Svart historia

091129

Dagens utflykt gick till Terezín, ett av nazisternas getto och fängelse. Platsen var inget koncentrationsläger utan mer en mellanstation eller uppsamlingsplats för vidare transport av judar till koncentrationslägren. Staden är omringad av en mur och innanför murarna samlade man mänder av judar. Judar som gjort något olagligt eller andra förbrytrare förflyttades till fängelset istället. Här fanns isoleringsceller och rum där fångar fick ligga utan madrasser. Här frodades mycket sjukdomar i i masscellerna, fångarna fick sova i träbunkrar i 3 eller 4 hyllager över varandra. Vi fick även bese galgbacken och arkubuseringsplatsen. Jobbigt att se, men väldigt nyttigt att se vad som hänt i Europa för inte så många årtionden sedan.

Tillbaka i Prag tog vi en tur till den judiska stadsdelen. Jag måste säga att det var en besvikelse, kändes mycket som att det var ett ställe för att tjäna pengar på oss turister. Visst det var intressant att se den judiska kyrkogården med sina mängder av gravar som syntes över jord, sedan var det 12 lager under också. Av de synagoger vi fick se var det egentligen bara en som man fick intryck av att det var en synagoga, de andra var mer en form av museum.

På kvällen åt vi den godaste maten under resan, en moderna variant av klassisk tjeckisk mat och till den naturligtvis tjeckisk öl



Klassisk text vid fängelsets ingång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0