Snövarning

090831

Ikväll var de ute med en specialmaskin och satt ner snökäpparna i vägkanten. Snacka om väderpessimism om ansvariga tror att snöstormen kommer att slå till i redan i september.



Snökäppar i augusti!

Rusken runt

090830

Vi tog med svärföräldrarna på en tur kring sjön Rusken. Rusken runt är en årligt återkommande attraktion där man kan stanna vid många hantverkare, caféer och sevärdheter runt sjön. Vår första anhalt var Nydala kloster. Idag finns lite ruiner kvar och en del av den gamla klosteranläggningen från 1100-talet är idag församlingskyrka. Tyvärr var vädrets makter inte med oss och då är det inte så roligt att vara på sightseeing. Vår picknick fick vi intaga i bilen. Vid en örtagård utökade jag sortimentet i min egen kryddträdgård med salvia, valeriana, johannesört och anisört.




Nydala kloster




Vovven fick följa med



En blöt augustibild

Virkeshantering

090829

Idag har jag börjat att ta hand om virket som jag fick sågat i vintras och som legat ute och torkat sedan dess. Jag lastar över  det på en vagn för att sedan transportera det så att jag får det under tak. Det är ju viktigt att virket inte utsätts för väta nu när det har torkat. Det mesta av virket skall användas när taket på ladugården skall bytas, förhoppningsvis nästa år. Det är då frågan om läkt som plåten skall fästas i. Jag har sågat ganska så grov läkt 75 mm x 50 mm så att allt blir lite rejälare och kraftigare.



I full färd med att lasta läkt.

Klosterbastionen

090828

På servicehuset i Halmstad där mamma bor finns en del av den gamla stadsbefästningen inbyggd i den moderna gårdsmiljön. Bastionen började först byggas av danskarna i slutet av 1500-talet. De måste ju försvara sig mot de lede svenske. Ruiner efter en kassematt finns på servicehusets gård. Efter det att Halland blev svenskt 1645 fick de föräldrade befästningsverken förfalla och raserades 1735. Blandningen av gammalt och nytt är ganska fascinerande. Den här gånen har arkitekter och stadsplanerare verkligen lyckats bevara lite av det gamla och inlemma i det i det moderna. Snygg.




Gammalt möter nytt

Släktforskning i Halmstad

090827

Jag har varit tillbaka i Halmstad i dagarna två, främst för att besöka mamma, men hann också med en del ärenden och denna gång passade jag på att titta in hos Hallands Släktforskarförening. Just denna förening och dess lokal är bland det enda jag riktigt saknar från Halmstad. Gemenskapen kring släktforskningen och dess problem är härlig. Många är de gåtor bland mina anor har jag försökt lösa bland föreningens arkivalier, register och med hjälp av dess datorer. Här finns alltid likasinniga att diskutera med och få tips av.

På kvällen fick jag låna min systers spikmatta en stund. Det var rikigt skönt att ligga mot den en sisådär 20 minuter. Efteråt hade jag rejälv apelsinhud. Den natten sov jag väldigt gott också. Tillfällighet?


Släktforskarrummet

Två små trädgårdar

090826

Idag stod de mindre trädgårdarna i fokus. Intressant var det att se hur mycket man kan skapa på liten yta och ändå ha konsten att kunna begränsa sig. Denna lilla hörna beundrade jag i den första trädgården. Endast växter i färgskalan rosa-lila. Jag blev väldigt förtjust i rosenstaven längst till vänster. En sådan ska jag försöka bereda plats för någonstans i min trädgård.



Rosa-lila färgtoner

Vindsfynd

090825

Den här härliga gamla kudden i något plastmaterial med käcka visor och glada barn på har vi fyndat på vinden. Kan den vara från 60- eller rentav 50-talet? Härligt kitchig tyckte vi. Den rengjordes raskt och pryder nu baksätet på min bil. Maken har fortsatt att röja i skogen och jag har cyklat med grannen och plockat lite kantareller. Nu behövs det mera regn för att de ska växa till sig. Jag har plockat ut lite kompledighet efter all övertid jag gjort i sommar. Har nu 5 härliga lediga dagar att se fram emot.  




