in på scenen. Inte är det så värst mycket till TV-kvalitet men jag tittar :-)

Sådär, att verkligen få avreagera sig känns så mycket bättre. *TJING*.




Still going strong

Ny vecka

100308

Hustrun åkte idag till jobbet med ryggsmärtor. Sjukgymnasten undersökte henne och fann att hennes högra ben var 2 cm kortare än det vänstra, alltså en sträckning/vridning i bäckenet. Efter behandling var bägge benen lika långa igen, bara att hoppas att det så förblir och ryggsmärtan försvinner. På förmiddagen gick Dessan och jag en rejäl långtur, jag vill helst vara ute innan solen blir för stark, har ju ännu rejäla sviter efter mitt fall. Vi blev bjudna på kaffe hos en granne och fick samtidigt en pratstund med honom. Det känns väldigt frustrerande att jag inte blir bra, känner att jag vill göra så mycket, men så fort jag gör något kommer huvudvärken och yrseln. På kvällen var vovven och jag ensamma hemma eftersom hustrun var på det sk symötet.



Snögubbe i Ulvö

Vasalopp

100307

Vi åt frukost vid TVn för att följa starten av Vasaloppet. Det är något som jag bara tillåter undantagsvis. Äta framför TVn är så plebejiskt och ja, jag har en del andra mer eller mindre trevliga ord för att beskriva det som är onödigt att sätta på pränt. Det är inte något jag gillar men som sagt, ingen regel utan undantag och visst är det mäktigt att se alla på plats i Sälen, redo att ge sig av på 9 mils skidåkning. Jag är full av beundran för alla som kan och vågar, jag som inte ens kan stå på ett par skidor. Har fått rejält ont i ryggen, nere i ena höften, inte kul. Jag har klarat mig länge ifrån ryggbesvär nu och när det går bra, så har jag slarvat med mitt övningsprogram.



Huset marssol




Maken tog sig över mållinjen sommaren 2007

Scraptorkan är slut

100306

Idag har jag gjort klart en halvfärdig LO som legat på mitt skrivbord sedan i juli!! Av rena farten blev det en tid som jag visar här. Förhoppningsvis är en vall bruten nu och min skaparprocess är på G igen.



En LO om miljön kring Trollhätte kanal

Badsäsongen är avlägsen

100306

Så strålande sol att vi bägge fick huvudvärk, trots solglasögon, efter utevistelse mitt på dagen. Vi samlade ihop alla tomglas och for till Hulevik där vår närmaste glasåtervinning finns. Vovven fick följa med och tyckte det var jätteroligt att springa omkring på den frusna Åsnen. Det är ganska länge sedan jag var med om att skaren var så tjock att den bar mig som vuxen. Verkligen en magisk känsla att kunna trippa omkring en halvmeter ovanpå den egentliga marken.

Vid inspektion av växthuset visade det sig att snön har gjort större skador än vad vi först trott. En ruta i taket är helt trasig och ca 10 har större eller mindre sprickor. Trist. Förhoppningen att fikonet och vinstocken ska ha överlevt är där inne är liten.



Inte så värst badsugen nu

Hajen i Ryd

100305

På förmiddagen var maken och tittade på ett fritidshus som ev ska säljas framåt våren. Jag passade på att städa lite. Konstigt så ofta mina lediga dagar går till just detta ändamål. Efter lunch lämnade vi vovven på fritids och for till Ryd för att få lite inspiration till badrummet. Vi har fastnat lite i valet av kakel. På Lasse färg hittade vi många nya, roliga idéer och det blir till att smälta ett och annat.

Tidningen Land har varje år omröstning om Sveriges vackraste kyrktupp. I år har jag röstat på en modernare variant i guld.



Hajen i Hönshyltefjorden

Författarkväll

100304

Vi fick celebert besök i Lönashult ikväll när författarinnan Karin Brunk Holmqvist kom på besök. Hon kåserade fritt om sig själv, sitt författarskap och sina böcker. Hon är mästare på att skriva om humorn och dramat i vardagslivet. Jag rekommenderar varmt hennes båda böcker "Potensgivarna" och "Rapsbaggarna" som handlar om två systrar respektive två bröder. Att alla hennes böcker utspelar sig på Österlen gör ju inte saken sämre.



Karin Brunk Holmqvist

Vårmånaden mars

103030

Idag har jag rengjort vattenlåset som finns under badkaret. När jag öppnade det förstod jag varför vattnet hade så svårt att rinna ut, var helt fullt med allehanda gojs.
Jag har idag fått i uppdrag att förmedla en fastighet som jag sålde för tre år sedan. Ägaren till fastigheten har flyttat till Kina och känner att han inte kan ha kvar fastigheten som han hade hoppats skulle bli ett "andningshål" för honom. På eftermidagen har jag varit och värderat en fastighet som jag sålde för fem år sedan. Det var skoj att se vad den hade förändrats, var knappt så man kände igen huset.
På hustruns jobb har det strulat rejält idag, det har inte gått att ringa ut på telefonerna. Där ser man hur sårbart vårat samhälle är.



Kaveldun som sprids med vinden.




Ingen vidare vikarie

100302

Dessan fick följa med husse till vårdcentralen när han skulle ta prover i morse. Hon gjorde stor succé bland den hundälskande personalen och har väl sällan blivit så omkelad. Däremot var hon dåligt sekreterarmaterial, man får inte räcka ut tungan på det sättet och visa sådant ointresse.



Blä för att vara sekreterare

Bondepraktikan

100301

Ibland hör man den Gamla Bondepraktikan bli citerad. Utsorterad från biblioteket köpte jag nyligen mitt eget exemplar. Den är tryckt på gammal svenska som bitvis är svårläst. Mera lättsmält är Bondepraktikan på nätet. Genom att titta på vilken dag juldagen inföll kan man spå hur nästa år blir. Vår senaste juldag inföll på en fredag vilket betyder att "vintern ska fast och stadig stå", våren ska bli god och sommaren ostadig och följd av en skön och god höst. Många kommer att få ögonvärk och träden får mycket frukt men mycket förstörs av mask.

Generellt är mars månad en bra tid att handla med herrar, att köpa varor och handla uti eld. Denna månad ska man ofta tvätta sig och bada men akta sig för att dricka kalla drycker.

Trot den som vill.



Finns här några visdomsord för idag?

RSS 2.0