Krakow, del 1

101128

Vi tillbringade några fina dagar i den gamla polska staden Krakow. Endast en dryg timmes resa från Kastrup och dit har vi bara två timmar med tåg ju, så ingen jetlag precis. Det är något med Europas gamla städer som lockar och drar mig. Krakow motsvarade alla förväntningar och Polen överträffade dem. Äntligen ett land där det är billigare i än i Sverige, trevliga människor med mycket god engelskakunskap, mycket att se och välbevarade gamla miljöer. Det är heller inte så dumt att resa i november. Dagarna är visserligen kortare men är man inte väderberoende så spelar det inte så stor roll. De flesta turisterna var någon annanstans och det var vi glada för. Inga köer till sevärdheter, ingen trängsel bara att promenera runt och ta för sig.

Förutom två utflykter, den självklara till Auschwitz och en till en saltgruva (återkommer i senare blogginlägg) hann vi med att genomströva stan, äta gott, gå på barockkonsert i en liten bijou till kyrka med grundmurar från 1000-talet, shoppa och ta det lugnt. Två böcker hade jag som reslitteratur och bägge blev utlästa; Torgny Lindgrens "Hummelhonung" och Ernst Brunners "Hornsgatan".

Slottet var ett självskrivet besöksmål för mig. Inget av den ursprungliga inredningen finns kvar men Vasavapnet och den svenska anknytningen fanns och Sigismunds arbetsrum. Guiden kunde sin sak så det var ändå roligt att ha varit här. Krakow har i många hundra år varit ett kulturellt centra.



Stora Torget i Krakow


Spännande konst


Vilken underbar bokhylla i gatubilden


Slottet Wavel


Härlig skyltning på liten yta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0