Gammal bilkudde

Rotpoststämpling

090824

Idag har jag stämplat en rotpost, var flera år sedan jag gjorde det, men kom ganska fort in i rutinerna. När man stämplar mäter man alla träd som skall avverkas i brösthöjd (1,3 meter över fröets groningspunkt) och tar sickprovsvis höjder på träden med en höjdmätare. Jag registrerar både brösthöjdsdiametrarna och höjderna i en dataklave. När allt är uppmätt sammanställs det i en stämplingslängd som sedan ligger till grund för försäljning av virket.
På kvällen var vi och lånade en fälla, i vilken vi tänkt oss att vi skall ta grävlingen som finns i trädgården och rotar om, främst på gräsmattorna. Som bete i fällan har vi lagt lite rådjurskött.



Dataklave

Sensommarsöndag

090823

Sov länge efter ganska så sen kväll igår. Frukost med amerikanska pannkakor. På förmiddagen var hustrun ute och cyklade två turer. Fram mot lunchtid stack jag iväg till Steglehylte för att sammanföra köpare och säljare på fastigheten. Efter fika där åkte vi till kontoret och skrev kontraktet på fastigheten. Känns som jag lyckats få fram rätt köpare till fastigheten.
På eftermiddagen tog vi en rogivande tur på Hagsvarten med kanot. Blev en stund på gräsklipparen fram mot kväll också.



Frukostpannkaka med blåbär



Sensommarbild på vårt hem.

Kantareller

090822

Lycka är att kunna gå ut bakom husknuten på morgonen och håva in någon liter med kantareller. Rensade, förvällda och infrysta blir det godis på smörgås i kommande månader. Jag tänker ta med och överaska mamma nästa vecka med en kantarellmacka.
I övrigt började jag gräva på en ny rabatt, halvmåneformad hade jag tänkt. Mina växter börjar få ont om plats, några behöver delas och så köper och får man ju nytt hela tiden. Maken snickrade ihop en enkel ställning till nya krusbärssträdet.
På kvällen hade vi glädjen att se goda dansk/svenska vänner hos oss på middag.



Skogens gula guld

Hallonlikör

090820

Vi har kommit ungefär halvvägs med vår hallonlikör. Verkligen smaskig och väl värd att göra, den sköter sig i stort sett själv i 6 veckor.

500 g hallon, vildhallon blir godast.
5½ dl strösocker
1 dl vatten
75 cl sprit, vi använder Brännvin special med 34%

Lägg bären i en stor burk med lock. Koka ihop socker och vatten och låt lagen kallna. Blanda lagen med spriten och slå den över bären. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 6 veckor. Vänd buken upp och ner en då och då. Sila likören i finmaskig sil, pressa försiktigt ur bären med en slev. Slå tillbaka likören i burken och låt den stå ytterligare 2 dagar. Häll försiktigt upp likören på en snygg flaska. Var försiktig så att bottensatsen inte kommer med. Förvara likören mörkt och svalt. Bären som blir över smakar gott med vaniljglass eller som tårtfyllning.



Hallonlikör på G

Spårövning

090820

Idag/kväll har häcken blivit klippt och stora delar av gräsmattorna blivit klippta. Har det ju bra när jag ibland på dagarna bara behöver passa telefonen i mitt jobb och kan syssla med annat samtidigt.
På kvällen lade jag ut ett spår med hjälp av en rådjursklöv i trädgården med angränsande område. Vi lät det ligga i en timme och släppte sedan ut vovven för att spåra. Han visste direkt vad det var frågan om och tog upp spåret. Vissa tapp på vägen men då gick han tillbaka och hittade spåret igen. Lite för ivrig är han ännu när han spårer, men det blir säkert bättre med  åldern. Hittade klöven och fick som belöning den och släppte den inte på ett bra tag.

         




Lycklig vovve

Smålänsk delikatess

090819

Fick klart med köparen av fastigheten i Steglehylte, en dansk som blev köpare. Vi skall träffas på söndag och skriva kontrakt.
På kvällen hade vi besök av våra tyska vänner. Vi bjöd dem på svensk husmanskost som plommonspäckad fläskkarré och småländsk specialitet, otkaka med grädde och sylt till efterrätt. Det var första gången de smakade ostkaka och verkade som det gick hem.



Småländsk delikatess

Trädgårdsvandring

090818

En återkommande aktivitet i Alvesta Trädgårdssällskap är trädgårdsvandringar. Ikväll var vi i Härlöv och tittade på en trädgård där olika arter av klematis dominerade. Själv fastnade jag mest för deras dammar och växtligheten runt dem. Här är en bit av köksträdgården. Den höga röda salladen i bakgrunden är något som jag själv kanske provar på nästa år.


Trädgårdsvänner

Första arbetsdagen

090817

efter influensan. Rätt segt, känns som jag skulle behövt sova större delen av dagen. Det har nog inte varit så nyttigt att ta Panodil för att kunna jobba, men var ju mer eller mindre tvungen att hålla igång förra veckan rätt så mycket. Hustrun var också rätt trött när hon kom hem från jobbet. Budgivningen på fastigheten i Steglehylte pågår ännu och är nu uppe i belopp som ingen hade kunnat tänkt sig för en vecka sedan. Hustrun var och köpte morötter och lök i Hunna Rödjegård i kväll och fick där träffa en tax som hon gosade med.
Vår nyinköpta kompost är nu på plats och har börjat att användas.



Komposten

Valpbesök

090816

Första rådjursdagen med pürchjakt. Vi var ute en stund på kvällen men blåste alldeles för mycket, så vi åkte hem ganska så fort.
Vi har under dagen besökt grannar som skaffat ny valp, en basset vid namnet Fritz. En härlig och kelsjuk krabat. Blev bjudna på kaffe och våfflor. Hustrun fick efter en trädgårdsvandring med sig en hel del växter hem.



Fritz



Veckans bild


Vinranka

090815

Förmiddagen var vi på shoppingtur. Närmare bestämt i Lönsboda, på Kullaro. Här tillverkar man föremål i diabas i spännande ny design. De har både bruksföremål, möbler och smycken. Vi fick ett presentkort hit av snälla släktingar i bröllopspresent och nu var det alltså dags att lösa in det. Vi köpte 3 väggfasta hållare i diabas till små vasar, ja de ser nästan ut som provrör. Tyvärr finns de inte med på hemsidan. Vi har tänkt att ha dem i badrummet som ska byggas om i vinter. Bild kommer då när de är på plats.

På hemvägen tittade vi in till Tuijas trädgård och handlade fikonträd till växthuset. Där finns så mycket fint att välja på och växterna mår bra. De är inte så hårt drivna som på stora växtmarknader som börjar på P... Ett utflyktsmål att rekommendera.



Nyplanterad vinranka i växthuset "Vitas Boskoop Glory"

5-årig förlovningsdag

090814

Tänk att det redan har gått fem år sedan vi växlade ringar vid Hammershus på Bornholm. Romantiskt värre var det då och lite av den stämningen återskapade vi ikväll med en god grillmiddag.

Feberfri igen och nu är jag friskförklarad. Härligt. Trädgården har fått två tillskott. En kompost, som inte är så romantisk att fota just idag, och så efter mer än 1 år av letande och provsittande köptes äntligen en bänk till parkdelen av trädgården.



En skön sittplats vid stengärdsgården

Fjärilsmagnet

090813

Echinacea Purpurea, en av mina favortiblommor för säsongen. Dess svenska namn är rudbeckia och det lär den ha fått namn av Olof Rudbeck d ä, en svensk botanist. De vackra blommorna har inte bara en lång säsong, de drar till sig fjärilar och humlor i en aldrig sinande ström och är så oerhört tacksamma. Har inga speciella krav på odlingsplats eller jord. Vackra snittblommor är de också. De finns i vitt också, kanske något att tänka på till nästa år.

Tyvärr vet vi inte vilken fjärilsart det är som lockats till blomman. Någon som kan hjälpa till?

Lite piggare idag. Så jag kan sjunga som den gamla slagdängan, bättre och bättre dag för dag.



Pryder sin plats i rabatten

Datorn hemma igen

090812

Min bärbara dator som skadades i samband med åskoväder för en månad sedan är nu tillbaka på skrivbordet. Det är en stor lättnad att alla program och dokument, speciellt min släktforskning har räddats. En rejäl tankeställare vad gäller säkerhetskopiering har vi också fått. Tyvärr funkar fortfarande inte anslutningen till vårt luftburna internet, det trådlösa nätverket får duga tills vidare.



Nyreparerad dator

Sjuksäng

090811

Vi är fortfarande krassliga, hustrun mår sämst med feber, huvudvärk, halsont, hosta och muskelvärk. Själv är jag lite "bättre" har bara feber och till det huvudvärk. Med Panodil kan man klara sig någotsånär de stunder man är tvungen att arbeta. Tog en stund på gräsklipparen framåt kvällen, är rejält avkopplande faktiskt. Brukar få mig lite pikar ibland för att jag tycker det är så skönt och avkopplande att klippa gräs. På kvällen kom vår tyska vän och plockade röda vinbär hos oss.



HVA Rider 15V2 AWD med förare.

Naturen mognar

090810

Vi har med kamerans hjälp följt kastanjens utveckling under vår och sommar, långt innan bloggen var påtänkt vill säga. Nu har ytterskalet med sina piggar börjat mogna och bli brunt. Jag tänker mig att scrappa hela händelseförloppet framöver.

Dagen har gått långsamt och jag har mest sovit bort den. Bara varit ute och luftat vovven ett par gånger för att få lite frisk luft. Vårt hus skys som pesten, ganska förklarligt men är svininfluensan inte värre än så här så är alla skriverier väldigt överdrivna. Är det månne så att vaccintillverkarna har gått ut med skrämselpropaganda i ett rent vinstsyfte? Skulle själv inte bli förvånad.


Kastanjefrukten mognar.

Svininfluensa i huset

090809

Ont i huvud, hals och kroppen, hosta och feber, ömsom frossa och ömsom svettning. Är ganska säker på att det är svininfluensan jag har fått. Trots intensiv spritning av händerna på jobbet har smittan inte gått att undvikas. Jag har mest legat i sängen eller i en solstol i skuggan i trädgården idag och vilat och sovit. Inte så mycket energi över till något annat.



Sensommarsöndag

Anna och fransmannen


090808

Så var det dags för årets teaterföreställning med Linneateatern. I år gick teatern av stapeln på Bergkvara och då i deras stall som på sommaren är tom på djur. En historisk tillbakablick till 1500-talet och Anna Trolle som då härskade på slottet och Nils Dacke döck också upp. Årets sista föreställning så skådespelarna var verkligen samspelta. Hustruns gamle historielärare är den som står för det historiska perspektivet i pjäsen.

På väg till Bergkvara såg vi något så ovanligt som tre älgtjurar på samma hygge. Två av dem med tjusiga kronor.


Anna Trolle med uppvaktning






Sjömiddag

090807

Picknick på sjön där vi åt sallad med flera ingredienser från vår egen trädgård. Till detta drack vi gott vitt vin. Rofylld stund guppande på vattnet och de enda ljud som hördes var naturliga ljud. Skådespel med fiskgjusungar som testade sina vingar inför vintervistelse i Afrika. Vi satt i kanten på fågelskyddsområde som vid denna tiden på året inte längre har tillträdesförbud. I Åsnen, kanske världens fiskgjustätaste område, häckar varje sommar ca 40 fiskgjuspar. På hemvägen stannade vi till hos vänner med sommarstuga på en ö och samspråkade med dem en stund.



Fågelskyddsområdet Åsnens västra övärld.


Tragisk händelse i Vislanda

090806

Genom jobbet kom jag i kontakt med en fruktansvärd händelse. I lilla Vislanda befanns en kvinna mördad av sin sambo idag. Man blir alldeles stum och förtvivlad över vad som pågår i ens närhet. Det finns inte ord att beskriva min avsky för detta. Stackars tjej.

Lille vovven var däremot lycklig. Han fick ett nytt tuggben som genast skulle provsmakas.



Hungrig som en varg

Drömtorpet

090805

Biblioteket öppnade igen i Lönashult efter sommarlovet och där var naturligtvis jag också och lämnade och hämtade ett lass. Jag har först och främst lyckats ta mig igenom Leo Tolstojs klassiker Anna Karenina under semestern. Den har stått på min "vill läsa lista" länge och nu efter bröllopsresan till Ryssland blev det äntligen av. Dessutom har det blivit ett antal trädgårdsböcker och ljudböcker,  bl a nu senaste Carina Rydbergs "Den som vässar vargars tänder". En riktigt vidrig bok där jag i slutet mådde illa vid en realistiskt ingående beskrivning av ett brutalt mord på en flicka. Däremot kan jag rekommendera David Lagerkrantz bok "Syndafall i Wilmslow". Lite grand verklighetsbaserad handlade den om självmordet eller kanske var det mordet på den briljante engelske matematiker som som knäckte tyskarna enigmakoder under andra världskriget.

På kvällen var det visning igen i Steglehylte. Vovven och jag följde med maken för att med egna ögon se det populära stället som så många har visat intresse för.


Drömtorpet i Steglehylte


Härlig båtplats vid Åsnen

16-års kalas

090804

Idag firar vi 2 dagar försenat makens brorsons 16 födelsedag. Vi uppvaktade med en slant. Man minns väl att det finns många hål att stoppa pengarna i i den åldern. (Ja i alla åldrar för den delen). God köttgryta fick vi och en mycket läcker cheesecake med jordgubbar. Inte ofta man hittar jordgubbar i augusti. Det första konstaterade fallet av svininfluensa på jobbet. Troligen är hysterin i pressen värre än vad själva viruset är.



Cheesecake

Glass

090803

Vad hör sommaren till mer än glass? Vi köper gärna från Hemglass som brukar komma vissa torsdagar. Här njuter vi av Center som är riktigt smaskig.



Gott med glass

Ohs bruk

090802

En alldeles perfekt svensk sommardag fick vi när vi tillsammans med våra kära tyska grannar for till Ohs bruk för att åka ångtåg. Ohsabanan drivs av Ohs Bruks Järnvägs Museiförening och det gör de med den äran. Vagnar, spår, jervägskafe och allt runt var i mycket bra ordning. Det är en speciell tjusning att tuffa iväg ut i skogen, i skakiga vagnar och på hårda träbänkar. Hela turen tog 50 minuter och det var precis lagom. Vi avnjöt en härlig picknick och det filmades och fotograferades mycket.

På vägen dit besökte vi en hantverksbod på Rusken-runt turen och på hemvägen Dansjö gårds gårdsbutik.



Augustiväder.

   



Ångloket framme i Gimmarp

Tapas

090801

Det blev tapas som förrätt innan den grillade fläskfilén ikväl. Normalt tycker jag att tapas är lite överreklamerat och tillgjort och skulle väl aldrig beställa det ute. Hursomhelst, så passade det bra ikväll när maten dröjde lite. Vi åt en god blandning av oliver, fetaost. vitlök, soltorkade tomater, chorizo, serrano skinka, lomo och italiensk salami.

Jag har haft det lugnt och skönt i trädgården och lagt klart sten runt den senast tillkomna rabatten, tvättat och donat med lite av varje. Maken har jobbat. Han har haft flera visningar på sitt senaste objekt i Steglehylte, men mer om detta en annan dag.



Smaskens

RSS 2.0